Örökösök viadala (értékelés és nyereményjáték)

 


Jennifer Lynn Barnes egy olyan csavaros történetet hozott el nekünk, amiben semmi sem az, aminek látszik. Avery egy nem várt örökség miatt belecsöppen egy különleges életbe, és kap vele egy még különlegesebb családot, aminek a tagjai mind-mind titkokat rejtegetnek. De az igazi titok az, hogy miért hagyta rá az idős Tobias Hawthorne ezt a mesés vagyont, ha nem kötik rokoni szálak a lányhoz? Vagy mégis? Avery miközben próbál rájönni az elé kerülő rejtélyekre, a Hawthorne-házban élő fiúk nem könnyítik meg az életét. 
Az Animus Kiadónál megjelent regény egy izgalmas történet bemutatkozó kötete, amiről a Blogturné Klub 10 bloggere mesél nektek. Tartsatok velünk a turnén, aminek a végén természetesen nem áruljuk el, hogy ki nyeri az Örökösök viadalát, de meghozzuk a kedvedet ahhoz, hogy te is megismerd Avery-t, és a szexi örökös fiúkat, akik mindenre képesek, hogy a rejtvények végére járjanak! Tarts velünk a turnén, és nyerd meg a kiadó által felajánlott Örökösök viadala regény egyik példányát! Csatára fel! 




Kiadó: Animus, 2021
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789633248102
Eredeti cím: The Inheritance Games
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Avery ​pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.
Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát.
Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

Véleményem:

Kíváncsian vártam Jennifer Lynn Barnes nemrég megjelent regényét, ami először a különleges borítójával, később pedig az izgalmasnak ígérkező sztorijával hívta fel magára a figyelmemet. A fülszöveg alapján valami olyasmire számítottam, mintha egy Agatha Christie-regényt modern, ifjúsági környezetbe helyeznénk át, az én szemem pedig mindig felcsillan, amikor valamiféle izgalmas műfaji keveredés van a láthatáron. Olvasás közben ugyan kiderült, hogy kicsit más jellegű történetről lesz szó, de ettől függetlenül nem voltam csalódott, mert valamennyire így is megvolt az újszerűség érzése. Na de lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

Avery egy meglehetősen hányattatott sorsú tinédzser. Édesanyja meghalt, apjával nem tartják a kapcsolatot, az egyetlen támasza és egyben gondviselője a féltestvére, Libby, bár neki is megvan a maga gondja erőszakos pasija miatt. Avery már fiatalon belátja, hogy számára az egyetlen kitörési lehetőség, ha jól tanul és szerez egy olyan szakmát, amivel jól tud majd keresni, így ambíciói is nagyrészt erre korlátozódnak. Hamar kiderül, hogy egy kifejezetten intelligens lányról van szó, aki talán a korához képest érettebb is, mint a többiek, ami nem csoda, ha ilyen komoly családi és anyagi nehézségekkel kell megküzdenie. Az igazi fordulat ott következik be a cselekményben, amikor főhősünk szinte felfoghatatlan hírt kap: egy Tobias Hawthorne nevű, elképesztően gazdag úr elhunyt, és minden vagyonát Avery-re hagyta. Ehhez nem kell mást tennie, mint elutaznia a Hawthorne-birtokra, egy évig ott élnie, és máris övé a mesés vagyon, a hatalmas kastély, és a dollármilliókkal rendelkező alapítvány.

Bökkenő azonban több is van. Egyrészt Tobias Hawthorne-nak igen nagy a családja, lányai és négy fiúunokája pedig értetlenül áll az előtt, hogy saját apjuk/nagyapjuk szinte semmit nem hagyott rájuk az örökségből. Ennek okán nem meglepő, hogy kifejezetten gyanakvóan és ellenségesen állnak Avery-hez, aki idegenként toppan be a család életébe, látszólag elvéve mindazt, ami őket illetné. Másrészt ott van a lány nézőpontja is, aki egyáltalán nem érti, hogy egy vadidegen milliárdos mégis miért hagyna rá ekkora vagyont, főleg úgy, hogy vannak hozzátartozói, akik egész életükben arra készültek, hogy egy nap majd ezt az örökséget kezelik. Adva van tehát egy szituáció, amiben senki nem bízik senkiben, és egy tinédzser lány, aki életében először mesés luxusba csöppen, amit mégsem tud maradéktalanul élvezni addig, amíg nem jár a rejtély végére és meg nem tudja, hogyan kapcsolódik a Hawthorne-családhoz. Némi krimi-szál is keveredik később a történetbe, a hatalmas birtokon valaki Avery életére tör, ráadásul a múltból is kísért néhány olyan alak, akik annak idején titokzatos körülmények között hunytak el. Ehhez adjunk még négy jóképű, intelligens fiatal srácot, akik szintén a válaszokat keresik, és meg is kapjuk a több oldalról megcsavarintott, izgalmas ifjúsági történetünket. 


