A ​természet jelbeszéde - Kertészkedő hangyák, „liftező” ölyvek, virágillat és jégeső (értékelés és nyereményjáték)

 

Peter Wohlleben szórakoztató és közérthető módon vezet be minket a természet rejtett folyamataiba. Legújabb írásában ezúttal a kertünket vesszük egy kicsit jobban szemügyre, s felfedezhetünk megannyi apróságot, ami érintheti a veteményesünket, vagy éppen a gyepet. Megannyi érdekességgel gazdagodhatunk ezúttal is állatokkal, növényekkel, természeti jelenségekkel kapcsolatban. 
Tartsatok velünk, hogy betekintést nyerhessetek A természet jelbeszédébe!



Kiadó: Park Kiadó, 2021
Oldalszám: 184 oldal
ISBN: 9789633556825
Eredeti cím: Kranichflug und Blumenuhr
Fordító: Malyáta Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig.
Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett.
Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, s napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó.

Véleményem:

Mióta elolvastam Peter Wohlleben Érted a fák beszédét? című, elsősorban az ifjúságnak szánt ismeretterjesztő kötetét (értékelésem ITT), tervbe van véve, hogy a többi munkáját is elolvasom szépen lassan. Kezdetnek jó választásnak tűnt, hogy a frissen megjelent, A természet jelbeszéde című könyvvel nyissam a sort, amitől azt reméltem, hogy sok érdekes információt nyújt majd a környezetünkkel, az állat- és növényvilággal kapcsolatban. A számításaimat teljes mértékben megtaláltam, hiszen a kötet tele volt olyan adattal és érdekességgel, amiről nem volt korábban tudomásom, de talán ennél is fontosabb az a szemléletmód, amit a német erdőgazdálkodó igyekszik megosztani velünk.


Az egyébként nem túl hosszú, mindössze 184 oldalas kötet a terjedelem ellenére igen szerteágazó és alapos képet nyújt arról, hogyan észlelhetjük és értelmezhetjük tudatosan a természet (azon belül is az állatok, növények és természeti jelenségek) különféle megnyilvánulásait és jelzéseit annak érdekében, hogy saját életünkben - és kertünkben - minél harmonikusabb kapcsolatot ápolhassunk vele. A könyv elején főleg az időjárással kapcsolatos témákról olvashatunk, illetve arról, hogy milyen jelenségek tudják megjósolni számunkra a várható hőmérsékletet, csapadékot vagy szelet. Persze az ember ismer sokféle népi bölcsességet is ezzel kapcsolatban, de a szerző remekül rávilágít arra is, hogy ezek közül melyek az igazán hitelesek, és tippeket ad számunkra, hogyan jósolhatunk a felhők, madarak, virágok viselkedéséből. Az előrejelző ötletek mellett nekem nagyon tetszett az is, hogy Wohlleben átfogó képet nyújt bizonyos témákról, legyen szó az évszakok közti különbségről (elsősorban a talaj és az élővilág nézőpontjából) vagy a csapadékok természetéről és hatásáról. Nem mondom, azért a könyv első egységében voltak számomra kicsit szárazabb vagy nehezen emészthető részek, de összességében így sem untam, hiszen mindig olvastam valami olyan apró érdekességet, amire felpattant a szemem. 

Egy másik nagyobb tartalmi egységben már inkább a saját kertünkkel, annak gondozásával kapcsolatban kapunk nagyon jól hasznosítható szempontokat és információkat. Megtudhatjuk, milyen az igazán jó talaj és mit tehetünk annak védelme érdekében, ahogy azt is, hogy milyen növények és állatok járulnak hozzá a megfelelő ökoszisztémához. Direkt nem úgy fogalmaztam, hogy milyen élőlények vannak a hasznunkra, hiszen ez egy nagyon fontos szemléletbeli kérdés a szerzőnél: a természetre ténylegesen úgy tekint, mint egy olyan élő, lélegző rendszerre, amihez nekünk is alkalmazkodni kell és amihez kellő alázattal és tisztelettel kell viszonyulni, nem csupán azt tekinteni, hogy a mi életünket mi teszi kényelmesebbé. 

Nagyon szerettem a kis, színes apróságokat és érdekes információkat, amiknek egy nagy része közvetlenül is hasznosítható az ember kertjében. Ilyen volt például, hogy milyen a megfelelő locsolási technika, vagy hogy mik azok az apró trükkök, amikkel anélkül segíthetünk kertünk állatain, hogy direkt módon avatkoznánk be a természet rendjébe (pl. madáretető helyett apró farakások, amikben el  tudnak bújni a madarak táplálékául szolgáló rovarok). De nagyon pozitív volt számomra az is, hogy ez a könyv arra  tanít, hogy minden érzékszervünkkel, teljes lényünkkel forduljunk a környezetünk felé, a látásunk mellett hagyatkozzunk bátran a hallásunkra vagy a szaglásunkra is annak érdekében, hogy minél teljesebb valójában fogadhassuk be a minket körülvevő világot. 


Összességében nagyon tetszett a kötet, maga a szöveg igényes, a tudományosabb részeknél is érthető, ráadásul a szerzőre jellemző egyfajta szolid, kedves humor és szeretetteljes, békés hangnem, amitől az olvasás kicsit meditatív élmény is lesz. A szöveget néhol feldobja néhány ceruzarajz, ezek Margret Schneevoigt munkái és nagyon jól illenek ehhez a letisztult, békés kötethez. Azt nem merném kijelenteni, hogy az olvasott információk 100%-a beépült az aktív tudásomba, hiszen ahogy említettem, voltak nehezebb, töményebb részek, de így is sok érdekességet megtudtam, és ami a legfontosabb, sikerült kicsit lecsendesednem a mostani káoszosabb, stresszesebb időszakban. Ezután biztos, hogy sort kerítek a szerző többi könyvére is.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnének egy érdekes ismeretterjesztő könyvet olvasni, de azoknak is, akik tudatosabban szeretnék saját kertjüket alakítgatni annak érdekében, hogy abban rajtuk kívül mindenki más is jól érezze magát.

Nyereményjáték:

Peter Wohlleben oldalán mindig van lehetőségünk arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük a természetet, legyen szó állatokról, növényekről, vagy éppen a bennük/velük lezajló folyamatokról.
Jelenlegi játékunkban felcsapunk botanikusnak, s néhány növény rajzát és rövid ismertetőjét mutatjuk meg az állomásokon, nektek pedig annyi a feladatotok, hogy megírjátok a képen látható növények nevét (elég csak magyarul, de latinul is jöhet).
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“20-60 centiméter magas évelő. Magyarországon az Alföld kivételével gyakori. Májustól júliusig virágzik. Virágai ehetőek, leveleit zöldségételekbe főzve fogyasztják. Régen hajszőkítésre is használták.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.16. - Könyv és más

Megjegyzések