A ​londoni gyémántrablás - Orczy Mimi kalandjai 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Ruff Orsolya egy újabb nagyszerű és szerethető történettel rukkolt elő az ifjabb korosztály számára. A viktoriánus Londonban játszódó kalandregényének főhőse nem más, mint a bátor és kalandvágyó Orczy Mimi, akinek alakját egy valóságos személy inspirált. 
Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket, derítsük fel közösen a különleges gyémánt eltűnésének esetét és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789635843299


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Báró Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat. Mikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap – valaki a segítségét kéri. Az idő szorít, a gyanús jelek egyre szaporodnak, a nyomozás szálai pedig a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak ad találkozót egymásnak…

A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak.


Véleményem:

Ruff Orsolya Volt ​egy ház  című ifjúsági regénye nagyon tetszett (értékelésem ITT), így egyből felfigyeltem, amikor megláttam, hogy új történetet olvashatunk tőle. A ​londoni gyémántrablás egy sorozatindító kötet, amiben Báró Orczy Mimi kalandjait követhetjük majd nyomon a viktoriánus Londonban. Ebben az első kötetben egy különösen nyakatekert és izgalmas gyémántrablási ügybe keveredhetünk, ahol amellett, hogy együtt nyomozhatunk egy szerethető főhőssel, a korabeli Angliáról is sokat megtudhatunk. 


Mimi Londonban él a szüleivel, apja a híres zeneszerző, Orczy Bódog, így a kislány jómódban és érdekes emberekkel körülvéve nevelkedik. Csakhogy Mimi számára sokkal kedvesebbek a könyvek és a kalandok, szabadidejében legszívesebben az Aranynyúl nevű könyvesboltban nézelődik, vagy kedves barátnőjével, a család szolgálatában álló Ankával beszélget. Egy nap éppen apja új darabjának, a Renegátnak a bemutatóján vesznek részt a színházban, amikor is kisebb tűz üt ki. A nagy felfordulásban szerencsére senki sem sérül meg, ugyanakkor eltűnik egy felbecsülhetetlen értékű ékszer, a Francia Kékség névre keresztelt gyémánt, ami valaha XIV. Lajos tulajdona volt. A rendőrség első számú gyanúsítottja egy fiatal fiú, Alexander, aki nem mástól kér segítséget, mint Mimitől, hogy tisztázhassa magát, és elkaphassák a valódi tolvajt. Miminek nem kell kétszer mondani, a kalandra szomjazó kislány bátran beleveti magát az események sűrűjébe, és kezd nyomozásba London legfurcsább szegleteiben és szalonjaiban. 


Maga a nyomozás egészen izgalmas és szerteágazó, és számos eredeti figura bukkan fel a lapokon, akik hol gyanúsnak tűnnek, hol pedig fontos nyomokkal szolgálnak a gyerekek számára. Én nagyon megkedveltem Horace Kinget, a Scotland Yard nyomozóját, de a többi szereplő esetében egészen a végéig nem tudja az ember, hányadán is álljon velük. Mimi igazán eredeti karakter, bátor és határozott lány, és jól kiegészítik egymást a titokzatos Alexanderrel, aki igazi mestere az alakváltásnak. És ott van még Anka is, aki szintén nagyon szerethető figura, és igazán hű társa Miminek jóban-rosszban.

A könyv nagyon jól visszaadta a korabeli London hangulatát, a lapokon megelevenednek a híres helyszínek és események (például egy tüntetés a nők szavazati jogáért vagy Hasfelmetsző Jack felbukkanása). A történet, bár bűnesetekkel foglalkozik, egyáltalán nem félelmetes, inkább kalandos és izgalmas, szerintem felső tagozatos gyerekeknek igazán remek szórakozást nyújthat. Amivel pedig teljesen belopta magát a szívembe, azok az apró extrák, amik a könyvben találhatók (pl. korabeli újságlap, szórólap, meghívó stb.). Annak idején imádtam J. J. Abrams és Doug Dorst S. című kötetét, pont azért, mert tele van ilyen kincsekkel, és már akkor azon gondolkodtam, milyen jó lenne, ha ez a megoldás visszaköszönne egy ifjúsági kötetben. További extra még a könyv elején szereplő térkép, vagy a végén található szószedet. 


Az utószóból kiderül, hogy a regény eseményeit, szereplőit valós emberek és történések ihlették, ugyanakkor nagy tere van az írói szabadságnak is. Bár a cselekmény viszonylag kerek egész, maradtak jócskán elvarratlan szálak, így nem is kérdés, hogy a folytatásba is bele fogok vágni. A fél pont levonás kizárólag annak szól, hogy néha picit elkalandoztam olvasás közben, voltak számomra kevésbé mozgalmas részek, de ezzel együtt is abszolút bizalmat szavazok a sorozatnak, és kíváncsian várom, hogyan folytatódnak majd Mimi kalandjai. Ruff Orsolya élvezetesen, jó stílusban ír, szerintem jól illik hozzá ez a műfaj, és szeretem, hogy a könyveiben mindig más történelmi korszakba vagy helyszínre kalauzol. Azért pedig hatalmas ölelés a Kiadónak, hogy a Könyvhéten csodás kék gyémánttal leptek meg minket, ami igazi éke lesz a könyvespolcomnak. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a nyomozós ifjúsági történeteket és a különleges, apró meglepetéseket rejtő kiadásokat. 

Nyereményjáték:

A Manó Könyvek kínálatában számtalan értékes és izgalmas olvasmányt találhatunk a fiatalabb korosztály számára. Ebben a játékban ezekre a történetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik (szerző+cím). 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“Az üstökös berobbant az életükbe, magával húzta őket, felnyitott a szemüket a hazugságokra és nehézségekre, amiken végül bátorsággal és igazsággal jutottak túl.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.11.: Csak olvass!
07.13.: Könyv és más
07.15.: Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések