Fiatalurak (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusának folytatását a Fiatalurakat. Az előző rész azzal zárult, hogy Jo megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől, ahol most már férjével, Bhaer professzorral vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket. Ismerjük meg együtt a Plumfield kísérleti iskoláját és merüljünk el Louisa May Alcott világában.Tartsatok bloggereinkkel,és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 334 oldal
ISBN: 9789634039358
Eredeti cím: Little Men
Fordító: Siklós Márta


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Plumfield kísérleti fiúiskolájában a kis nebulók lényegében azt csinálhatják, amihez kedvük van, akár a lépcsőkorláton is csúszkálhatnak. Jo Bhaer írónő, akit a Kisasszonyokban még Jo March-ként ismertünk, mindig is erről álmodott: egy olyan házról, amelyben „nyüzsögnek a fiúk…és pezseg az élet”. A Kisasszonyok azzal zárult, hogy Jo megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől, ahol most már férjével, Bhaer professzorral vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket. Ahogy Jo maga mondja, „nem is tudom, mit szeretek jobban: az írást vagy a kölykeimet”. Nat, a rongyos árva, az elkényeztetett Gömböc, a vadóc Dan és a Plumfield többi feledhetetlen lakója olvasók nemzedékeit bűvölte már el kalandjaival.

Véleményem:

Nagyon vártam már, hogy elolvashassam Louisa May Alcott Kisasszonyok-sorozatának harmadik kötetét, hiszen a történet és a cselekmény innentől vált újdonsággá a számomra (az 1994-es filmadaptáció, ami nagy kedvencem, az első két rész történéseit fedi le). Nagyon jó érzés volt visszacsöppenni ebbe a romantikus, bájos, kicsit idilli világba és az 1800-as évekbe, annak pedig külön örültem, hogy a korábban megszokottakhoz képest új fókuszt és új szereplőket -köztük rengeteg klassz fiút- kapott a történet. Lássuk tehát, mit tartogat számunkra a Fiatalurak és a Plumfield kísérleti fiúiskola!


A Jó feleségek című, második kötethez képest néhány évvel előrébb járunk az időben, Jo és Bhaer professzor már házasok és saját fiacskáikat nevelgetik, ráadásul egy igazán különleges vállalkozásba kezdtek: a March nénitől megörökölt, hatalmas házban egy olyan iskolát rendeztek be, melyben mind a ketten meg tudják valósítani nevelési elképzeléseiket (melyek egyébként a kor szelleméhez képest meglehetősen liberálisak és modernek), és ahol olyan fiúkkal is foglalkozhatnak, akiknek más lehetőségük nemigen lenne arra, hogy kikupálódjanak és művelődjenek. Ebbe az iskolába csöppen a kötet elején Nat, a visszafogott, zeneimádó kisfiú, akit Jo régi cimborája, Laurie protezsál be, a Bhaer házaspár pedig tárt karokkal és szívvel fogad. Így tehát eleinte Nat szemszögéből ismerjük meg mi is ezt a különleges intézményt, illetve a falai között nevelkedő, szeretetreméltó fiatalurakat (és néha hölgyeket is, mert például Jo unokahúga, Daisy is a Plumfield-ben tölti mindennapjait). 

Nekem személy szerint rendkívül jólesett most ezt a regényt olvasni, nem csupán amiatt, hogy egyébként is szeretem az írónő stílusát, hanem azért is, mert akit érdekel a pedagógia és a neveléstörténet, annak igazi csemege a Plumfield működése és azok az erkölcsi irányelvek, amiket Jo és Bhaer professzor képvisel. Ebben az intézményben hatalmas tere van a szabadságnak, az itt élő fiúknak kevés szabályt kell betartaniuk, azokhoz viszont következetesen ragaszkodik "Bhaer papa" és "Bhaer mama". A képviselt értékek közül a legfontosabbak, hogy az itt lakó gyerekek segítsék és támogassák egymást, igyekezzenek felismerni és kibontakoztatni saját tehetségüket és érdeklődésüket, legyenek becsületesek és törekedjenek arra, hogy minden élő teremtménnyel szemben elfogadóan és kedvesen viselkedjenek. A puszta magolás helyett sokkal fontosabb a tanultak gyakorlati alkalmazása (pl. veteményeskert, különféle kísérletek) és az esti viták, beszélgetések, melyek során a fiatalok megtanulják szavakba önteni saját álláspontjukat. Neveléstudományi szemmel nézve a Plumfield igazi reformpedagógiai intézmény, ahol számtalan pedagógiai gondolkodó filozófiájából felismerhetünk egy-egy aspektust (pl. Rousseau, Pestalozzi), és ami nagyon sok mindent előrevetít a modern gyermeknevelésről. A korábbi kötetekben főleg a lányok kalandjai kapcsán mutatkozott meg Alcott felvilágosult szemléletmódja és filantropizmusa, ezt nagyon szépen továbbvitte ebben a kötetben is. 

Az új szereplőket hamar megkedveltem, bár bevallom, eleinte azért kellett egy kis idő, mire mindenkit meg tudtam különböztetni egymástól, hiszen sok kiskamasz fiúkaraktert kapunk. Nat mellett nekem Meg kisfia, Demi volt a másik kedvencem, de izgalmas figurának bizonyult Dan is, aki kezdetben reménytelen esetnek tűnik, mégis bebizonyosodik, hogy még az ő szívére is képes hatni a Bhaer házaspár sajátos nevelési stílusa és a tökéletesen elfogadó, támogató légkör. Persze azt nem lehet tagadni, hogy a történet kicsit idealizált, de ami fontos, hogy giccsesnek semmiképp nem mondanám, mert nagyon fontos értékeket képvisel, melyek közül sokat a 21. században is érdemes megszívlelni. Nagyon örültem, hogy újra olvashatok kedvenc szereplőmről, Jo-ról, aki elég nagy változáson ment át az előző részekhez képest. Férje oldalán és az iskola vezetőjeként sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, de még igen jól emlékszik a szeleburdi gyermekévekre, éppen ezért tud olyan megértő lenni a problémásabb fiúkkal is. Bhaer professzorral nagyon jól kiegészítik egymást, és saját fiaik mellett a többi nebulóra is úgy tekintenek, mintha az édes gyermekeik lennének, ők pedig hibáik ellenére is igyekeznek meghálálni a sok törődést, és mindent megtenni azért, hogy derék fiúkká váljanak.


Összességében ez a regény remek választás, ha egy olyan klasszikust szeretnénk olvasni, amiben középpontban áll a nevelés és a gyermeki lélek, emellett pedig könnyed, bájos, mégis tanulságos. Tulajdonképpen a könyv önállóan is érthető és élvezhető, én mégis ajánlom, hogy akit érdekel, az olvassa el elejétől kezdve az egész sorozatot, nekem még mindig az első rész a szívem csücske. Nem utolsó sorban megemlíteném, hogy az előző részekhez hasonlóan ez a kötet is gyönyörűre sikeredett, nagyon várom már, hogy teljes legyen a sorozat és úgy pompázzon a könyvespolcomon. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kamaszkortól felfelé bárkinek, aki szeretne egy kedves, békés és szórakoztató történetet olvasni egy nem mindennapi iskoláról és családról.

Nyereményjáték:

Mivel a Fiatalurak a Kisasszonyok és a Jó feleségek folytatása, így ebben a játékban az előző kötetekre koncentrálunk. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, amelyik az első, vagy a második kötetben található. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy a Kisasszonyok, vagy pedig a Jó feleségek című könyvből származik az idézet. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“Tudja, kisasszony, az emberek szórakozni vágynak, nem arra, hogy prédikáljanak nekik. Az erkölcsnek manapság nincsen piaca.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.26.: Csak olvass!
04.28.: Könyv és más
04.30.: Flora the Sweaterist
05.02.: Readinspo

Megjegyzések