Elvesztek ​Párizsban (értékelés és nyereményjáték)

 

Pam Jenoff történelmi regényében a második világháborúban komoly feladatot ellátó női titkosügynökök körébe repít el bennünket. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik annyi mindent feláldoztak a győzelemért és ha szerencsétek van, még az Agavé Kiadó által felajánlott könyvet is megnyerhetitek a turné végén. 




Kiadó: Agave Könyvek, 2020

Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789634198123
Eredeti cím: The Lost Girls Of Paris
Fordító: Török Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1946, ​Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

Véleményem:

Általában igyekszem elolvasni azokat a friss megjelenésű könyveket, amik a II. világháborúval foglalkoznak valamilyen formában, egyrészt mert történelmi és pszichológiai szempontból is érdekel ez a téma, másrészt meg személyesen is fontosnak érzem, hogy az ember időnként szembenézzen a múlt ezen sötét korszakával. Pam Jenoff regénye ráadásul abból a szempontból is különlegességnek tűnt, hogy a háború egy olyan szegmensével foglalkozik, amiről korábban nem is nagyon hallottam, nemhogy olvastam volna róla egy regényben. Az Elvesztek Párizsban középpontjában azok a bátor fiatal nők állnak, akik az angol titkosszolgálat kötelékében ügynökként mentek Franciaországba, hogy tevékenységükkel segítség az ellenállást és a náci diktatúra megdöntését. 

A regény három különböző szállal dolgozik, melyekben három nő sorsát ismerhetjük meg 1943 és 1946 között. Az első ilyen nézőpont főhőse Grace, aki a háború - és férje elvesztése- után New Yorkban telepedik le, és aki egy véletlen folytán titokzatos bőröndre bukkan a pályaudvaron, benne tucatnyi fiatal lány fotójával. Egy különös megérzéstől hajtva a fotókat magához veszi, és később mindent megtesz azért, hogy kiderítse, kiket ábrázolnak, és miért tartotta őket magánál a bőrönd gazdája. Egy másik szálon megismerjük Eleanort, aki a háború idején Angliában, a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének dolgozik, nem is akármilyen pozícióban: ő felel ugyanis azoknak a lányoknak a kiválasztásáért és kiképzéséért, akiket később bevetésre küldenek Franciaországba, főleg abban a reményben, hogy a háború sújtotta országban kevésbé keltenek majd feltűnést, mint a fiatal, életerős férfi ügynökök. Végezetül pedig megismerhetjük az egyik ilyen lányt, Marie-t is, akit elkísérünk a kiképzésére és későbbi bevetésére is. 

A három párhuzamosan haladó szál számomra kifejezetten izgalmassá tette a regényt, bár kellett egy kis idő, mire sikerült mindenkit elhelyeznem térben és időben, utána nagyon érdekes volt mindhárom nő életét, motivációit és érzéseit megismerni. Grace cselekményszála annyiból kilóg a sorból, hogy ő a többiekhez képest később, úgymond kívülállóként igyekszik felgöngyölíteni a lányok történetét, de az ő kíváncsisága és igazság iránti vágya az olvasó számára is személyes üggyé teszi, hogy minden kérdésre választ kapjon. Ugyanis ezeknek az ügynöknőknek a sorsát homály fedi, Grace sokáig csak annyit tud a fotókon szereplő személyekről kideríteni, hogy eltűntek, és kicsit úgy tűnik, mintha senkinek nem lenne eléggé fontos, hogy emlékezzen rájuk és ápolja az emléküket. Ahogy haladunk előre a fejezetekkel, Grace-szel együtt mi is egyre teljesebb képet kapunk arról, hogy mi történt a háború utolsó éveiben Angliában és Franciaországban, és arról is, hogy ezek a bátor nők hogyan járultak hozzá a nácik elleni küzdelemhez. 

Bár a történet valós történelmi tényeken alapul, összességében mégis történelmi fikció, és ugyan nem szoktam sokat olvasni ebben a műfajban, én mégis hitelesnek és jól sikerültnek éreztem. Ráadásul a történelmi események és háttér mellett Jenoff legalább akkora hangsúlyt fektetett a személyes sorsokra és drámákra, hiszen mindhárom főhősünknek megvan a maga keresztje, nehézségei, attól függetlenül is, hogy milyen módon érintettek a háború szörnyűségeivel. Kritikaként felmerülhetne, hogy egy-egy nő története vagy személyisége nem tökéletesen kidolgozott, de őszintén szólva nekem nem volt ezzel kapcsolatos súlyos hiányérzetem. Három főhős esetében ilyen terjedelemben nem lehet sokkal jobban kibontani ezeket a részleteket, ráadásul így is azt éreztem, hogy mindannyiukhoz tudok kapcsolódni valami mentén. A személyes kedvencem Eleanor történetszála volt, az ő életét és pozícióját találtam a legérdekesebbnek, személyiségét a legösszetettebbnek. Ugyanakkor Marie nézőpontja az, ami a leginkább bemutatja az ügynökök munkáját, kezdve a kiképzéstől egészen az éles akciókig, ráadásul az ő esetében még karakterfejlődésről is lehet beszélni. Az egyetlen dolog, ami szerintem egyáltalán nem állt jól a regénynek, az a két romantikus szál volt, igazán egyiknél sem éreztem a kémiát és nem is tettek hozzá érdemben a cselekményhez vagy a mondanivalóhoz.

Úgy gondolom, hogy ez a regény méltó emléket tud állítani a háborúban szolgáló nőknek, akiket ugyan saját korukban sokszor alábecsültek és nem tartottak a férfiakkal egyenrangúnak, mégis legalább akkora hatással voltak a történelem alakulására, mint a másik nem. Annak ellenére, hogy részben fikció, így is sokat megtudhatunk a történelem egy olyan szeletéről, amiről viszonylag kevés az információ (mondjuk azóta én már találtam egy hasonló témájú könyvet, a Legendás lányokat, amit biztosan el fogok olvasni), mindezt egy nagyon jól megírt, olvasmányos és érzékeny regény formájában. Én nagyon örülök, hogy a kezembe vettem, és ahhoz is kedvet kaptam, hogy Pam Jenoff többi könyvének is utánanézzek.


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a történelmi és női sors regények kombinációját, és aki szívesen olvasna egy különleges történetet különleges női hősökről.

Nyereményjáték:

A játékban olyan könyvek borítóit mutatjuk meg, amelyekben szintén kémnők szerepelnek, csak kitakartuk a szerzőt és a címet :) Megfejtésként a könyv szerzőjét és magyar címét kérjük a megfelelő sorba írni
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.27. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések