Érted a fák beszédét?


Fülszöveg:

Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait? 

Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton! 

Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak. 

Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.


Véleményem:


Bár sajnos az utóbbi években ritkábban volt rá alkalmam, nagyon szeretek a természetben lenni és kirándulni, különösen az erdőket kedvelem. Rajongásom ellenére azonban nem mondhatnám, hogy túl sokat tudok az ott élő növényekről és állatokról, holott sokszor megfogadtam már, hogy egyszer jobban elmerülök a témában. Amikor először megláttam a Kolibri újdonságát, ezt a gyönyörűen kivitelezett és érdekes albumot, egyből tudtam, hogy a könyvespolcom kitüntetett lakója lesz. Ugyan ez egy gyermekeknek szánt ismeretterjesztő kötet, és ennek megfelelően kedves, egyszerű nyelvezettel rendelkezik, magabiztosan állíthatom, hogy a felnőttek számára is rengeteg új információval szolgál, és nagyon jól összefoglalja azokat a tudnivalókat és érdekességeket, amiket a fákkal kapcsolatban érdemes megemlíteni.


Az avatottabb olvasók talán tudják, hogyan kapaszkodik egy fa, hogyan élnek az őzek és a vaddisznók, vagy hogy miért hullajtják le a fák ősszel a leveleiket. De vajon azt is tudják, hogy miért nem szeretik a fák a kutyákat, vagy hogy hogyan izzadnak nyáron? Peter Wohlleben erdei iskolájában olyan izgalmas részleteket és apróságokat tudhatunk meg, amik eddig valószínűleg még csak az eszünkbe sem jutottak soha.

A könyv felépítése egyszerre áttekinthető és izgalmas. A különböző fejezetekben lépésről lépésre ismerhetjük meg a fák működését, azt, ahogyan növekednek, fejlődnek, lélegeznek. Megtudhatjuk, mi történik a kis facsemetékkel, hogyan segítik őket az idősebb fák, akár egy család, és azt is, hogyan kommunikálnak egymással. Az oldalakat lapozva hamar ráébredünk, hogy ezek a teremtmények sokkal összetettebbek és intelligensebbek annál, mint amit a legtöbb ember feltételez róluk, és nagyon klassz trükkjeik vannak olyan esetekre, ha valami veszély fenyegetné őket (például egy mohó zsiráf :)).


 Nagyon tetszett, hogy a fák és egyéb növények mellett a kötet hangsúlyt fektet az erdei állatokra és gombákra is, különös tekintettel arra, hogy milyen szerepet töltenek be az erdő életében és működésében. Olvashatunk a rókákról, vaddisznókról, őzekről, szarvasokról, madarakról, sőt, még a kullancsokról is (illetve az ellenük való megfelelő védekezésről).
Szépen végigveszi a könyv azt is, hogy az idő múlásával hogyan változik a fák élete és működése, mire érdemes odafigyelnünk a különböző évszakokban, hiszen az erdő ténylegesen egy olyan hely, amit az év bármelyik napján felkereshetünk, és biztos, hogy soha nem fogunk unatkozni benne.


 A leíró részek mellett szinte minden fejezetben találunk valamilyen egyéb érdekességet. Ez lehet valamiféle gyakorlati kísérlet, amit egyszerűen elvégezhetünk mi magunk is az erdőben, vagy egy kis kvízkérdés, amivel leellenőrizhetjük a saját vagy gyermekeink tudását. Az Erdőinfó címmel ellátott kis blokkokban pedig a különböző fajokról (állatokról és növényekről egyaránt) kapunk rövid, képpel ellátott leírást.


Amellett, hogy tényleg nagyon sok a hasznos infó és érdekesség, engem leginkább az vett le a lábamról, hogy az egész könyvet átjárja a szerző végtelen szeretete és tisztelete az erdő iránt. Minden egyes lapról sugárzik, hogy számára az erdészet nem csupán egy munka, hanem hivatás is, melynek során törekszik arra, hogy minél több gyerekből váljon igazi természetbúvár, aki nem fél az erdőben, hanem második otthonának érzi azt. A mai rohanó és kütyükkel teleaggatott világban különösen fontosnak érzem, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt örömüket leljék a szabadidő ilyen jellegű eltöltésében, ez a könyv pedig egy szuper lehetőség arra, hogy egy család ezen keresztül tegye meg ennek érdekében az első lépéseket.

A kivitelezés fényét emelik Stefanie Reich tüneményes illusztrációi, melyek szinte minden oldalon felbukkannak, és segítenek abban, hogy a kisebb gyerekek (khm...meg a magamfajta felnőttek) számára még vonzóbbá varázsolják a könyvet.


A maga 127 oldalával ez egy viszonylag terjedelmes műnek mondható, legalábbis a gyermekeknek szóló ismeretterjesztő könyvek kategóriájában. Ugyan kényelmesen el lehet olvasni egy délután alatt, a rengeteg színes és érdekes képnek, információnak köszönhetően arra is alkalmas, hogy fejezetenként, szépen lassan haladjunk vele, vagy éppen kiváltsuk vele az esti mesét. Egyedi stílusának, nyelvezetének köszönhetően az apróbb olvasók könnyen megemészthetik az ismereteket, a minőségi tartalomnak hála pedig a felnőtteknek sem kell félniük attól, hogy egy túlságosan leegyszerűsített szakkönyvet kapnak. Tényleg kincs az ilyen darab, mert mindenki megtalálhatja benne a számításait, és úgy gondolom, sok olvasót segíthet hozzá ahhoz, hogy nyitott szemmel, környezettudatosan járja a jövőben az erdőt.

A könyvet köszönöm szépen a Kolibri Kiadónak!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden természetkedvelő gyereknek és felnőttnek, valamint olyan pedagógusoknak, akik a kapcsolódó tantárgyuk foglalkozásait szeretnék egy kicsit színesíteni. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések