Mysterium



Az e heti bejegyzésemben egy nagyon egyedi hangulatú, különleges játékot, a Mysterium-ot szeretném bemutatni a Libellud-tól. Pár évvel ezelőtt, amikor még Tajemnicze Domostwo néven futott, játszottam  már vele és elhatároztam, hogy ha lesz magyar kiadás, mindenképpen megveszem. Szerencsére lett is, méghozzá gyönyörű szép dobozban, amit a Társasjátékok Ünnepén sikerült is beszereznem. 


A játék háttértörténete kísérteties és borongós: Warwick hercegének kastélyában rejtélyes gyilkosság történt, amit a rendőrség nem tudott felgöngyölíteni. Évekkel később egy Samhain-i szeánsz alkalmával néhány médium összegyűlik, hogy kapcsolatba lépjen a szellemvilággal, és kiderítse, mi is történt azon a tragikus éjszakán. Mivel a szellem már régóta bolyong a világok között, nem képes arra, hogy egyértelmű üzeneteket adjon át, ezért álmok formájában próbálja közölni a médiumokkal, ki, hol és milyen tárggyal gyilkolta meg.  


Sok vélemény és kritika szerint ez a játék olyan, mintha a Dixit-et összemixelnénk a Cluedo-val, ami egyébként elég korrekt megállapítás. Én például nagyon szeretem a Dixit-et, így valószínűleg pont azért szerettem bele ebbe a játékba is, mert itt is gyönyörű, szürreális, álomszerű kártyákat foghatunk a kezünkbe.

Pozitívum, hogy többféle nehézségi szinten, változatos létszámmal játszhatunk ezzel a játékkal. Ami változatlan, hogy a játékosok közül egy valaki ölti magára a szellem szerepét, és az álomkártyák segítségével igyekszik társait rávezetni a helyes megfejtésre. Fontos, hogy itt nem versengünk, hanem kooperálunk egymással, mindenki munkája szükséges ahhoz, hogy végül sikerüljön megtalálni a gyilkos személyt, helyszínt és tárgyat. Mivel mindegyikből 18 van a csomagban, és ezek tetszőlegesen kombinálhatók, nem kell attól félnünk, hogy pár alkalom után megunjuk a játékot. Sőt, most már kiegészítőket is vásárolhatunk, melyek által újabb kalandokban lehet részünk.



Én azt gondolom, hogy a Mysterium legnagyobb erőssége egyértelműen a gyönyörű kivitelezés és a hátborzongató hangulat. A készítők ügyeltek arra, hogy minden apró részlet igényes és szép legyen, öröm kézbe venni a kártyákat és egyéb tartozékokat. Nagyon szimpatikus, hogy külön zenét is letölthetünk hozzá a Libellud honlapjáról, hogy még teljesebb legyen az élmény. Kellően összetett játék, mégsem túl bonyolult, és mivel egy órán belül kényelmesen le lehet játszani egy partit, sokféle alkalomra jó lehet. Úgyhogy egy szó mint száz, én jó szívvel ajánlom a borzongani vágyóknak.:)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések