Az egyetlen ismerős arc (értékelés és nyereményjáték)

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg nemrégiben Szurovecz Kitti immár tizenegyedik regénye, Az egyetlen ismerős arc, melyben lélektan, romantika és humor finom egyvelege biztosítja, hogy csak úgy repüljenek a percek olvasás közben. Ezúttal a Blogturné Klub három bloggere ragadott könyvet, hogy megismertethesse veletek a pszichológushallgató Dorina, és a csábító színész, Nolen történetét. Tartsatok velünk, hogy a végén Ti is gazdagabbá válhassatok a kötet egy példányával!

Kiadó: Athenaeum, 2019
Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789632939384


  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története.

Véleményem:

Bár az írónőnek már tíz fölött van a megjelent regényeinek száma, nekem viszonylag friss az ismeretségem vele. Az első könyv, amit olvastam tőle, A kisemmizett angyal volt, amit olvasmányos stílusa, izgalmas történetvezetése és bátor témaválasztása miatt hamar a szívembe zártam. A régebbi regények között egyelőre nem mazsoláztam tovább, de biztos voltam benne, hogy az újat el szeretném majd olvasni, így került a polcomra Az egyetlen ismerős arcSzurovecz Kitti az a fajta író, aki olvasóit viszonylag közel engedi saját magához és a készülő regényeivel kapcsolatos munkálatokhoz, így már a megjelenés előtt sokat lehetett megtudni arról, hogy mi lesz a történet témája, de akár még arról is, milyennek képzelte el a szerző a szereplőit. Ezek a kis plusz infók csak még kíváncsibbá tettek, most pedig örülök, hogy az élmény nem maradt el a várakozásokhoz képest.


Ha nagyon szigorúan vesszük, az egyetlen ismerős arc egy romantikus történet, annál azonban jóval több aspektusa és rétege van, hogy pusztán ezzel az egyetlen jelzővel illessük. A regény középpontjában két fiatal felnőtt áll, akiknek nem elég, hogy egymással való kapcsolata elég bonyolultan alakul, külön-külön is megvan a maguk keresztje és problémái, amiket valahogy meg kell oldaniuk. Dorinának rövidtávú memóriazavara van, ami miatt egy évekkel ezelőtti, rejtélyes éjszaka óta egyetlen emléket sem képes 24 óránál tovább megőrizni, és aki számára kicsit olyan az élet, mintha megállt volna az idő. Az első igazi áttörés akkor következik be, amikor egy színházi előadáson meglátja a jóképű színészt, Nolent, akire valamilyen titokzatos okból még a következő napon is emlékszik. Nolen minden szempontból a tökéletes ellenpólusa Dorinának: könnyelmű, önző nőcsábász, aki gátlástalanul lép félre és használja ki az életében felbukkanó hölgyeket, és úgy tűnik, a saját előrelépésén és egóján kívül a világon semmi nem számít neki. Kettejük sorsa olyan módon kapcsolódik össze, hogy Dorina nővére felkeresi Nolent, és megkéri, segítsen abban, hogy húga emlékezni tudjon, hiszen hosszú idő után ő az egyetlen, aki valamiért változtatni tudott az állapotán. Dorina sztorija pedig a férfi karrierje szempontjából tűnik igencsak előnyösnek, hiszen a zűrös szerelmi ügyek miatt a közvélemény nagyon negatívan kezd viszonyulni hozzá, a csorbát pedig remekül kiküszöbölhetné azzal, ha segít az ártatlan, kiszolgáltatott lánynak.

Az első érdekes dolog ezzel a regénnyel kapcsolatban, hogy mindkét hősünknek van valamilyen mentális vagy neurológiai problémája. Dorina memóriazavara egészen hasonló ahhoz, amit mondjuk Az 50 első randi című filmben láthattunk, de itt talán jobban kidomborodott ennek a betegségnek a drámai oldala. A szerző sok utánajárással és kutatómunkával elég hitelesen ábrázolta ezt az állapotot, bár személy szerint még így is nehéz volt elképzelnem, milyen lehet minden reggel úgy ébredni, hogy semmire nem emlékszik az ember a korábbi napok, évek történéseiből. A lány számára az egyetlen kapaszkodót a naplója jelenti, amibe igyekszik beleírni minden fontos történést és érzést, hogy aztán minden nap kezdetén újra elolvassa azt. Dorina élete emiatt egy helyben toporog, nem tud új ismeretségeket kötni, szerelembe esni, örökké családja támogatására fog szorulni, ennek ellenére szerintem meglepően erős és határozott karakter. Nolen esetében sem csupán arról van szó, hogy a srác egy önző gazember, akinek nincsenek érzései: szép fokozatosan megismerjük a múltját, és azt is, hogy mi vezetett ennek a nárcisztikus személyiségnek a kialakulásához. 


Bár nem ez a történet központi témája, azért nagyon jelentős szerepe van benne a közösségi médiának, és egyáltalán napjaink digitális eszközhasználatának is. Ez egyrészt megmutatkozik abban, hogyan nő Dorina népszerűsége azután, hogy a története ismertté válik és beszippantja a bulvár-spirál, de abban is, hogy Nolen számára mennyire fontos mások visszajelzése ezeken a platformokon, szinte függőnek is mondhatnánk. A cselekmény későbbi részeiben Dorina és Nolen felkérést kap egy közös valóságshow forgatására, ami sok szempontból megint csak reflektál erre a világra és ezekre a jelenségekre (nekem mondjuk a hajam az égnek állt tőle, de ez nem az írónő hibája, egyszerűen végtelenül taszít a "celebek" világa). És persze mindeközben szép lassan kibontakozik a romantikus szál is, ami szerencsére egyáltalán nem túl "hálivúdi" vagy mesterkélt, hanem figyelembe veszi annak realitását, hogy két ilyen nehéz helyzetben lévő és pszichésen instabil karakternek egyáltalán milyen lehetőségei vannak a boldog párkapcsolatok terén. Ide kapcsolódik a befejezés is, ami szintén nem lett giccses vagy elnagyolt, hanem pontosan olyan, amit egy ilyen történet esetében elfogadhatónak és hitelesnek tartok.

Összességében nagyon tetszett Az egyetlen ismerős arc, pusztán amiatt is, hogy egész egyszerűen jól van megírva, és a benne szereplő karakterek érdekesek és a hibáik ellenére is szerethetők. Nagyon érdekes szemlélet volt, hogy Nolen nőügyei kapcsán megismerhettünk valamennyit ezeknek a sértett nőknek a nézőpontjából is, és kicsit ráláthattunk arra, hogy egymás bántása és a különböző sérelmek továbbadása milyen szomorú hálózatot alkot az emberi kapcsolatok szövetén. Tetszett, hogy Nolen karaktere hiteles volt, nem egy szívtelen szörnyeteg, aki egy szerelem hatására egy csapásra megjavult, hanem árnyalt és összetett lélek, aki előtt biztos, hogy még hosszú út áll a gyógyulásig. Jó párost alkottak Dorinával, és örülök, hogy megismerhettem a történetüket.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti, ha a romantikus történetekben van egy kis csavar és erős lélektani mélység.

Nyereményjáték:

Meglehet, Az egyetlen ismerős arc romantikus és kissé komikus jellemzőit tekintve igencsak könnyed, szórakoztató irodalomként tartható számon, azért megfigyelhető benne egy erős lélektani vonulat, és az ehhez illő komolyság is - ami mondhatni védjegyévé vált már Szurovecz Kitti kései munkásságának. Az írónő nem fél rendre igencsak kényes témákat venni elő regényeiben, így turnénk nyereményjátékán is ezeké lesz a főszerep: mindhárom állomáson a bejegyzésben elszórt kiemelt betűk várnak rátok, amelyeket megfelelő sorrendbe téve és összeolvasva egy-egy kényesebb témát kaptok megfejtésül - a feladatotok pedig az lenne, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott téma Kitti melyik regényének áll a középpontjában. A helyesen válaszolók között a könyv egy példánya kerül kisorsolásra!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.07. Pandalány olvas
02.09. Könyv és más
02.11. Never Let Me Go

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések