Halálka 1.- Halálka (értékelés és nyereményjáték)

Legújabb turnénk során egy igazán különleges mesehős nyomába eredünk: ő nem más, mint Halálka, a zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével és számos más, rettentő szellemes lénnyel. Barbara Cantini mesesorozatának első részéből megtudhatjuk, hogyan szerez Halálka barátokat, míg a második részben titokzatos eltűnések után nyomozhatunk és megismerhetjük a kislány undok unokaöccsét is. Tartsatok hat bloggerünkkel, akik mindkét kötetről leírják véleményüket, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányokat!

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 58 oldal
ISBN: 9789634576075
Eredeti cím: Mortina
Fordító: Andó Gabriella
Illusztrálta: Barbara Cantini


A könyvet ITT tudod megrendelni



Fülszöveg:


Halálka egy kislány, de nem olyan, mint a többiek: ő egy zombilány.

A Málladosó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak.

Halálka szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna, de megtiltották neki, hogy mások előtt mutatkozzon: még a végén megijednének tőle.

Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe!

Halálkának még csak be sem kell öltöznie…
De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?

Véleményem:

Nagyon szeretem a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelenő mesekönyveket, az utóbbi időkben sok ilyenhez volt szerencsém, és kivétel nélkül remek szórakozást nyújtottak még felnőtt fejjel is. Amikor tehát először megláttam Barbara Cantini sorozatának kezdő darabjait, nem volt kérdés, hogy olvassam őket, főleg, ha még a különleges témaválasztást is figyelembe vesszük. Gyerekkoromban nagyon szerettem az Addams Family-t, a borítóra pillantva pedig nehéz lett volna nem Wednesday karakterére asszociálnom- azt leszámítva, hogy jelenlegi főhősünk, Halálka, sokkal szívmelengetőbb és kedvesebb jelenség. Lényeg a lényeg, fejest ugrottam a haláli kalandokba, és még ha nem is én vagyok az elsődleges célközönség, nagyszerűen szórakoztam a történeten és az ötletes rajzokon.



A sorozat főhőse Halálka, egy zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével, albínó kutyusával és még számtalan furcsa és kísérteties szerzettel. Az egyes kötetek Halálka egy-egy kalandját mutatják be részletesebben, az első részben pedig természetesen jobban megismerhetjük főszereplőnket és közvetlen környezetét. Ezen a ponton be is szúrnám már, hogy mennyire szerencsés, amikor egy író egyben illusztrátora is a saját kötetének, ilyenkor sokkal erősebb a kohézió szöveg és kép között, és az olvasó tudja, hogy a történet hősei pontosan úgy láthatók általa is, mint ahogyan a szerző megálmodta őket. Rögtön az első lapokon elveszünk a részletgazdag, végtelenül szellemes és szerethető rajzokban, ahol különösen tetszettek az apró kis megjegyzések és kiegészítések is, amikkel az írónő megmagyaráz egy-egy részletet. 



No de térjünk vissza Halálkára! A kislány egész kreatívan eltölti az idejét az ódon kastélyban, sokat játszik Bu Song nevű kutyájával, ugyanakkor valami mégis nagyon hiányzik az életéből. Sokszor nézi a távolból a faluban játszó gyerekeket, és minden vágya, hogy egyszer csatlakozhasson hozzájuk. Néhay néni természetesen óva inti ettől, hiszen Halálka nem tudná eltitkolni, hogy ő nagyon más, mint a többi gyerek, és ha lelepleződnének, garantáltan vége lenne nyugalmas életüknek a villában. Innen már nem nehéz kitalálni, merre fog vezetni a cselekmény, hiszen leleményes kis főhősnőnk nem mond le egykönnyen az álmairól. Szerencsére éppen közeledik a Halloween, Halálka pedig nagyszerű tervet eszel ki annak érdekében, hogy feltűnés nélkül vegyüljön el a környékbeli gyerekek között...

Az oldalszámot tekintve láthatjuk, hogy ez nem egy túlságosan hosszú történet, gyakorlatilag fél órán belül kényelmesen a végére lehet érni, ráadásul a szöveg is eléggé szellős. Ugyanakkor Cantini mégis tesz arról, hogy ne daráljuk le túl gyorsan a mesét, erre a legjobb eszköze a korábban is említett mesés illusztráció. A képek szinte a teljes oldalakat kitöltik, jópofák és mozgalmasak, így minden lapozásnál bőven van mit nézegetni, keresgélni, és persze nevetni is, hiszen a humornak nagyon erős szerepe van a kötetben. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon hány éves kortól olvasnám fel vagy adnám kézbe jó szívvel, a borítón 5 év van feltüntetve, és valószínűleg ez helytálló is. Én csak amiatt aggódnék, hogy nem ijesztő-e egy kisebb gyereknek, de az az igazság, hogy a horrorfilmbe illő részletek olyan tökéletesen lettek a gyermeki világba átültetve, és minden szereplő és helyszín olyan szerethető, hogy nagy valószínűséggel ezzel nem lenne probléma. Kisiskolás kortól mindenesetre teljesen biztos vagyok benne, hogy beszippantja majd a lelkes olvasókat, Halálkát ugyanis egyszerűen lehetetlen nem megszeretni.



Mind a téma, mind a szöveg és a csodás kivitelezés miatt nekem ez most tökéletes élmény volt. Rettentő magvas erkölcsi tanulságot ugyan nem tartalmaz a mese, de azért megjelennek benne olyan értékek, amik fontosak (legfőképpen önmagunk elfogadásával és a barátsággal kapcsolatban), még ha nincsenek is hosszasan boncolgatva. Ezzel együtt is én nagyon élveztem, és alig várom, hogy a sorozat többi kötetét is a kezeim közé kaparinthassam.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól bárkinek, aki szereti a szellemes történeteket és a szerethető szörnyeket, no meg az igényes és frappáns illusztrációkat.

Nyereményjáték:


Jelenlegi nyereményjátékunkban olyan tárgyakat és lényeket kell megtalálnotok, melyek fontos szerepet játszanak Halálka kalandjaiban vagy a Málladozó Villában. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, ezeket a helyes sorrendbe téve írjátok be a megfelelő szót a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.03. -Könyv és más (1. rész)
02.04. -Hagyjatok! Olvasok! (1. rész)
02.05. -Csak olvass! (1. rész)
02.06. -Olvasónapló (1. rész)
02.07. -Spirit Bliss Sárga könyves út (1. rész)
02.08. -Sorok között (1. rész)
02.09. - Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
02.10. -Könyv és más (2. rész)
02.11. -Hagyjatok! Olvasok! (2. rész)
02.12. -Csak olvass! (2. rész)
02.13. -Olvasónapló (2. rész)
02.14. -Spirit Bliss Sárga könyves út (2. rész)
02.15. -Sorok között (2. rész)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések