Az Utolsó (értékelés és nyereményjáték)


A [bekezdés]-díjas Alynne Webb első regénye egy igazi fantasy, amiben varázslók, alkimisták és boszorkánymesterek szállnak harcba egymással, azzal sem törődve, hogy a viszályuk már nem csupán a Varázslók Világára korlátozódik. Az emberek világában főszereplőink szellemjárásnak vélik az új házukban hallható zajokat, és frászt kapnak a tükörben felbukkanó titokzatos, néma férfitól. Tara és a kisöccse, Benny habár csak egyszerű emberek, mégis megpróbálnak segíteni a varázslónak, és ezáltal felkeltik a férfit megátkozó sötét mágus figyelmét. Tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Twister Media Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!


Kiadó: Twister Media, 2018

Oldalszám: 448 oldal
ISBN: 9786155631634





A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:

Háború ​fenyeget a Varázslók Világában. Az ezeréves béke inogni látszik. A rendek közötti viszály átível az emberek világába is, ahol a mágia nem több puszta tündérmesénél.

Tara a gimisek mindennapjait éli. Amikor édesanyja bejelenti, hogy új állást kapott egy kisvárosban, és búcsút kell mondaniuk addigi életüknek, a lány azt gondolja, ennél rosszabb nem is történhetett volna. Csakhogy az új házban és a városban senki és semmi nem az, aminek látszik. 

Öccsével, Bennyvel leleplezik Nicholast, a ház fogságába száműzött varázslót, aki szellemként tengeti életét. A két testvér segít neki kiszabadulni a fogságból, amivel felkeltik Derwin, a rettegett sötét-mágus figyelmét. A testvérpárból préda lesz. 

Tarának gyorsan kell cselekednie, ha meg akarja menteni azokat, akik fontosak a számára. Küzdelmei során azonban nemcsak arra döbben rá, hogy az eddig ismertnek hitt világa mögött húzódik egy ismeretlen másik, hanem arra is, hogy a feladat, melyet magára kellett vállalnia, talán sokkal nagyobb, mint amivel elbír.


Alynne Webb első regénye sodró erejű fantasy, melynek lélegzetelállító világát varázslatos teremtmények és mágusok népesítik be, amit minden igazi fantasyrajongó imádni fog.


Véleményem:

Továbbra is igyekszem tartani magam ahhoz az elhatározáshoz, hogy minél több regényt olvassak magyar szerzőktől, így örültem, hogy a Twister Media egy másik újdonsága, Alynne Webb Az Utolsó című könyve is eljutott hozzám. A fantasy műfaja nagyon közel áll a szívemhez, ugyanakkor az egyre bővülő kínálat miatt egyre nehezebb valami igazán kirívót, különlegeset és egyedit találni. Kíváncsian vártam, hogy Az Utolsó milyen mértékben fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. 


A történet egy viszonylag átlagos alapszituációval indít: egy család új házba költözik, azonban a költözés körülményei már kevésbé átlagosak. A szülők ugyanis előre küldik a tinédzser Tarát (üssetek agyon, de én nem találtam a könyvben, pontosan hány éves, vagy csak elkerülte a figyelmemet, mindenesetre olyan 16-17-nek saccolnám) és néhány évvel fiatalabb öccsét, Benny-t, amíg ők elrendezik dolgaikat a régi otthonukban. Ugyan hóbortos nagynénjük, aki a városban lakik, gyakran látogatja őket, alapvetően mégis csak egyedül vannak az ódon, kísérteties házban, amivel kapcsolatban elég baljós pletykák keringenek. Én ezt nagyon furcsának találtam, elég felelőtlen húzás a szülők részéről, de végül túlléptem a kérdésen, hiszen a történetvezetés szempontjából indokolt körülmény.

Ahogy az a kísérteties, ódon házaknál lenni szokott, igen hamar kiderül, hogy a gyerekek új otthona egyáltalán nem olyan lakatlan és elhagyatott, mint azt először gondolták, egy rejtélyes alak tűnik fel a padláson tárolt tükörben, akit először szellemnek gondolnak ifjú hőseink. Rövid nyomozás után Tara és Benny megtudják, hogy a titokzatos szellem csapdába ejtett varázsló, és szép lassan ráébrednek arra, hogy az általuk ismert világon túl létezik egy másik is, ahol háború közeleg a mágusok, boszorkányok és egyéb fantasztikus lények között. Sorra lépnek be az életükbe a rejtélyes személyek, akár vonzó, kortalannak tűnő iskolatársak, akár szórakozott idős urak képében...a testvéreknek tehát fel kell kötni a gatyát, ha meg akarják érteni, pontosan milyen harcba csöppentek, és halandóként meg is akarják úszni azt ép bőrrel. 

Tetszett, hogy az események párhuzamosan több szemszögből kerültek bemutatásra, Taráék nézőpontja mellett megismerhetjük egy sötét mágus, Drewin gondolatait is, aki igyekszik magához ragadni a hatalmat a varázslók világában. Óriási piros pont az ő jelleméért és karakteréért: nagyon díjaztam, hogy nem egy sablonos főgonosz volt, sokszor bepillantást nyerhettünk az érzéseibe, sőt, adott esetben a félelmeibe is, ettől számomra sokkal élőbbé és hitelesebbé vált. Rajta kívül a másik nagy kedvencem Tara okos, kíváncsi öccse, Benny volt, akit mindig is érdekeltek a rejtélyek és a varázslatos dolgok, így ő igazán lubickolt abban az új világban, amibe nővérével hirtelen belecsöppentek. Rajtuk kívül rengeteg egyéb szereplő is feltűnik a regényben, bevallom, néha egy picit nehéz is volt hirtelen eldöntenem olvasás közben, ki kicsoda, melyik oldalon áll, hogyan kapcsolódik a háborúhoz, mi a képessége, de azért a regény végére már egészen otthonosan éreztem magam én is ebben a világban. 


Ha már fantasy, akkor mindig fontos szempont, milyen a mágia természete, illetve milyen fantasztikus lények kerülnek bemutatásra. Nagyon tetszett, hogy a varázslókat is külön csoportokra osztotta a szerző az általuk birtokolt erő alapján, illetve az is, hogy alapvető fontosságúak a természeti erők és természetszellemek. Ami pedig a varázslatos lényeket illeti, itt aztán találunk mindent, a sellőtől kezdve a mantikórákon át a koboldokig és sárkányokig, szinte nem győzzük kapkodni a fejünket. És bevallom, számomra egy picit ez volt a regény gyengéje, legalábbis én most nagyon úgy éreztem, hogy a kevesebb több lett volna. Érződik a szándék, hogy az írónő szerette volna következetesen, érthetően és részletgazdagon felépíteni az általa teremtett világot, ez bizonyos szinten sikerült is, de én személy szerint jobban kedvelem, ha inkább kevesebb "különlegesség" van felvonultatva, és azok vannak egy kicsit részletesebben kidolgozva. Az mondjuk egyértelmű, hogy ez ízlés kérdése, biztos vagyok benne, hogy sokak számára pont emiatt lesz vonzó a kötet, na meg amiatt is, hogy bővelkedik kalandban, izgalomban és akcióban. A párhuzamosan futó, kezdetben kicsit kusza szálak ügyesen összeállnak a történet vége felé, és több szereplő motivációja is érthetőbb lesz a számunkra. 

Nagyon könnyű belerázódni a könyv stílusába és világába, a lapok olvastatják magukat, nem nagyon vannak benne üresjáratok, szinte mindig történik valami. Ja, és imádtam, hogy nincs benne erőteljesebb romantikus szál, üdítő újdonság volt, hogy egy regény meri ezt nélkülözni az ifjúsági irodalmon belül. A főhősünk, Tara nem egy különösebben nagyszájú, erőteljes vagy hivalkodó karakter, inkább egy olyan lány, aki bármelyikünk lehetne, ugyanakkor becsületes, bátor és hű önmagához, igazán kíváncsi lennék rá, hogyan alakul a sorsa a továbbiakban. És ha már itt tartunk, nem tudom, lesz-e folytatása a kötetnek, mindenesetre eléggé úgy lett lezárva, hogy ez a lehetőség abszolút benne van a pakliban. Ha esetleg így alakulna, én örömmel elolvasnám, jó lenne megtudni, mi mindent lehet még kihozni ebből a világból. Úgyhogy azzal együtt, hogy nekem egy kicsi plusz hiányzott még ebből a kötetből, a jövőben is nyitott leszek az írónő munkáira.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik az ifjúsági fantasy vonalon belül egy izgalmas, szereplőkben és történésekben bővelkedő regényre vágynak, ahol a romantika helyett inkább a varázslatos lényeken, mágián, harcon és kalandon van a hangsúly. 


Nyereményjáték:

Az utolsó című regényben elmesélik Taráéknak, hogy egyszer régen néhány lovagrend egymásnak esett, miután sikeresen megvédték a területüket a rájuk támadó varázslóktól. Ezeket a lovagrendeket állatok után nevezték el: Varjas-rend, Sakál-rend és Sárkány-rend. Ti, olvasni szerető emberek már több hasonló házba/rendbe/csoportba sorolással találkozhattatok olvasmányaitok során, ezért nem meglepő, hogy a mostani feladatotok is ezzel lesz kapcsolatos. A blogokon talált képekből rá kell jönnötök, hogy melyik SOROZATRA gondoltunk, és be kell írnotok a rafflecopterbe a megoldást!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01/09 - Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések