Timeline: Tudomány és felfedezések


Korábban már írtam a Timeline-család egyik darabjáról, a Történelmi eseményekről. Nagyon szeretem ezt a játékot, mert azon kevés kvízjátékok egyike, amit nyugodt szívvel be merek vinni középiskolás gyerekek közé, gyakran használom a fejlesztőpedagógiai foglalkozásokon. A Gémklub jóvoltából most a sorozat egy újabb darabját is kipróbálhattam, a Tudomány és felfedezéseket. 

A forma és a kivitelezés teljesen azonos a korábbi játékokkal, ebben a fémdobozkában is 110 kisméretű kártyát találunk, melyeken az emberiség számára mérföldkőnek tekinthető események, tudományos felfedezések szerepelnek. Ez lehet földrajzi, orvostudományi, csillagászati, állattani, történelmi vagy akár matematikai felfedezés is, de szerepelnek híres épületek vagy növények is, szóval meglehetősen széles skálát fed le a csomag.

A játékot a már megszokott módon kell játszanunk, ideális esetben 2-8 résztvevővel. Miután körbeültük az asztalt, mindenkinek kiosztunk a játékosszámnak megfelelő mennyiségű kártyát, ezek hátoldalát, amin az évszám szerepel, egyelőre nem nézhetjük meg. Az asztal közepére elhelyezzük a pakli legfelső kártyáját évszámmal fölfelé, ez lesz az idővonalunk kiindulópontja. Az első játékos választ egy lapot a saját paklijából, és elhelyezi a kezdőkártyához képest az alapján, hogy szerinte előbb, vagy később történt az adott esemény, felfedezés. Ezután felfordítja a lapkát, és ha jól tippelt, jön a következő játékos. Ha nem sikerült volna a tippje, akkor a lapot félreteszi, és húz helyette egy másikat. A következő játékosnak már kicsit nehezebb dolga van, hiszen a saját lapját nem csak a kezdőlaphoz képest, hanem az előző játékos lapjához viszonyítva is el kell tudnia helyezni. Értelemszerűen minél több kártya helyezkedik el az idővonalon, annál nehezebb a soron következők pontos elhelyezése. A játékot végül az nyeri, akinek legelőször fogy el a saját paklija.


Ahogy a játékcsalád többi darabjánál, itt is az volt az egyik elsődleges kérdés a számomra, hogy milyen célközönséggel játszható, illetve mennyire alkalmas arra, hogy gyerekekkel is kipróbáljam. Nos, a családi tesztjáték során az azért bebizonyosodott, hogy egyáltalán nincs könnyű dolgunk: a lapokon szereplő események nagy része nem képezi az alapműveltség részét, ugyanakkor közvetett módon ki lehet következtetni, be lehet határolni őket más ismereteink kapcsán. De ez mindenképpen feltételez egy kicsit komolyabb háttértudást, ezért nem biztos, hogy szerencsés lett volna, ha egy az egyben próbálom meg a középiskolásokkal játszani. Ugyanakkor adódik egy nagyon jó lehetőség abból, hogy a pakli teljes mértékben kompatibilis például a Történelmi eseményekkel: simán megtehetjük, hogy először nem az összes lapot, csak néhányat választunk ki, és hozzákeverjük a gyerekek által már jobban ismert (az én esetemben a történelmes) paklihoz. Aztán ezt persze szép fokozatosan lehet bővíteni is, és így szinte észrevétlenül bővülnek majd ismereteik is. 


Ha még mindig a pedagógiai szempontokat nézem, akkor szerencsés lehet, ha játék közben szánunk időt a magyarázatra is (például a burgonya felfedezésénél elkezdünk beszélni arról, hogy hol is terem, mikor mentek oda az európaiak, ki járt arra először stb.). Sőt, ha van a kezünk ügyében okostelefon, akkor az egyes felfedezésekre rá is kereshetünk, hogy a háttér-információk felhasználásával segítsük a jobb bevésődést, kontextusba helyezést. Azok a fiatalok, akik egyébként is szeretik a tudományt, élvezni fogják a közös kutakodást és a tanulásnak ezt a formáját.

Ha éppen nem oktató/fejlesztő céllal akarunk játszani, hanem pusztán a móka kedvéért, szerintem akkor is érdemes összekeverni más paklik kártyáival, mert úgy sokkal változatosabb és élvezetesebb lesz a játék. Mondjuk mi a kiscsaláddal önállóan próbáltuk ki, és így is garantált volt a szórakozás, de tény, hogy mi különösebben nem szoktunk ráfeszülni arra, ha butuskák vagyunk és nem tudunk valamit. :)


Összességében tehát mindenképpen ajánlom, különösen akkor, ha már megvan nekünk otthon valamelyik másik Timeline-doboz, és kicsit már meguntuk az azzal való játékot. A praktikus és esztétikus fémdobozok nagyon szépen mutatnak a polcon, remélem, hamarosan sikerül az összeset összegyűjtenem. 

A játékot ITT tudod megvásárolni!

Megjegyzések