A szöveg végig nagyon olvasmányos és filmszerű, amihez vélhetően hozzájárult Tóth Tamás Boldizsár szuper fordítása is, akit Harry Potter-rajongóknak nem kell bemutatni. Maga az alapsztori izgalmas, nem csupán abból a szempontból, hogy egy szegény lány váratlanul mesés luxusba csöppen, hanem főleg amiatt, ahogy szép lassan összeállnak a rejtély darabkái. Az öreg Tobias egyébként is imádta a rejtvényeket, és most úgy tűnik, halála után egy utolsó játékra invitálja unokáit, ahol a tét talán nem csupán az, hogy megértsék Avery szerepét az örökségben, hanem az is, hogy néhány választ kapjanak a család múltjával kapcsolatban. Mivel a kötet egy kétrészesre tervezett sorozat első része, természetesen nem lő el minden puskaport az írónő, de azért sok minden így is összeáll a történet végére. 

Avery karaktere számomra egy kicsit laposra sikeredett, bár azt el kell ismerni, hogy meglehetősen higgadtan és többnyire összeszedetten viselkedett az egyébként nagyon extrém körülmények között. Önmagában azt se lehet könnyű feldolgozni, hogy az ember ekkora örökség várományosa, arról nem beszélve, ami mindezzel jár (állni a sarat az újságírókkal szemben, odafigyelni a megjelenésre és a beszédre, nem mellesleg pedig kivédeni a titokzatos merénylő támadásait). Ettől függetlenül sokszor éreztem úgy, hogy kicsit olyan semmilyenke, de remélem, hogy a folytatásban még tovább fejlődik a személyisége és a karaktere. A négy Hawthorne-unoka már valamivel izgalmasabbnak tűnt, az írónő igyekezett különféle karaktert és vonásokat adni nekik, számomra egyébként a legfiatalabb srác, Xander volt a legszimpatikusabb a csintalan stílusával. Az ifjúsági cimke miatt nem meglepő módon alakul némi romantikus háromszög Avery és a középső fivérek között, ez számomra az "ártani nem használ" kategóriájába esett, nem zavart, de nem is fájt volna, ha egyáltalán nincsen szerelmi szál a történetben. Jobban érdekelt, hogy a különféle rejtvények és talányok milyen eredményt hoznak, illetve az is, hogy Hawthorne-nagyapa miért hozta meg ezt a váratlan döntést. 

Összességében tetszett a történet, bár sajnos elég darabosan sikerült elolvasnom más teendők miatt, és ez egy picit megakasztotta a lendületemet. Azt nem mondom, hogy sosem olvastam jobbat, de kifejezetten szórakoztatott és kellemes kikapcsolódást nyújtott. Érdekesnek találtam, ahogy az ifjúsági műfaj keveredik kicsit a krimi elemekkel, én elbírtam volna még több feszültséget és drámát, de ez teljesen szubjektív dolog. Mellette pedig kárpótolt a különleges környezet (azért az a Hawthorne-birtok nem semmi, na!), a számtalan titok és rejtély. Az mindenesetre biztos, hogy a folytatást is el fogom olvasni, mert most már nagyon furdal a kíváncsiság, mit tartogat még számunkra Hawthorne-nagypapa. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az egyedibb, érdekesebb alapsztorival rendelkező ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

Szereted a rejtélyeket, és a titkos kódokat? Ha te is jó vagy ebben, mint Avery és a Hawthorne-fiúk, akkor itt az idő, hogy bebizonyítsd ezt. Minden blogon találsz egy anagrammát, ami egy Agatha Christie könyv címét rejti. A te feladatod pedig rájönni erre, és a helyes címet beírni a blog Raffecopter dobozába. Hajrá! Nyomozásra fel! 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Csata ömlik
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.23. - Könyvvilág
05.03. - Olvasónapló
05.05. - Könyv és más
05.06. - Sprit Bliss Sárga Köves út
05.07. - Kelly és Lupi olvas 
05.09. - Readinspo
05.11. - Flora the Sweaterist

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések