Lorenzo Il Magnifico- A Mediciek hatalma 1. (értékelés és nyereményjáték)

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, a Lorenzo Il Magnifico első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a Lorenzo Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regényt, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 280 oldal
ISBN: 9789634577744
Eredeti cím: I Medici. Lorenzo il Magnifico
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn

A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

„– ​A te családod kezdte ezt a háborút! – sziszegte és Lorenzo szívének szegezte a pengét.”

Az Úr 1469. esztendejében viharfellegek gyülekeznek a művészek és kereskedők városa, Firenze felett.
A befolyásos Medici családfő, Cosimo halála után az unokája, Lorenzo viszi tovább szellemi örökét, aki korán belekényszerül a családfő szerepébe. Minden ügyességére és ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy megküzdjön a hatalmi játszmákat irányító fondorlatokkal és cselszövésekkel.
A Mediciek felemelkedése és megerősödése irigység és gyűlölködés céltáblájává teszi a családot, és egyre sűrűsödik az intrikák hálója Lorenzo körül. A fiatal hős környezetében találkozhatunk a kor legfelvilágosultabb gondolkodóival, a halhatatlan Botticellivel és tanúi lehetünk a Tavasz születésének is.
Lorenzo két különleges nő szerelme között vívódik.
Fivérével és szövetségeseivel pedig gátlástalan ellenfelekkel, árulással, párbajjal és egy hitvány összeesküvéssel kell megküzdenie.
Lorenzóra vár a feladat, hogy megmentse a Medici családot, és Firenzét a Reneszánsz legnagyszerűbb városává tegye, amiért aztán a történelem az Il Magnifico névvel ruházza fel.

A regény alapján forgatták a nagysikerű TV sorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé

Véleményem:

Ki ne hallott, vagy olvasott volna Lorenzo di Piero de’ Mediciről, azaz Il Magnificoról a „nagyszerűről”, a „tündöklőről”? Firenze uralkodója, az itáliai reneszánsz kiemelkedő alakja, sokoldalú személyiség, amellett, hogy karizmatikus politikus, a művészetek bőkezű mecénása is, egy olyan férfiú, akiről valóban érdemes regényt, sőt, regényciklust is írni. Személy szerint is nagy rajongója vagyok Lorenzonak és korának (kicsit félve vallom be, a Da Vinci démonai című sorozat okán), éppen ezért nagyon megörültem, amikor felfigyeltem a Könyvmolyképző Kiadó újdonságára, Michele Gazo kötetére.



A regény összességében egy lendületes, cselekmény-orientált történelmi fikció, amit a szerző könnyen olvasható, populáris formában vetett papírra. Célközönsége egyértelműen egy szélesebb olvasóközönség, nem csak a történelmi regények szerelmesei. Gazo sokkal inkább a szórakoztatást tűzi zászlajára, mint a részletekbe menő ismeretterjesztést, így kiválóan alkalmas a téma iránti kedvcsinálónak. Ugyanakkor bennem némi hiányérzetet hagyott, a cselekmények felvonultatásán és párbeszédeken túl szívesen olvastam volna többet Firenze városáról, a kor jellemzőiről, történelmi összefüggéseiről és az egyes szereplők, különösen Lorenzo gondolatairól, vívódásairól. A fülszöveg szerint a regény alapján forgatták a nagy sikerű TV sorozat második évadát, ugyanakkor olvasás közben olyan érzésem volt, mintha a könyv lenne a sorozat leirata. A minimalista stílusnak köszönhetően ugyan folyamatos volt az izgalom és a feszültség, mégsem tudott beszippantani a történet, elmaradt a katarzis. Hiányoltam a leíró részeket, melyek színt hoztak volna a sorok közé, és melyek segítségével mélyebben bele tudtam volna helyezkedni a középkori városállam életébe.

Mint ahogy a fülszöveg is említi, egy hihetetlenül izgalmas korba csöppenünk, mely tele van intrikával, a különböző firenzei családok közti hatalmi csatározásokkal. A regény cselekménye 1469-ben veszi kezdetét és nagyjából 3 év történéseit öleli át. A Medici család szénája éppen nem áll túl fényesen, a családfő, Piero de' Medici tehetségtelensége miatt csődközeli állapotba kerül a Medici Bank. A helyzet szinte kilátástalan, Jacopo de' Pazzi, a legnagyobb ellenlábasa már dörzsöli a tenyerét. Ebben a miliőben kell Lorenzo de' Medicinek hirtelen felnőnie, átvennie a hatalmat és megszilárdítani a családja és bank gazdasági helyzetét. Vajon elegendő-e karizmatikus és szenvedélyes egyénisége és átlagon felüli intelligenciája, hogy békét és stabilitást teremtsen Firenzében? Olvassátok el a regényt, és mindenre választ kaptok!


Lorenzo de' Medici. Forrás: Wikipedia

A regény felvonultatja az adott időszak szinte valamennyi jelentős alakját. Nagyon szerettem azokat a részeket, melyekben egy-egy rövid jelenet erejéig megjelennek a kor művészei, Poliziano vagy Botticelli. Ezek a fejezetek kifejezetten színesítették az összképet. Ugyanakkor a fent említett minimalista stílus rányomta a bélyegét a karakterek ábrázolására. Szerintem lényegesen többet ki lehet még hozni akár Lorenzo, akár a fivére, Giuliano személyiségéből, remélem a további kötetekben kicsit kiforrottabb és árnyaltabb jellemrajzot is kapunk róluk. Kifejezetten kíváncsi vagyok Francesco és Clarice jellemének alakulására, eddig csak kisebb szerepet kaptak, de az ő karakterükben is hatalmas potenciál van.


Összességében tetszett a regény, számszerűsítve 8/10 pontra értékelem. Sodró lendülete átsegített azokon az apróbb hiányosságokon, amiket fentebb említettem, így egyértelműen pozitív olvasmányélményt nyújtott. Sajnálom, hogy a szerző nem írt legalább néhány sornyi történelmi jegyzetet azokról a dolgokról, amiket dramaturgiai indokok miatt, vagy csak az egyszerűsítés okán megváltoztatott a valós eseményekhez képest. Várom a folytatást!


Jehuka


Nyereményjáték:

Lorenzo nagyapjához, Cosimo de’ Medicihez hasonlóan bőkezű patrónusa volt a művészeteknek, így hát mostani játékunk során pártfogoltjai kerülnek fókuszba. Minden állomáson találtok egy puzzle-t, melyet kirakva híres festményeket, szobrokat, találmányokat rejtő képet kaptok, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a készítő művész nevét. (Nem az alkotás, hanem az alkotó nevét kell beírni a rafflecopterbe!)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

A feladványt ITT találjátok!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02/10 Dreamworld
02/12 Könyv és más
02/14 Betonka szerint a világ...
02/16 Deszy könyvajánlója

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések