Az utolsó srácok a földön (értékelés és nyereményjáték)

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett a zseniális, a hősies, a szórakoztató, egyszóval a páratlan Jack Sullivan története. Az apokalipszis beköszöntével egy maroknyi gyerekcsoport igyekszik együttes erővel túlélni a megpróbáltatásokat, mindezt vicces és szórakoztató formában. Nagyságát emeli, hogy még a Netflix is sorozatot készített belőle!
Tartsatok velünk, hiszen most 3 szerencsés is nyerhet egy példányt a kötetből!
Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789634577522
Eredeti cím: The Last Kids on Earth
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Illusztrálta: Douglas Holgate

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Figyelem! ​Megérkezett. Ő lehetne Greg Heffley legdurvább spanja!
Negyvenkét nappal ezelőtt még átlagos srác voltam, és éltem az eseménytelen életemet. De most TOTÁLIS SZÖRNYES-ZOMBIS KÁOSZ van, és napi rendszerességgel küzdök meg bestiákkal. Őrület, mi? De pontosan tudom, hogyan kell átvészelni a világvégét.
Íme, Jack Sullivan:
későn érő, alulfejlett 13 évesként jellemzi önmagát, aki eddig úgy élte túl a zombiapokalipszist, hogy elrejtőzött a lombházában.
Ám az élete egyetlen éjszaka alatt valóságos videójátékká változott, miután kitalálta magának a saját LEGDURVÁBB APOKALIPTIKUS KÜLDETÉSEKET. Például megtalálni Quint Bakert, a legjobb barátját, aki feltaláló; megtalálni és megmenteni June del Torót, aki titokban a szíve hölgye; legyőzni Blargot, a legnagyobb, legvérszomjasabb szörnyet a városban;
és igen! – zombiölő, szörnygyilkos menő csávóvá válni!
Az Egy ropi naplójának rajongói megveszekedetten fogják imádni, hogy elkísérheti Jacket a posztapokaliptikus akcióhőssé válás útján. A történetet minden oldalon Douglas Holgate totál vicces és borzongató illusztrációi keltik életre. Az utolsó srácok a Földön még a legvonakodóbb olvasókat is magával ragadja. Tökéletes kaland. Egy szóval USAF!
Küldetés indul! Vágj bele az USAF olvasásába és szerezz brutál plecsniket!

Véleményem:


Valahogy mostanában azt veszem észre, hogy a kicsit morbid/horrorisztikus témaválasztás kezd egyre nagyobb teret hódítani a gyermek- és ifjúsági irodalom műfaján belül is. Ez talán elsőre furcsa lehet, hiszen a zombikat alapvetően nem gondolnánk gyerekbarát témának, mégis több olyan megvalósítással találkoztam mostanában, ami kiválóan működik, mert egyrészt jól célozzák be a korosztályt, másrészt a humor segítségével tökéletesen elveszik a dolog ijesztő oldalát. Az újabb olvasmányok terén az egyik legjobb példa erre Az utolsó srácok a Földön Max Brallier tollából, ami kiváló választás lehet a zombis és apokaliptikus témák iránt rajongó kiskamaszok számára- és persze az sem utolsó szempont, hogy felnőtt fejjel olvasva is rendkívül szórakoztató. 


Történetünk egy Wakefield nevű kisvárosban játszódik, ahol negyvenkét nappal ezelőtt még minden a normális mederben folyt, de aztán egyik pillanatról a másikra kitört a káosz: az emberek zombivá változtak, és rajtuk kívül is számos különféle ijesztő és borzalmas szörny szaporodott el az utcákon, a lakosság szinte teljesen felszívódott. Csak szinte, hiszen kapásból itt van ifjú főhősünk, aki pillanatnyilag a zombiapokalipszis egyedüli túlélőjeként tengeti a napjait. Jack Sullivan egy igazán belevaló és nagydumás, tizenhárom éves srác, aki amellett, hogy igyekszik ép ésszel túlélni a szörnyek uralta új világot, célul tűzte ki, hogy megkeresi egyetlen barátját, Quint Bakert, és megmenti az iskola csinos és vagány újságíróját, June del Toro-t, akiért titokban már régóta epekedik. Miután szép lassan felbukkannak az újabb és újabb túlélők (nem csak Jack barátja, hanem az iskola legnagyobb tuskójának személyében is), a srácok egyre inkább berendezkednek a túlélésre, stratégiát és fegyvereket dolgoznak ki, hogy szembe tudjanak szállni a legfélelmetesebb szörnnyel, és kimenthessék June-t az iskola épületéből. Mindez egy rendkívül lendületes, izgalmas cselekménybe ágyazva történik, ahol a lapokat Douglas Holgate csodálatos és dinamikus rajzai díszítik.


Több dolog is van, ami miatt nagyon megszerettem ezt a történetet, azon kívül, hogy az apokaliptikus sztorik egyébként is a kedvenceim közé tartoznak. Először is ott van Jack karaktere, akinél minden adott ahhoz, hogy egy ilyen jellegű történet tökéletes hősévé váljon. Jack árva, a korábbi, "normális" életében nevelőszülőtől nevelőszülőig vándorolt, ráadásul a legutolsó otthonában sem érezte igazán jól magát az őt befogadó családdal. Igazság szerint azt látjuk az ő esetében, hogy szinte lubickol ebben az új, félelmetes világban, és most először érzi úgy, hogy igazán önmaga lehet. Tetszett, hogy mindenféle apróságot kitalál a saját szórakoztatására, például imád fotókat készíteni a különféle zombikról és szörnyekről, illetve saját kis küldetéseket és plecsniket talál ki, amiket egy-egy húzósabb akció során lehet megszerezni. Ugyanakkor a fiú amellett, hogy elég laza és vagány, valójában nagyon bátor és jószívű is, hamar kiderül, hogy a barátaiért szinte bármit képes megtenni. Jól kiegészítik egymást Quint-tel, akit főleg a tudomány érdekel, és a zombik elleni harcot is inkább ebből a szempontból közelíti meg.


Óriásit dob a történeten Max Brallier kicsit fanyar humora, a szövegnek vagy a képeknek köszönhetően szinte minden oldalon találtam valamit, amin elmosolyodhattam. Tetszettek a mókás és eredeti ötletek, legyen szó a posztapokaliptikus járgányról vagy az önálló életet élő zombilabdáról. A történetben ráadásként felbukkan egy elbűvölő szörnykutya is, aki még a cukiság-faktorról is gondoskodik ebben a vagány kötetben. A 200+-os terjedelem ellenére nagyon gyorsan lehet vele haladni, hiszen a sok kép szellőssé teszi az egészet, de igazság szerint azért is esett nehezemre letenni, mert nagyon szórakoztató. Ráadásul olvasás után sem kell nélkülöznünk hőseinket addig, amíg a következő kötet megjelenik, ugyanis a Netflixen már elérhető a könyv alapján készült sorozat első része.


Forrás: imdb.com

Összességében nekem nagyon tetszett ez a történet, és remélem, hogy nem kell majd sokat várni a további kötetekre sem. Igazi kikapcsolódást nyújtó, lendületes és nagyon szerethető darab, ahol minden fontosat megtudhatunk arról, hogyan érdemes felkészülni egy zombiapokalipszisre. :) 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Vagányabb, zombi- és világvége rajongó kiskamaszoknak, illetve azoknak a felnőtteknek, akik szeretik az egyedi és akció-dús ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Jack Sullivan egy ízig vérig hős főszereplő, s még “filmszerepet” is kapott. Játékunkban ezúttal hozzá hasonló, hősies férfi/fiú karaktereket keresünk, akik szintén szerepeltek filmben is. 

Minden állomáson megtalálhatjátok egy ilyen fiú képét, a feladatotok pedig csak annyi, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok ezeknek a fiúknak a nevét. 
Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.11. - Booktastic Boglinc
02.13. - Deszy könyvajánlója
02.15. - Könyv és más
02.17. - Spirit Bliss
02.19. - Sorok között
02.21. - Hagyjatok! Olvasok!
02.23. - Könyvvilág
02.25. - Booktastic Boglinc (extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések