A ​három testőr Afrikában (értékelés és nyereményjáték)

 


Ki ne ismerné a magyar szórakoztató irodalom egyik ikonikus alakját, Rejtő Jenőt? Humoros történeteit színpadon és filmen is feldolgozták, könyveinek pedig Korcsmáros Pál rajzai segítenek vizualitást adni. 
Korábban már megismerkedhettetek nálunk a történet előzményeivel, azaz Az elátkozott parttal, most pedig újra Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz, és a Török Szultán kalandjaiba vethetitek bele magatokat az oldalunkon. Tartsatok velünk!



Kiadó: Helikon Kiadó, 2021
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789634796558
Illusztrálta: Korcsmáros Pál


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az elátkozott partból megismert együttes – Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz és a Török Szultán – újabb sötét rejtélyek felkutatására indul. Igaz, hogy nem egy úton, hiszen Csülökék, miként a „három testőr”, az izgalmas és halálos veszélyeket ígérő kalandok során lovagi szolgálatot is teljesítenek egy francia lány, Yvonne oldalán, a Török Szultán viszont – úgy tűnik – aljas árulásaival egyre nagyobb veszélyekbe sodorja őket. De Yvonne apja, Duron tábornok megmentése és egy óriási panama leleplezése után kiderül, hogy „aljas” módszereivel a Török Szultán is csak leplezte magát, s az igazság kiderítésében, a veszedelmes kalandok sikeres kimenetelében őneki is jókora része van.


Véleményem:

Rejtő Jenő tipikusan olyan író, akiről azt szokták mondani, hogy a műveit vagy nagyon szeretik, vagy ki nem állhatják az olvasók. Nem tudom, hogy ez mennyire általános, én mindenesetre az eddigi két olvasmányélményem alapján valahol középen helyezkedem el. A Vesztegzár ​a Grand Hotelben (értékelésem ITT) és Az elátkozott part (és ITT) olvasása után már jól értem, hogy az ismeretségi körömben miért idézgetnek folyton az író regényeiből, hiszen az a fajta humor, amit képvisel, igazán egyedi a magyar irodalomban. Ugyanakkor mégis éreztem valami apró falat, ami köztem és a könyvek között állt, nem volt mindig zökkenőmentes számomra az olvasás vagy az események követése, azt viszont tudom, hogy akarom szeretni, így kitartóan próbálkozom, hogy sikerüljön teljesen ráhangolódni ezekre az évtizedekkel a megírásuk után is igen népszerű történetekre. 


A legújabb olvasmányom az írótól A három testőr Afrikában, ami laza folytatása Az elátkozott partnak. Visszatérnek hőseink, Senki Alfonz, Csülök és Tuskó Hopkins, hogy az afrikai légióban teljesített szolgálat közben újra abszurd, veszélyes és mindeközben rendkívül mulatságos kalandokba keveredjenek, mely az Igori büntetőtáborból egyenesen Marokkóba vezet, hogy kedvenc szereplőink leleplezhessenek egy nagyívű összeesküvést és szélhámosságot. Motivációik között nagy súllyal esik a latba egy fiatal hölgy, Yvonne Barré levele, melyben segítséget kér, hogy eltűnt fivérét megtalálja. A színen most is felbukkan a Török Szultán, aki nem csak fenomenális leveleivel szórakoztatja az olvasót, hanem azzal is, hogy sosem lehet tudni, éppen elősegíti főhőseink ügyét, vagy súlyosan elárulja és hátráltatja őket. Akcióban most sem kell szűkölködnünk, ahogy a különböző jellem- és helyzetkomikumokban sem, melyek az egész történetet átszövik. 

Most, hogy a harmadik könyvet is elolvastam Rejtőtől, egyre inkább azt érzem, hogy az ő stílusához valahogy meg kell érni, legalábbis magamon ezt tapasztalom. Az ő regényeit nem tudom a szokott tempómmal "darálni", hiszen ahhoz elég kacifántosak a cselekményei, hogy megköveteljék a kellő odafigyelést és ráhangolódást. Nem mondom, hogy ez mindig tökéletesen sikerült, de talán jobban, mint az előző olvasásoknál, és egyre jobban értékelem azt a fanyar, néha abszurd humort, ami a könyvek sajátja. A cselekmény szempontjából ez a kötet talán nem volt annyira ütős, viszont a karaktereket és a párbeszédeket jobban értékeltem és élveztem, mint korábban. Az abszolút kedvencem a Levin nevű, titokzatos szakács volt, az ő jeleneteiben szinte mindig garantált volt a hangos nevetés. 

A történet igazán onnantól indult be számomra, hogy hőseink megérkeztek a büntetőtáborba, ahol előzetes várakozásaikkal ellentétben szinte riviérai állapotok uralkodtak. Persze hamar kiderül, hogy a csillogó felszín alatt nagy sumákságok állnak, hőseink pedig eltökélik, hogy becsületből és lovagiasságból az életük árán is leleplezik azokat, akik mögötte állnak. Tetszett, ahogy ez a zsivány, szeleburdi banda átlényegül igazi hősökké, hogy méltán rászolgáljanak a "három testőr" titulusra. A történet elbeszélője ebben a regényben is Csülök, kinek esetében már az önmagában elég szórakoztató, hogy a naivitása nagyfokú hiúsággal párosul, ezzel is megalapozva a szórakoztató stílust. 


Összességében elégedett vagyok, bár még mindig azt érzem, hogy várok az "igazira", legalábbis ami a Rejtő-köteteket illeti. Mindenesetre a kedvem cseppet sem ment el a további kísérletezéstől, és mivel úgy érzem, hogy egyre jobban élvezem ezeket a történeteket, szerintem egyre pozitívabbak lesznek a benyomásaim is. Nagyon remélem, hogy a kiadó tovább folytatja az életmű megjelentetését ebben a kiadásban, Korcsmáros Pál rajzai remekül kiegészítik a szöveget, és a könyvek borítója is nagyon stílusosra sikeredett. Ha tehát valaki egy vicces, önfeledt élményre vágyik a magyar irodalom egyik kihagyhatatlan nevével, ne habozzon beszerezni a számára szimpatikus kötetet.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Akár azoknak is, akik nem olvasták Az elátkozott partot, de a kisebb visszautalások miatt érdemes lehet a megadott sorrendben haladni a könyvekkel - amiket ajánlok mindenkinek, aki szereti a minőségi humort az irodalomban.

Nyereményjáték:

Mivel történetünkben Afrikában kalandozunk, játékunk is ehhez a földrészhez fog kapcsolódni. Mindössze annyi a dolgotok, hogy az állomáson található kérdésre helyes választ adjatok, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Az óriási, 30,38 millió km² területű földrészt mindössze milyen kicsi távolság választja el Európától?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.16. - Könyv és más
12.18. - Flora the Sweaterist

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések