Az ​elátkozott part (értékelés és nyereményjáték)

 

Ki ne ismerné a magyar szórakoztató irodalom egyik ikonikus alakját, Rejtő Jenőt? Humoros történeteit színpadon és filmen is feldolgozták, könyveinek pedig Korcsmáros Pál rajzai segítenek vizualitást adni. 
Tartsatok velünk, hogy megismerhessétek a Helikon kiadó gondozásában megjelent legújabb darabot.


Kiadó: Helikon, 2021
Oldalszám: 236 oldal
ISBN: 9789634796244
Illusztrálta: Korcsmáros Pál


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Csülöknek ​nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga utánozhatatlan humorával és az izgalmasnál izgalmasabb cselekmények bonyolításával.

Véleményem:

Tavaly év vége felé volt szerencsém az első Rejtő-kötetemhez, ami történetesen a Vesztegzár a Grand Hotelben volt (értékelésem ITT). Igaz, korábban már sokan ajánlották, ráadásul olyan emberek, akiknek megbízom az ízlésében, valahogy mégis sokáig ódzkodtam tőle, nem voltam benne biztos, hogy ezek a történetek igazán meg tudnának érinteni. Az első olvasásélmény után aztán rájöttem, hogy igazából talán nem is ez a cél (vagy legalábbis a jó szó rá), hiszen ezeket a történeteket egyszerűen csak élvezni kell, elmerülve a szerző egyedi humorában és az egyre kacifántosabb bonyodalmakban. Kíváncsian vártam hát, hogy milyen élmény lesz a második regény, amit elolvasok tőle, jelen esetben az Elátkozott part


Mivel tényleg elég zöldfülű vagyok még Rejtő világában, azt is csak az olvasás előtt közvetlenül tudtam meg, hogy a könyv a Csülök-sorozat első kötete, mely sorozat egyik ismertebb darabja A három testőr Afrikában (na, erről legalább még én is hallottam, de a belőle készült filmet például sosem láttam). Éppen ideje volt tehát, hogy megismerjem ezt a történetet, ami nem is csaphatna annál jobban az események közepébe, mint hogy egy nadrággal - pontosabban annak eltűnésével - indítson. Hőseink, Tuskó Hopkins és John Fowler, alias Csülök, éppen némi anyagi segítségért folyamodnak Török Szultán nevű ismerősükhöz, aki erre csak az említett ruhadarab pótlásának árán hajlandó. Mire kettőt pislogunk, már újabb ruhadarabok tűnnek el, előbukkan, majd eltűnik egy holttest, a halottról kiderül, hogy nem is halott, mi pedig felköthetjük saját gatyánkat, ha lépést szeretnénk tartani ezzel az őrült eseménysorozattal.
"Azt mondtam, fejlövésem van. Sohasem tudtam, hogy ilyesmi jól jön az embernek, alkalomadtán. "

Később csatlakozik a csapathoz Senki Alfonz is, de a történet fő elbeszélője továbbra is a kimondhatatlan szerénységéről (vigyázat, irónia) híres Csülök. Bár szereplőink végtelenül szerethető gazfickók, azért az hamar kiderül, hogy nem mindig az egyenes utat választják, így egy balul sikerült akciójuk következtében egyenesen a légióig menekülnek, ahová be is sorozzák őket. Később újra előbukkan az igazi átváltozóművésszé avanzsált Tuskó Hopkins is, és az így már trióvá bővült banda újabb kalamajkákba csöppen. Megismerkednek a kivégzésére váró Laméter kapitánnyal, kinek vélelmezett ártatlansága okán segítő kezet nyújtanak, és egy titokzatosan eltűnt expedíció nyomába erednek annak reményében, hogy ők is profitálhatnak valamit az afrikai gyémántbányából. Közben tucatnyi szereplő bukkan fel, és az előző, általam olvasott regényéhez hasonlóan Rejtő most is gondoskodik arról, hogy főhőseinkhez hasonlóan mi is csak nagy nehézségek árán tudjuk kibogozni, ki melyik oldalon áll és milyen szerepet tölt be ebben az összekuszált történetben. A cselekményről ennél többet nem is árulok el, de azt garantálhatom, hogy fordulatokban gazdag, csavaros és akciódús jelenetek várnak az olvasóra. 


Most is úgy érzem, hogy Rejtő legnagyobb erőssége az a sajátos humor, ami alapján száz másik író közül is fel lehetne ismerni. Erre a humorra és stílusra rá kell hangolódni, de ha ez sikerül, akkor garantált a hangosan röhögés, akár nyilvános helyen is. Ami számomra nehézséget okozott néha, az az események követése és a szereplők nyilvántartása volt, annyira pörgős és többszörösen csavart a cselekmény, hogy én például csak akkor voltam képes mindent felfogni az olvasottakból, ha maximálisan koncentráltam a könyvre. Ugyanakkor megéri és meghálálja ezt az odafigyelést, mert a sorok között a legjobb színházi előadásokat idéző jellem- és helyzetkomikumok, fergeteges ballépések, félreértések tömkelege, és azok mulatságos megoldása váltogatja egymást. A fontosabb szereplők egytől egyik nagyon karakteresek és szerethetők, azzal együtt, hogy mindenkinek van valamilyen hibája vagy rossz tulajdonsága. Az abszolút kedvencem Csülök volt, aki szentül meg van győződve saját férfiasságáról, eszességéről és bátorságáról, de természetesen rendre keveredik olyan helyzetekbe, ahol ezekre rácáfol. Mivel azonban csibész tulajdonságai ellenére helyén van a szíve, hamar megkedveli őt az olvasó. 

"- Láttam önt, amikor bejött, és figyeltem, miközben ott szemben ült. Önnek nyílt, férfias arca van.

A nő szinte hangosan beszélt, de különben sem kelthetett semmiféle gyanút, amit mondott, mert valóban merész, nyílt és férfias arcom van. Ez már másoknak is feltűnt."

Összességében nagyon jól szórakoztam ezen a történeten is, a fél pont levonás csak annak jár, hogy néha tényleg hajlamos voltam elveszíteni a fonalat, ez pedig kicsit visszavett az olvasás lendületéből. Ugyanakkor feltett szándékom tovább folytatni ezt a sorozatot is, illetve megismerkedni Rejtő Jenő más történeteivel is. Végezetül szeretném itt is kiemelni Korcsmáros Pál illusztrációit, melyek remekül feldobják a könyvet, nagyon tetszik a Helikon Kiadó új kiadása és remélem, hogy egyszer sikerül az összes darabot összegyűjtenem az életműből. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a könnyedebb, de szórakoztató, akciódús és humoros történeteket.

Nyereményjáték:

Ha már elátkozott part, ebben a játékban elátkozottnak vélt szigetekre fogunk kalandozni. Nincs más dolgotok, mint a fotók, és a rövid leírások alapján megtalálni őket, és beírni nevüket a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Dubrovnik közelében található az a sziget, melyet a legenda szerint az elüldözött bencések átkoztak meg. Története során minden tulajdonosa vagy korai halállal végezte, vagy teljesen elszegényedett. A helyiek az átoktól tartva inkább távol maradnak tőle.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.28. - Könyv és más
05.30. - Könyvvilág

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések