A ​kobold karácsonyi titka (értékelés és nyereményjáték)

 


A hazánkban is méltán népszerű svéd gyerekkönyvíró és illusztrátor, Sven Nordqvist aranyos karácsonyi mesekönyve garantáltan segít ráhangolódni az ünnepekre. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789634525684
Eredeti cím: Julgröten
Fordította: Dobosi Beáta 
Illusztrálta: Sven Nordqvist


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

Véleményem:

Sven Nordqvist mesekönyveit mostanában kezdtem felfedezni, és nagyon meg is szerettem a morgós Pettson és az imádnivaló Findusz párosát, azóta is azon vagyok, hogy előbb-utóbb megszerezzem a sorozat összes megjelent kötetét. Tetszik a svéd író és illusztrátor stílusa, az, hogy nála nem feltétlenül gondtalan és habos-babos minden mese, ugyanakkor rengeteg kedvesség és szeretet van a történeteiben. Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy a General Press Kiadó újra megjelenteti A ​kobold karácsonyi titka című könyvet, kíváncsi voltam, milyen lesz majd egy olyan történet, ami nem Pettson és Findusz karaktereivel játszódik, ráadásul a karácsonyhoz is kapcsolódik. Szerencsére nem kellett csalódnom, ismét egy bájos mesét kaptam, ami hangulatában tökéletesen illeszkedik az ünnepi készülődéshez. 

Ebben a könyvben egy család életébe nyerhetünk bepillantást, akik lázasan készülődnek a karácsonyra. Igen ám, de ez nem akármilyen család, hanem egy koboldcsalád, akiknek létezését az emberek különféle hagyományok formájában őrzik, például úgy, hogy minden Szenteste karácsonyi kását készítenek ki a számukra. Koboldapó, Koboldanyó, Koboldnagyapó és a koboldgyerekek izgatottan várják az ünnepet, csakhogy Koboldanyónak (aki egyébként látja a jövőt) baljós látomása támad: látja, hogy idén az emberek el fogják felejteni a karácsonyi kását! Ez pedig nem kis gond, ugyanis, ha a koboldok megharagszanak, akkor a következő évben nem segítenek az embereknek a ház körüli dolgokban. Koboldanyó bölcs asszonyhoz méltó módon igyekszik gyermekei bevonásával olyan megoldást találni, hogy se a koboldok ne maradjanak hoppon, se az emberek ne kerüljenek bajba, így végül minden jól alakul. 


Maga a történet elég egyszerű, nincsenek benne őrületes csavarok vagy fordulatok, de szerintem ez nem is elvárás egy karácsonyi mesekönyv esetében. Ennél számomra sokkal fontosabb a hangulat, amit viszont folyamatosan hoz, kezdve azzal, hogy a szerző saját illusztrációi most is meseszépek lettek, színvilágukban és stílusukban nagyon jól passzolnak az ünnep meghittségéhez és varázslatosságához. A koboldcsalád karakterei mind nagyon szerethetőek, nekem mégis Koboldnagyapó lett valahogy a kedvencem (talán azért, mert én sajnos nem ismerhettem egyik nagypapámat sem). Tetszett, ahogy a koboldok szemszögén keresztül láthattuk az emberek hibáit és gyengeségeit, de az is, ahogy ezek a varázslatos lények elnézőek ezekkel kapcsolatban. 

A történet valamennyire kalandos, hiszen izgulhatunk azon, hogy sikerül-e a kásamentő-akció, és persze azon is, hogy vajon a koboldoknak sikerül-e megőrizniük a létezésükkel kapcsolatos titkot. Hiszen egészen más az, ha az emberek hisznek valamiben, és más, ha a saját szemükkel látják, utóbbi esetben odalenne a titok és a varázslat. Nagyon jó dolog szerintem, hogy a szerző bemutatta a történetében ezt, a hazájához kapcsolódó karácsonyi hagyományt, így a gyerekek is tanulhatnak azzal kapcsolatban, hogy a világ különböző pontjain másképpen ünnepelnek, más szokások uralkodnak. 


Összességében nagyon tetszett a mese, abszolút elkapott a hangulata, szerintem tökéletes választás lehet karácsonyra. Bár Pettson és Findusz történetei még mindig egy picit közelebb állnak a szívemhez, örülök, hogy olvashattam valami teljesen mást a szerzőtől, és csak tovább erősödött bennem, hogy fantasztikus érzékenységgel bíró, tehetséges író és illusztrátor. Remélem, hogy még sok szép mesét olvashatok tőle a jövőben.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy kedves, könnyed karácsonyi mesét olvasni egy csodálatosan illusztrált kötet formájában.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Sven Nordqvist könyv borítójának részletét találjátok. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/01 - Könyv és más
12/03 - Flora the Sweaterist
12/05 - Dreamworld

Megjegyzések