Levedi ​lánca (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Mechler Anna regényével bővül, melyben egy lapos kavics furcsábbnál furcsább események sorozatát indítja el. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Budakeszin, legyünk társai Leventének és Mirának az izgalmak során. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 312 oldal
ISBN: 9789635843206


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A hetedikes Levente életét a fociedzések, a tanulás és az évfolyambulira szervezett szabadulószoba tölti ki, míg egy délután, kutyasétáltatás közben egy lapos kavicsra nem bukkan, ami furcsa események sorozatát indítja el. A fiú aznap éjjel különös álmot lát: csúcsos fejfedőt viselő férfiak árulónak kiáltanak ki egy Levedi nevű táltost, aki elátkozza őket. Másnap a szertár szekrényéből ájultan esik ki a portás, és a rendőrség is nyomozni kezd, míg Levente és évfolyamtársa, Mira újabb és újabb kavicsokat találnak…
A kalandokban bővelkedő regény Budakeszire viszi olvasóját; a település múltja egy izgalmas nyomozás során bontakozik ki.


Véleményem:

Úgy adódott, hogy a héten két könyvet is elolvashattam a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozatából, A balatoni sellő mellett Mechler Anna Levedi ​lánca című regényét is sorra kerítettem. Nagy boldogság, amikor az ember olvas egy jó ifjúsági történetet, na de az, amikor zsinórban kettőt, egészen felemelő, komolyan mondom, hogy ezek a kötetek teljesen feldobták a nyaralásomat. Mechler Anna mesekönyveivel egyébként már szemeztem korábban, de ez volt az első könyv, amit el is olvastam tőle, arról viszont abszolút meggyőzött, hogy a jövőben jobban odafigyeljek a nevére. 


A történet főhőse a hetedikes fiú, Levente, aki szüleivel és kutyájával Budakeszin él. Szeret focizni, jól megy neki a matek, de ami mostanában a leginkább foglalkoztatja, az a hetedikesek szerveződő évfolyambulija, melynek keretében barátaival egy szabadulószobát szeretnének tervezni. A normális hétköznapokból egy látszólag ártatlan mozzanat zökkenti ki. Miután talál egy szép formájú kavicsot, éjszaka különös álmot lát egy táltosról, akit elárultak, és egy átokról, mely csak akkor törik meg, ha Levedi láncának darabkái újra egyesülnek. Levente először csak furcsállja a dolgot, de amikor az iskola portását ájultan találják a szekrényben és amikor kiderül, hogy évfolyamtársa, Mira is ugyanazt álmodta, mint ő, egyre inkább belesodródik az eseményekbe, és nem nyugszik, míg a dolog végére nem jár. Mirával különös kalandba és vadászatba kezdenek, és amíg a múlt titkai után kutatnak, jobban megismerik településük történetét, és azt is, hogyan kapcsolódnak ide a Honfoglalás-kori látomások. 

Sok ötletes ifjúsági regénnyel találkoztam már, de egészen megtetszett, hogy ebben a könyvben ilyen fontos szerepe van a történelemnek, és hogy az írónő ilyen ügyesen tudta összemosni a határvonalat múlt és jelen között. Az egész cselekmény és a gyerekek nyomozása kifejezetten izgalmas volt, nagyon jól bele tudtam élni magam a helyzetükbe, és én is izgatottan vártam, hogy új nyomra bukkanjanak. Szeretem, amikor a műveltség és a tudás ilyen indirekt módon van beépítve egy regénybe, szerintem így a fiatalabb korosztály is szívesebben fogad be új ismereteket, ráadásul Budakeszi történetéről korábban szinte semmit nem tudtam, így számomra is sok újdonságot tartogatott a kötet. Azzal együtt, hogy ez nyilván egy mesés, fantáziadús történet, számomra eléggé kerek és logikus volt, és még ha volt is olyan részlete, amivel kapcsolatban úgy éreztem, hogy nem kaptam minden kérdésre választ, így sem maradt bennem hiányérzet. 

A különös nyomozás mellett fontos szerepe van a hétköznapi történéseknek is, hiszen Levente suliba, edzésekre jár, beszélget a szüleivel és a barátaival, foglalkoztatják azok a kisebb-nagyobb problémák, amik a kortársait is, így viszonylag könnyű azonosulni a figurájával. Mirával való barátsága talán egy kicsit lehetett volna árnyaltabb vagy gazdagabb, bár az is igaz, hogy ennek az életkornak az is a sajátja, hogy ilyenkor még a kiskamaszok nem nagyon tudnak mit kezdeni az érzelmeikkel, hát még azok pontos kimutatásával. Szóval összességében szerintem ez a szál is teljesen rendben volt, különben is főleg az álmokon, helytörténeti titkokon és a nyomozáson volt a hangsúly, nem az emberi kapcsolatokon - bár hozzáteszem, a regényben nagyon szép példák vannak arra, amikor összefogással hoznak létre valami klassz dolgot a gyerekek. 

A kötet stílusa, írásmódja olvasmányos és teljesen megfelel a célkorosztálynak, felsős kortól kezdve én már nyugodtan odaadnám bármelyik fiú vagy lány kezébe. Szerintem nagyon jól illeszkedik az Új Kedvencek sorozatba is, mert amellett, hogy abszolút mai fiatalokról/fiataloknak szól, megjelennek benne a klasszikus értékek is, és van benne valami időtlen báj, csakúgy, mint a sorozat többi darabjában. Felnőtt olvasóként én remekül szórakoztam rajta, tényleg egy olyan történet, ami a család összes tagját el tudja varázsolni - ugyanakkor pedig helytörténeti kalauznak sem utolsó, így Budakeszin élő ifjú olvasóknak mindenképpen ajánlott!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden kiskamasznak, aki szereti a történelmet vagy az izgalmas kalandokat. 

Nyereményjáték:

Az Új kedvencek sorozat borítói Láng Anna munkáját dicsérik. Így arra gondoltunk, hogy ebben a játékban, most arra vagyunk kíváncsiak, mennyien ismeritek az illusztrátor munkásságát. Minden állomáson találtok egy borítórészletet, melynek a rajzai Láng Anna keze munkáját dicsérik, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan a borítórészlet származik. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.20.: Szembetűnő
07.23.: Könyv és más
07.26.: Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések