Cófli ​receptes böngészője (értékelés és nyereményjáték)

 

Orbán Orsolya legújabb könyve, a Cófli receptes böngészője nem csak egy számos egyszerű, gyerekekkel elkészíthető receptet rejtő szakácskönyv, de böngésző és mesekönyv is egyben. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Pagony, 2021
Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789634107439
Illusztrálta: Orbán Orsolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Rumli, a sárkánykölyök beszabadult a királyi konyhába, és hatalmas felfordulást okozott. Segítsetek Cóflinak, az udvari főszakácsnak rendet rakni, és ha megtaláltatok minden hozzávalót a rajzos-receptes oldalakon, készítsétek el ti is ezeket a gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságokat!

Gyerekekkel főzni egyszerre szórakozás és kihívás. Hol a hozzávalók tűnnek el, hol az előbb még lelkesen segítő lurkók, az idő meg telik, jó lenne minél előbb enni valamit. Ha a helyzet nektek is ismerős, akkor Orbán Orsolya receptes-böngészőjét nektek találták ki!

Ezzel a különleges böngészős szakácskönyvvel nektek is szórakozás lesz a főzés! Ha pedig a a kukták kicsit megpihennének, a hozzávalók rajzainak megkeresése biztosít nektek pár nyugodt percet, hogy a konyha ismét használható állapotba kerüljön.

Véleményem:

Orbán Orsolya nevével főleg illusztrációi kapcsán találkozhattunk, a Cófli ​receptes böngészője azonban egy olyan kötet, ahol a rajzok mellett a szöveg is teljes egészében az ő munkája. Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvecskére, legfőképp azért, mert nagyon sok izgalmas műfaj keveredik benne, egyszerre mese, foglalkoztató, receptkönyv és böngésző, szóval sokféle ifjú (és akár idősebb) olvasó megtalálhatja benne a számításait. Nem kellett csalódnom, ugyanis a kötet nagyon harmonikusan és igényesen felépített, tele számtalan jópofa, interaktív elemmel és feladattal, nem mellesleg pedig segít abban, hogy gyerkőceinkkel közösen töltsünk el kellemes közös időt a konyhában. 


Ha visszaemlékszem a saját gyerekkoromra, egyből eszembe jut néhány gyerekszakácskönyv, amiket borzasztóan szerettem (például EZ). Már fiatalon is nyitott voltam a főzőcskézésre, és ma is azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ez a műfaj megszólítsa a legkisebb korosztályt is. Orbán Orsolya pontosan ezt tette, ráadásul könyvében keretet is ad a konyhai műveleteknek egy aranyos mese formájában. A kötet elején rögtön ezzel a mesével indítunk, itt ismerjük meg például a fincsifa történetét, ami számtalan ínycsiklandó alapanyagot terem, illetve a zoknimanókat. Főhősünk, Cófli, egészen különleges tisztséget tölt be a királyságban, ugyanis ő a királyi főszakács, akinek különleges menüsort kell összeállítania az új trónörökös érkezésének tiszteletére. Igen ám, de a királyné kedvenc sárkánya, Rumli őrületes felfordulást csinált a konyhában, így valakinek segítenie kell a manónak rendet tenni. Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz, hogy az írónő hogyan vonja be a kis olvasókat, ugyanis az ő feladatuk lesz, hogy a böngészhető oldalakon megtalálják a receptekben kiemelt alapanyagokat. 


Nagyon tetszik, hogy a könyv megszólítja a gyerekeket, a mese után arra is van lehetőség, hogy beírják a saját nevüket, Cófli pedig egyenesen hozzájuk intézi szavait, amikor pontról pontra végigveszi, milyen feladatok várnak rájuk. A következő oldalakon maguk a receptek következnek, egybekötve egy-egy böngészővel, így a gyerkőcök addig is kényelmesen elfoglalhatják magukat, amíg szüleik a nehezebb konyhai műveleteket végzik. Érdemes néhány szót szólni magukról az elkészítendő ételekről. Viszonylag változatos fogásokat találunk itt, van köztük reggelire, ebédre és vacsorára alkalmas menü is, ráadásul közös vonás bennük, hogy mindegyik elég egyszerű, könnyen és nem túl drágán beszerezhető alapanyagokkal dolgozik, abszolút alkalmasak arra, hogy akár már az ovis gyermekekkel kipróbáljuk őket. Akad itt zabkása, fagyi, saláta és multivitaminos üdítő, és persze nem hiányozhat a süti és palacsinta sem. A kötet végén megtaláljuk a megoldásokat is, ez nekem külön szimpatikus, így a gyerkőcök könnyedén leellenőrizhetik, hogy biztosan megleltek-e minden hozzávalót a képeken. A könyv hangulata, színvilága nagyon vidám és színes, jó ránézni, plusz szerencsére elég strapabíró a vastag lapoknak és a kemény borításnak köszönhetően. 


Egy darabig fontolgattam, melyik receptet is lenne jó itthon kipróbálni, kicsit leszűkítette a lehetőségeket, hogy mindenképpen gluténmentesen is elkészíthető ételben gondolkodtam. Végül a választásom az omlettre esett. Talán meglepő, de még soha életemben nem készítettem el a tojásnak ezt a verzióját, pedig szeretjük a rántottát és viszonylag gyakran fogyasztjuk. Gondoltam, ez a sors keze, itt az idő tehát, hogy ez is bekerüljön a repertoárba. A recept érthetően és pontosan magyarázta el a lépéseket, én ugyan egy-két apróság tekintetében változtattam (például edami sajt helyett sima trappistát használtam), de a lényeg nem veszett el szerencsére. Mindenki megelégedésére nagyon finom vacsora készült, úgyhogy biztos, hogy nem utoljára sütöttünk ilyet. 


Összességében nekem nagyon tetszik ez a fajta sokszínűség és kreativitás, amit a kötet képvisel, nagyon jó ötlet volt így összevegyíteni a műfaji elemeket. A böngészőknek és a tizenöt különféle receptnek köszönhetően garantált, hogy többször kézbe veszi az ember, a konyhai munka pedig könnyen válhat általa szórakozássá és közösen eltöltött minőségi idővé. Remélem, hogy más, hasonlóan ötletes köteteket is olvashatunk még a jövőben Orbán Orsolyától, engem meggyőzött, hogy odafigyeljek a nevére.


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan szülőknek, akik szeretnek/szeretnének gyermekükkel közösen főzőcskézni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjáték során, akárcsak Cófli receptes böngészőjében, mi is hozzávalókat keresünk, méghozzá egy a könyvben is szereplő klasszikusét, a palacsintáét. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, a feladat pedig az, hogy ezeket helyes sorrendbe téve alkossátok meg az alapanyagokat rejtő szavakat, és írjátok be őket a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/19 - Csak olvass!
05/23 - Könyv és más

Megjegyzések