7. cella


Fülszöveg:

Egy ​olyan világba csöppenünk, ahol az igazságról és a gyilkossággal vádolt foglyok sorsáról nem kijelölt bírák vagy esküdtszék dönt, hanem a közemberek. Egy televíziós show keretein belül bárki szavazhat, hogy a vádlott ártatlan vagy bűnös. Az ítélet pedig élet vagy halál. A szavazás 7 napig tart, ezalatt a rabok egyre kisebb és egyre szűkebb cellákban várják az ítéletet. Ha eljön a 7.nap és a 7. cella, szembesülnek a sorsukkal. Jackson Paige-et, az egykori TV-reality népszerű sztárját meggyilkolták. A tizenhat éves Martha önként tett vallomást, hogy megölte őt. Az ítélet egyértelműnek tűnik. De vajon valóban ő tette? Ha mégsem, miért vállalta magára a gyilkosságot? Talán az önfeláldozásával akarja leleplezni a romlott és kegyetlen rendszert? Vagy valaki mást próbál védelmezni? Az igazságot csak kevesen ismerik, és csak egyetlen embernek van elég hatalma, hogy nyilvánosságra hozza.
Ő Martha szerelme, Isaac Paige…


13.000.000 néző
7 nap, hogy kiderüljön: bűnös vagy ártatlan
1 ember, aki harcol az igazságért
Élet vagy halál? Légy te a bíró!


Véleményem:

A könyv alapsztorija első olvasásra felkeltette az érdeklődésemet. Szeretem az olyan disztópiákat, ahol nem az az alaphelyzet, hogy mindenkinek valamilyen szuperképessége van, hanem egyszerűen „csak” annyi, hogy a társadalom nagyon máshogy működik. Ebben a regényben ez a másság abból áll, hogy a bűnözőket nem bíróság és esküdtek ítéli el, hanem a tévénéző emberek, akik, mint egy valóságshow-ban, szavazhatnak, hogy az illető halált érdemel-e.


Ebben a kontextusban kezdődik el a történet, amolyan in medias res módon, mégpedig azzal, hogy egy Martha nevű 16 éves lányt elfog a rendőrség egy gyilkosság helyszínén, ő pedig bevallja, hogy megölte a népszerű celebet, Jackson Paige-et. A halálsoron 7 különböző cellában 7 nap választja el attól, hogy megtudja, milyen sorsot szán neki a közönség.

Martha szülei már nem élnek, az egyetlen személy, aki segíteni tud neki, a kijelölt jogtanácsos, Eve, akinek már az elején gyanús a lány viselkedése, és próbálja felgöngyölíteni, mi is történt valójában. Aztán jönnek szépen a különböző csavarok és (nem annyira) meglepő fordulatok, az idő rohamos múlása pedig kellőképpen stresszeli az olvasót, hogy ugyan mi fog ebből végül kikerekedni.

 A témaválasztásról olvasás után is azt gondolom, hogy jó volt, hiszen ez a sztori felvet egy csomó erkölcsi kérdést, dilemmát, és persze, ahogy azt kell, jó didaktikusan szájba rágja, hogy mennyire fontos az ártatlanság vélelme. Amúgy is mindig kiráz a hideg, ha belegondolok, hová is tudnának még a népszerű valóságshow-k fajulni, ebből a szempontból ez tényleg egy érdekes és izgalmas regény volt. Tetszett az is, ahogy a fejezetek fel voltak osztva a 7 cellában eltöltött napokra, kiegészítve a tévés közvetítések forgatókönyv-szerű leírásával.

Ugyanakkor volt némi hiányérzetem is. Kezdjük azzal, hogy Martha karaktere sajnos idegen maradt számomra, különösebben szimpatikus sem volt, ráadásul nem is éreztem teljesen hitelesnek minden cselekedetét. A végét is kicsit összecsapottnak és következetlennek éreztem, én biztosan másmilyen befejezést írtam volna neki. Ettől függetlenül valamennyire újszerű és olvasmányos, szóval egy próbát mindenképpen megér.

Értékelésem: 5/4

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti a könnyedebb disztópiákat, szerintem 12-13 év felett nyugodtan kézbe lehet venni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések