Megérkezett! - Kismackó 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


A kistestvér érkezése minden családban hatalmas esemény, de a nagytestvérek számára nem mindig egy könnyű időszak. Catherine Leblanc gyönyörűen illusztrált mesekönyve ezt a témát dolgozza fel, ezzel segítve felkészíteni a gyerekeket, hogy milyen is lesz majd, ha bővül a család. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 32 oldal
ISBN: 9789634033882
Eredeti cím: Here She Is!
Fordította: Szabó T. Anna - Dragomán Pál
Illusztrálta: Eve Tharlet


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Kismackó nagyon izgatott: kistestvére születik! Hamarosan meg kell tanulnia, hogy nem is olyan könnyű nagytestvérnek lenni…

Catherine Leblanc író és Eve Tharlet illusztrátor újabb közös könyve, ami a testvéri szeretetről szól, annak minden nehézségét és szépségét bemutatva. Ezt a könyvet is, mintahogy az Akkor is szeretnél? címűt, Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali közös fordításában olvashatjuk.

Véleményem:

Catherine Leblanc Kismackós könyveit eddig nem ismertem, de amikor felmerült a blogturné lehetősége, nem tudtam ellenállni a Megérkezett! című kötetnek, annyira aranyosnak találtam a borítón látható figurákat és magát a történetet is. Bár ez egy sorozat második része, a könyvek nem függenek szorosan össze egymással, így az sincs hátrányban, aki ezzel a résszel kezdi az ismerkedést, akkor pedig különösen ajánlott is, ha a családban éppen aktuális téma a kistestvér érkezése és az erről való kommunikáció. 


A történet középpontjában egy kedves mackócsalád áll, Mama, Papa és Kismackó. Aprócska főhősünk már tudja, hogy édesanyja pocakjában egy másik kismackó van, aki hamarosan meg fog születni, de eleinte még nem nagyon tudja elképzelni, hogy ez pontosan mivel fog járni és hogyan lesz hatással az ő életére. Hamarosan aztán megszületik az új jövevény Anna személyében, Kismackónak pedig szembesülnie kell azzal, hogy ez az esemény alapjaiban változtatja meg az ő kis életét. Első lépésként kicsit nehezen tud mit kezdeni kishúgával, aki olyan aprócska és tehetetlen még, hogy nem igazán lehet vele együtt játszani. Azt viszont még ennél is nehezebben viseli, hogy a csöppség születése óta Mama és Papa csak Annával foglalkozik, rá már sokkal kevesebb idejük jut, és különben is, ő már nagyfiú, így elvárják tőle, hogy találja fel magát egyedül is. Természetesen Kismackónak eleinte ez rosszul esik, úgy érzi, testvére átvette az ő helyét a családban. Nagy baj azonban nem történik, hiszen szép lassan, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz a testvérek, Kismackó megtalálja saját, új szerepét a családban, és a végén már ő maga ragaszkodik ahhoz, hogy Annáról gondoskodhasson. 


A könyv viszonylag röviden és egyszerűen meséli el azt a szituációt, ami minden többgyermekes családban napirendre kerül előbb-utóbb. A kistestvér születése mindig kihívás a nagyobb gyereknek, még ha a család harmonikusan működik, ez akkor is egy kisebb krízis, amit fel kell dolgozni és meg kell találni a helyet az új szerkezetű családban. A gyerekek ilyenkor sokszor féltékenyek, hiszen az a figyelem, ami eddig kizárólagosan az övék volt, most megoszlik, sőt, egy kisbaba sokkal több törődést igényel bizonyos szempontból, mint egy nagyobbacska gyermek. Ez a mesekönyv sokat segíthet abban, hogy már előre felkészítsük gyermekünket a testvér születésére, vagy később feldolgozzuk vele az új helyzetet. Tetszett, hogy a mese őszintén beszél az érzésekről, amik ilyenkor a gyerkőcökben dolgoznak, hiszen fontos, hogy ezeket a szülő ne utasítsa el, hanem helyén kezelje és a megfelelő mederbe terelje. 

A történet elsősorban a 3-5 éves korosztályt célozza meg, ezt egyébként reálisnak is érzem, nálunk az ötéves gyerkőcnek még nagyon tetszett, annak ellenére, hogy maga a téma nem aktuális nálunk, többször kérte már, hogy olvassuk el újra, mert olyan aranyosak a benne szereplő mackók. Igazából nekem az egyetlen hiányérzetem abból ered, hogy a probléma megoldása túlságosan le lett egyszerűsítve a mesében, és valahogy olyan kapkodva lett lezárva: Kismackó féltékeny, rosszul érzi magát, majd egy csapásra megtalálja magában a nagytestvér szerepét és minden rendbe jön. Nekem jobban tetszett volna, ha van valamilyen kimondott tanulság, esetleg olyan formában, hogy Kismackóval leül beszélgetni valamelyik szülője és segítenek neki feldolgozni ezt az új helyzetet. Persze így is kedves és szerethető a történet, de szerintem kicsit több lett volna benne a lehetőség ilyen szempontból. 


Amit mindenképpen kiemelnék, azok a csodás és bájos illusztrációk, melyek a klasszikusabb mesék képi világát idézik. A mackókat nagyon nehéz nem szeretni, szerintem jó ötlet volt, hogy ezek az állatok lettek a könyvsorozat főhősei, a gyerekek könnyen tudnak azonosulni a szereplőkkel. A szöveg nem túl hosszú, így az egész könyv elolvasható egyszerre akár egy esti mese alkalmával, a gazdag képanyag miatt pedig már az elsődleges célközönségnél fiatalabb olvasóknak is érdemes lehet megmutatni. Összességében szerintem nagyon aranyos mese, ami egy fontos témát dolgoz fel, mindenképpen érdemes beszerezni, ha egy családban együtt várjuk a kistestvér érkezését.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak a családoknak, akik szeretnének tudatosan készülni a kistestvér érkezésére.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvek fülszövegeit találjátok, amelyekek testvérvárás témáját dolgozzák fel. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

"A kisveréb nagyon izgatott: a mama mellett a fészekben ott egy tojás! Tényleg abban lakik a testvérkéje? A kisveréb alig várja, hogy kikeljen! Egy nap végre ki is kel. Hurrá, most már négytagú a család!"

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/29 - Csak olvass!
05/31 - Könyv és más
06/02 - Utószó
06/04 - Spirit Bliss - Sárga könyves út
06/06 - Veronika’s Reader Feeder

Megjegyzések