Volt egy ház (értékelés és nyereményjáték)

 

Ruff Orsolya nemrég megjelent, Volt egy ház című ifjúsági regényében egy ódon, régi házat fedezhetünk fel a főszereplő kislánnyal, Emmával együtt. Miközben megismeri a régi szobákat és titkos rejtekhelyeket, Emma a történelemről és saját családjáról is egyre több dolgot tud meg, mely tudás egyszerre fájdalmas és felemelő. Tartsatok három bloggerünkkel ennek az érzékeny és különleges könyvnek a turnéjára, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 248 oldal
ISBN: 9789635840243


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Van egy ház valahol a városban, egy romosnak tűnő régi ház, amely rengeteg titkot rejt. A tizenkét éves Emma erről mit sem sejt, amikor egy szép napon beköltözik a családjával. Ő először csak a sárkányformájú kandallót látja, a kalandos zegzugokat meg az elvadult kertet. Hamarosan azonban különös dolgok történnek: Emma egy titokzatos tárgyra bukkan, valaki különös jelet kapar egy diófába, a házban leomlik egy fal, a környéken pedig felbukkan egy idegen, egy minden hájjal megkent Kalóz, akinek megjelenése semmi jót nem ígér. Nem mindennapi események sora veszi kezdetét, melyek során feltárul a ház és egykori lakói története. De mit titkol Emma nagymamája, miben mesterkedik a Kalóz, és vajon ki az a Regulus? Kódok és rejtvények, elsárgult levelek és régi naplóbejegyzések során feltárul az elfeledett ház története.

Véleményem:

Ruff Orsolyától eddig csak A ​zöld macska titka című gyerekkönyvet olvastam, ami ugyan nem lett számomra kedvenc, mégis úgy éreztem, hogy szeretnék még próbálkozni az írónővel, annál is inkább, mivel a fordításait nagyon kedvelem. Ráadásul a nemrég megjelent, kicsit idősebb korosztályt megcélzó Volt egy ház című kötet a letisztult, klasszikusokat idéző borítójával is nagyon vonzott magához, kíváncsi voltam a történetre, hiszen ha valamiben ódon házak és régi titkok szerepelnek, az már egy ígéretes kezdet. Nagyon örülök, hogy végül így döntöttem, ugyanis újra egy olyan olvasmánnyal lettem gazdagabb, ami azt bizonyítja, hogy a kortárs, magyar ifjúsági regények között igazi kincsek akadnak, fontos és értékes tartalommal és üzenettel. 

A regény főhőse a tizenkét éves Emma, aki nemrég fájdalmas veszteséget szenvedett el. Édesanyja halála után apukájával, két kistestvérével és szeretett nagymamájával abba a régi házba költöznek, ahol a család több generációja élt korábban, köztük Emma anyukája is. A kicsit kopottas és romos ház egyből elvarázsolja a kislányt, annak ellenére, hogy rengeteg a felújítandó és a tennivaló. Mert ezek mellett akadnak érdekes titkok is, többek között egy különös baziliszkuszról, kulcsokról, padlásról, és emberekről, akik számára ez a ház a háború alatt talán sokkal többet jelentett, mint azt Emma el tudná képzelni. Közben persze akadnak nehézségek is, a kislány nagynénje például mindent megtesz annak érdekében, hogy Emma apukája inkább szabaduljon meg a háztól, a felújítás is sokkal többe kerül a vártnál, és ha ez mind nem lenne elég, az idős kertész, akit a család felfogadott, valami miatt nagyon gyanús kis főhősünknek, hogy valami rosszban sántikál. Ilyen szempontból a kötet megfelel egy átlagos ifjúsági történetnek, azonban ennél sokkal több, ugyanis ahogy szép fokozatosan megtudjuk, milyen funkciót töltött be az ingatlan a második világháború alatt, rengeteg extra mélységet és szívszorító jeleneteket kapunk. 


