Képkockák (értékelés és nyereményjáték)

 

Emmy Jackson igazi influenszer, akinek őszinte és spontán képeit és hitelesnek tűnő instagram-bejegyzéseit számtalan anyatársa követi. De vajon mennyire tükrözik a valóságot a kis képkockákban megjelenített, tökéletlenségükben is irigylésre méltó mindennapok és családi pillanatok? És legfőképpen milyen veszélyeket hordoz magában, ha a magánéletünk minden mozzanatát a nyilvánosság elé tárjuk? Mindez kiderül, ha három bloggerünkkel tartotok, ráadásként pedig meg is nyerhetitek a General Press Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 318 oldal
ISBN: 9789634525219
Eredeti cím: People Like Her
Fordító: Szieberth Ádám


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Milliók követik. Ám az egyikük meg akarja ölni.
Emmy Jackson mindig őszinte az instagramos követőivel. A gyerekeivel töltött napjainak minden egyes pillanatát megosztja velük, hiszen ő az az influenszer, aki mindig azt mondja, ami van.
A szkeptikus férje azonban tökéletesen tudja, hogy a családjuk képkockákba szorított élete egy nagy hazugság. Csakhogy amíg Emmy a kenyérkereső, addig senki sem szólhat bele abba, hogyan teszi pénzzé a családi életüket. Amelyet Emmynek köszönhetően több millióan követnek nap mint nap.
És a követők közül egyvalaki megszállottan figyeli minden új posztját – mert szerinte Emmy az a nő, akinek mindene megvan, ám semmit nem érdemel.
Egy elképesztően fordulatos, fantasztikusan eredeti könyv egy influenszer anyukáról, akinek a sikere nemcsak a házasságát és a lelki békéjét fenyegeti, hanem az életét is…

Véleményem:

Ellery Lloyd (mely név, mint később kiderült számomra, valójában a Collette Lyons és Paul Vlitos író-házaspárt takarja) regénye két dologgal vonta fel magára a figyelmemet. Az egyik a thriller-cimke volt, hiszen ez az egyik kedvenc műfajom, a másik pedig a témaválasztás. Manapság szerintem igazán nehéz eredeti és újszerű témát és cselekményt választani, viszont az influenszerek világa egy olyan szelete az életnek, amivel kapcsolatban én még nem igazán olvastam semmilyen könyvet, épp emiatt szívesen bekukkantottam volna a színfalak mögé. Kicsit aggódtam a megosztó kritikák és vélemények miatt, de bevallom, én nagyon kellemesen csalódtam. Ha voltak is olyan elemei a regénynek, amikkel nem voltam tökéletesen kibékülve, összességében egy érdekes és gondolatébresztő olvasmányt kaptam, ami felvet egy csomó, manapság aktuális erkölcsi vagy életvezetési kérdést. 


A történetünk középpontjában egy nem mindennapi család áll. Az édesanya, Emmy korábban a divatszakmában dolgozott, viszont miután megszületik első (majd később második) gyermeke, úgy dönt, hogy kipróbálja magát az instamamik világában. Ügynökével együtt gondosan felépítik azt az imázst, amivel a legtöbb követőt kívánják bevonzani: eszerint Emmy szigorúan tökéletlen anyuka, aki néha kócosan, bébipapis felsőben és kialvatlanul pózol, de közben rettenetesen élvezi az anyaság fárasztóbb pillanatait is. A spontánnak és hitelesnek tűnő felszín mögött természetesen abszolút tudatos munka áll, bár úgy tűnik, a követők a család legőszintébb és legemberibb pillanataiba leshetnek be, Emmy semmit sem posztol véletlenül, és okosan felépített profilja meg is hozza a kívánt ismertséget, olyannyira, hogy gyakorlatilag az ő közösségi médiával kapcsolatos aktivitása lesz a család fő bevételi forrása. Férje, Dan nem mindig nézi jó szemmel, hogy felesége közszemlére teszi a magánéletüket, de mivel hosszú évek óta sikertelenül próbálja megírni második regényét és nem igazán tesz hozzá az anyagiakhoz, úgy érzi igazságosnak, ha nem kritizálja Emmy munkásságát, hiszen mégis csak az teremti meg számukra a jólétet és a kényelmes életet. Nos, ez a felvezetés már önmagban is egy csomó érdekes kérdést és izgalmas párkapcsolati/családi/erkölcsi dilemmát hordoz magában, de a szerzőpáros mindezt még meg is bolondítja egy csavarral.

A váltott szemszögből megírt fejezeteket olvasva Emmy és Dan mellett hamar feltűnik egy rejtélyes harmadik, akinek a személyéről sokáig semmit nem tudunk. Mindössze annyi biztos, hogy valaki régóta figyeli az asszonyt és családját, és bosszút forral ellenük. Vajon ki lehet a titokzatos idegen, akit ennyire sért Emmy viselkedése? Nos, nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy a válaszok szép lassan és fokozatosan bontakoznak ki, így valóban megvolt a regényben a thriller-vonal, bár a véresebb és brutálisabb műfaj helyett inkább a lélektani szál dominál, ami jól kiegészíti a történet egyébként is drámai vonatkozásait. 


Az első dolog, amit pozitívumként értékelnék, Emmy karaktere, akit szerintem nagyon jól eltalált a szerzőpáros. Én személy szerint az első pillanattól kezdve ellenszenvesnek, önzőnek és felszínesnek éreztem, és bár később sem vált szimpatikussá, azért a szerzők törekedtek arra, hogy az ő nézőpontját is minél hitelesebben bemutassák, éreztetve, hogy azért semmi sem csupán fekete vagy fehér. Nekem tényleg nehéz volt legyűrni az ellenszenvemet, mert eleve fenntartásokkal kezelem, ha valaki folyamatosan posztol a magánéletéről (és a kiskorú gyermekeiről), és egyébként a regény is megmutatja, hogy ezekkel az adatokkal, képekkel bizony nagyon is vissza lehet élni. Önmagában azt nem tartom rossz dolognak (sőt), hogy a modern anyukák igyekeznek többféle szerepben megfelelni és támogatni egymást akár a közösségi média felületein is, Emmynél viszont ez már egészségtelen méreteket öltött (például amikor egy kisgyereknek már erőltetni kell, hogy a mami kedvéért vegyen részt egy fotózáson, az nekem már a nagyon nem oké kategóriájába esik). Arról nem is beszélve, hogy az általa bemutatott kép hamis volt, és persze, tudjuk jól, hogy az Instagram esetében mindenki egy idealizált képet próbál bemutatni magáról, mégis durva volt ilyen élesen látni ennek a működését. 

Emmy mellett Dan alakja kifejezetten tutyimutyinak érződött, bár látszólag szoros egységet alkotnak feleségével és valóban egymás mellett vannak a bajban, a férfi sokáig képtelen arra, hogy érdemben képviselje a véleményét és a nézeteit a kapcsolatban. Ettől függetlenül tetszett, hogy a cselekményt váltott szemszögből olvashattam, főleg, hogy a szerző-házaspárnak köszönhetően mindkét főszereplő hangját sikerült különféleképpen és hitelesen megszólaltatni, mindezt pedig jól kiegészítette a korábban már említett titokzatos harmadik. A könyv vége felé haladva egyre jobban belendül a cselekmény, egy-két akciódús és drámai fordulatot is magával hozva, és bár nem voltam teljesen kibékülve a végkifejlettel, az tetszett, hogy az írók ügyesen tévútra vezettek, és a befejezés és a fordulatok valamennyire váratlanok voltak a számomra. 

Összességében tehát én nem vagyok elégedetlen, lehet, hogy nem ez volt a legjobban megírt vagy legizgalmasabb regény, amit olvastam, de nekem sokat adott, hogy egy olyan témát dobott be, amiről egyrészt kevés személyes tapasztalatom és ismeretem volt, másrészt kellően aktuális ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele és gondolkozni rajta. A közösségi média világa egy olyan terep, amit folyamatosan alakítunk és hozunk létre, és lehet, hogy nem vagyunk minden aspektusára felkészülve, éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő felelősséggel és megfontoltsággal boldoguljunk benne, úgy, hogy közben óvjuk a személyes szféránkat és szeretteinket.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akiket érdekel az influenszerek világa, és szeretnének egy pörgős, olvasmányos, gondolatébresztő kötetet olvasni a témával kapcsolatban.

Nyereményjáték:

A regényben központi témakör az anyaság, így mostani nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“Az anyaság a legnagyobb öröm, de egyben a legnagyobb kihívás is. Mától az életed nem csupán a tiéd. Az anyák adnak, adnak és adnak, amikor pedig azt hiszik, hogy már nem maradt semmijük, olyankor mélyre ásnak, és adnak még egy kicsit.” 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.03. Könyv és más
05.07. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések