Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! (értékelés és nyereményjáték)



Rácz-Stefán Tibor idén ősszel újabb könyvvel jelentkezik. Tőle már jól megszokottan előkerülnek nehéz témák, élvezhetjük a popkultúra utalásokat és természetesen a romantikus szívűek egy újabb párosért szoríthatnak. De figyelem - nem garantáljuk, hogy ezúttal szárazon maradnak a szemek!
Egy jó csomag zsepivel felszerelkezve a Blogturné Klub csapata is elindult, hogy megismerje Lilla és Noel történetét. Tartsatok velünk, és ha ügyesek vagytok, a könyv 3 példányának egyike is a Tiétek lehet.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 256
ISBN: 9789634575405
Sorozat: -



Fülszöveg:

Mernél szeretni, ha az időd lejárt?

Lilla már évek óta a halál árnyékában él.

Beteg, és tudja, hogy csak hetek vannak hátra számára. Hazatér a kórházból, hogy teljesítse a bakancslistáját, segítsen szeretteinek az álmaik elérésében, és még utoljára átélje a hétköznapok egyszerű csodáit.

Nem is vágyik ennél többre, ám ekkor megismeri a szomszéd srácot, aki az összes tervét felforgatja…

Noel egy pimasz, irritálóan vonzó, de közben érzékeny fiú, akinek mindene a fotózás, és az az álma, hogy bejárja a világot.

Nem is sejti Lilla sorsát.

A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, de Lilla nem akar szerelembe esni. Nem vágyik másra, csak hogy a fiúval lehessen, de retteg attól, hogy Noel viszonozza az érzelmeit.

Mi a jobb?

Ha az ő érdekében eltaszítod magadtól azt, akit szeretsz, vagy ha esélyt adsz a boldogságnak, bármilyen röpke legyen is?

Éld meg a csodákat!

Véleményem:

Nagyon vártam már ezt a könyvet, mert ugyan még csak egy regényt olvastam korábban Rácz-Stefán Tibortól, már azzal sikerült meggyőznie arról, hogy egyéni stílussal rendelkező, problémaérzékeny és bátor író. Legújabb kötetében ismét egy érzékeny témához nyúl, egy rákbeteg fiatal lány történetét meséli el nekünk. Az utóbbi években többször olvastam hasonló témájú könyvet, annak viszont kifejezetten örültem, hogy ezúttal magyar szerzőtől, magyar környezetben játszódó regényt vehetek a kezembe.

Azt mindjárt az elején leszögezném, hogy szerintem rettenetesen nehéz erről a témáról jól írni. Eleve egy borzasztó fájdalmas kiindulási alapot nyújt, ami sok olvasó számára a személyes érintettség miatt még érzékenyebb pont. Éppen ezért muszáj kellő tisztelettel hozzáállni egy ilyen sztorihoz, ami ráadásul nem jelenti azt, hogy emellett nem lehet emberi, sőt, akár sokszor humoros vagy szívmelengető is. Úgy érzem, ebben a regényben tökéletesen sikerült eltalálni ezeket az arányokat, amiért olvasóként nagyon hálás vagyok.


A történet főhőse a tizennyolcadik évét éppen betöltött Lilla, aki kislány kora óta küzd a betegséggel és annak szövődményeivel. Sokat harcolt és szenvedett már, így amikor úgy tűnik, minden hiába, és nincs már számára gyógymód, meghozza élete legnehezebb döntését. A regényben szereplő (egyébként kitalált) "gyógyszernek" köszönhetően néhány hétig képes fájdalmak és tünetek nélkül élni, cserébe viszont számolnia kell azzal, hogy így sokkal hamarabb eljön a vég. Lilla szeme előtt csak az lebeg, hogy azt a keveset, ami még hátravan, méltó módon, szerettei körében élhesse meg, és hogy bakancslistája teljesítésével végre bepótolhassa azokat a dolgokat, amik a legtöbb fiatal számára természetesek, az ő életéből azonban kimaradtak a betegség miatt. Éppen ezért nem csupán címe, de legfőbb vezérelve is a regénynek: Élni akarok!

Természetesen Lilla döntése másokat is súlyosan érint, legfőképpen édesapját és rajongásig szeretett nővérét, Edinát. Miután a lányok édesanyja is rákban hunyt el, érthető, hogy apjuk minden tőle telhetőt meg akar tenni Lilla gyógyulásáért, képtelen beletörődni, hogy még egy szerettét elveszítse. A regény egyik legnagyobb erősségének egyébként éppen azt tartottam, hogy a nagyon bonyolult és összetett érzelmeket, motivációkat nagyon árnyaltan és reálisan kezeli. Hiszen egy olyan családban, ahol az egyik gyermek beteg, mások is súlyosan sérülhetnek, akár az egészséges testvérek, akikre így- sajnos teljesen érthető módon- jóval kevesebb figyelem jut, akár a szülők, akik próbálnak erősnek mutatkozni, de maguk is összeomolhatnak. Nagyon tetszett, hogy itt minden érintett érzéseit megismerhettük, sőt, megoldási lehetőségeket is kaptunk arra vonatkozóan, hogy egy ilyen nehéz helyzetben hogyan lehet őszinteséggel, szeretettel és türelemmel közelíteni egymáshoz.

A történet keserédes aspektusát a romantikus szál adja, miután Lilla hazaköltözése után megismerkedik a szomszéd fiúval, Noellel. A srác mindene a fényképezés, és nagyon tehetséges is benne, ugyanakkor számára is elkelne egy kis löket, hogy merjen hinni saját magában és tenni az álmaiért. Lilla szeretne neki segíteni, rávenni arra, hogy harcoljon azért, ami fontos neki, de emellett retteg is, hogy közelebb kerülhet a fiúhoz, és így még valakit hátra kell hagynia, akiben szenvedés és fájdalom marad csak utána. 


Már ennyiből is látszik, hogy súlyos és nehéz témába vágjuk a fejszénket, ugyanakkor az egész történetet áthatja egy végtelenül emberi, pozitív és életigenlő légkör, ami nem engedi, hogy a fájdalom vagy a szomorúság ránk telepedjen. Hiszen Lilla amellett, hogy beteg, éppolyan tinilány, mint bárki más, aki szereti Miley Cyrus-t, órákig vihog a legjobb barátnőjével, vagy éppen élete első, igazi csókjára vár. Egy hihetetlenül erős, bátor és határozott lány, akinek nagyon fontosak a szerettei, és aki bármit megtenne azért, hogy kicsit könnyebbé tegye számukra a búcsúzást. És nem csak őt, de a többi karaktert is sikerült szerethetőre és életszerűre gyúrnia a szerzőnek, gyakorlatilag mindenkivel könnyű volt azonosulni és drukkolni azért, hogy a sorsa jól alakuljon. 


Nem mondom, hogy könnyű olvasmány, legalábbis abból a szempontból, hogy nekem személy szerint a legváratlanabb helyeken és időben csalt könnyeket a szemembe, ugyanakkor úgy érzem, szegényebb lennék, ha nem olvashattam volna el. Igazán lélekmelengető történet, ami ráadásul nagyon fontos erkölcsi vagy létfilozófiai kérdéseket is felvet, például azt, hogy vajon mi hogyan döntenénk, ha hasonló helyzetbe kerülnénk, és adott lenne a lehetőség egy szándékos, de méltó befejezésre. Nagyon hálás vagyok Tibornak ezért a kötetért, nemcsak azért, mert nagyon jól lett megírva, hanem azért is, mert minden lapról süt, hogy a saját szívét is beletette. Remélem, hogy minél több olvasóhoz el fog jutni, nemtől és korosztálytól függetlenül. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a minőségi ifjúsági irodalmat, és nem bánja, ha olvasás közben áldozatul esik pár csomag papírzsepi. 

Nyereményjáték

Mostani játékunkban nosztalgiára invitálunk titeket. A szerző régebbi könyveiből hoztunk nektek egy csokorra való idézetet, a feladat pedig egyszerű és logikus: fejtsétek meg, az egyes állomásokon olvasható részletek Rácz-Stefán Tibor melyik művéből származnak, és írjátok be a címeket a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

– Mennem kell – pattan fel mellőle a fiú, és elindul a folyosón. Hanna utána akar menni, de Máté leállítja.
– Hagyd most! Ilyenkor egyedül szeretne lenni.
– Pasik – forgatja a szemét ki Hanna. – Nem értetek az érzelmekhez. Pont ilyenkor kell segíteni.
– Nők – replikázik a srác. – Mindig azt hiszitek, hogy beszélgetni kell, és állandóan sopánkodni, hátha attól jobb lesz a lelketeknek. Néha csak nyugira van szükség.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Megjegyzések