Az első dolog, ami meggyőzött, maga a szöveg volt, ami igényesen megfogalmazott, hasonlóan a klasszikus ifjúsági történetekhez, mégis könnyed és olvasmányos. A leíró részeket gyakran megszakítják különböző dokumentumok, amikben külön izgalmas, hogy először nem tudjuk, kikhez kapcsolódnak és hogy kötődnek majd a jelen eseményeihez. Ezek főleg naplórészletek és levelet, melyekből apránként kibontakozik egy külön, múltban játszódó történet a maga fájdalmas szépségével. Aztán ott volt maga a rejtély izgalma, nem tudtam először, hogy pontosan milyen jellegű történetre számíthatok, misztikus, romantikus vagy valami teljesen más. Végül győzött az utóbbi, a fülszöveg alapján nekem nem állt össze, hogy történelmi események és karakterek inspirálták a regényt, de nagyon örültem, hogy így alakult, mert szerintem nagyon fontos, hogy a mai gyerekek számára is közel hozzuk valahogy a múlt eseményeit, feldolgozható, nem nyomasztó módon, mégis úgy, hogy érezzék a súlyát. 

Emma karaktere nekem szimpatikus volt, érzékeny, okos és találékony kislány, aki nagy fájdalommal nézett szembe, de igyekszik meglátni a dolgok derűs oldalát. Nagyon fontos számára a családja, a ház pedig valamilyen módon az édesanyjával is összekapcsolódik a szívében, úgy érzi, végre igazán otthon lehet és bármit megtenne azért, hogy ne veszítse el ezt a különleges örökséget. Aztán ott volt az idős kertész, Vince karaktere, akivel kapcsolatban sokáig én sem tudtam, hányadán állok, éreztem, hogy a regény végére meg fogunk róla tudni valami meglepőt, de a végkifejlet még így is különösen meghatóra sikeredett. És persze ott volt Nana is, akinél nagyszerűbb nagymamát keresve sem találhatnánk. A szerző igazi negatív hőst is felvonultatott a nagynéni, Babi néni személyében, akivel kapcsolatban kicsit elégedetlen voltam: nem igazán értettem a motivációit és a viselkedését, de olyan szempontból abszolút betöltötte a funkcióját, hogy nagyon lehetett utálni. 

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez a regény, sok szempontból emlékeztetett a klasszikus kedvenceimre az ifjúsági irodalom műfaján belül, igényes, szépen kivitelezett és megírt, fontos témával, amit a korosztálynak megfelelő módon dolgoz fel. Tetszett, hogy az utószóban olvashattam egy kicsit a keletkezés körülményeiről, illetve egy olyan személyről is (Karig Sáráról), aki részben inspirálta a történetet. Szóval annak ellenére, hogy nem én vagyok az elsődleges célközönség, nagyon kellemes élmény volt, egy igazi időtlen kikapcsolódás, ami egyszerre érzékenyített el és csalt mosolyt az arcomra. Remélem, hogy az írónő más könyveket is fog még írni számunkra ebben a műfajban.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Én 12-13 éves kortól jó szívvel ajánlom azoknak a fiataloknak, akik szeretik a rejtélyeket, titkokat, ódon házakat és elvadult kerteket, és persze mindenkinek, akit érdekel egy történelmi ihletésű, kalandos és megható történet.

Nyereményjáték:

Ruff Orsolya nem csak íróként, hanem fordítóként is ismert hazánkban. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy-egy idézetet egy általa fordított regényből, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Mindig is nagyon összetartó család voltunk, mindig megbíztunk egymásban, de a titkok elkezdtek beszivárogni a köztünk lévő repedésekbe. És most, mint a kő hasadt felszínén megdermedő víz, ezek a titkok egyre ridegebbé és keményebbé váltak, és lassan eltávolítottak minket egymástól.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.13. Könyv és más
12.15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.18. Csak olvass!

Megjegyzések