A ​Szellemíró (értékelés és nyereményjáték)

 

A napokban jelent meg Alessandra Torre lenyűgöző regénye, A Szellemíró, aminek a főhőse egy nagyon súlyos titkot cipel.
A turné során a Blogturné Klub résztvevői mesélnek a történetről, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 352 oldal
ISBN: 9789634578055
Eredeti cím: The Ghostwriter
Fordító: Kádár Pál


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A végén minden kiderül!

Négy évvel ezelőtt hazudtam. Odaálltam a rendőrség, a barátaim és a családom elé, és kitaláltam egy mesét. Életem addigi legjobb történetét. És mindannyian elhitték. Nem lepődtem meg, hiszen a történetek kitalálása tett híressé. Tizenöt bestseller. Több millió rajongó, hírnév és vagyon. Már csak egy történetet kell elmesélnem. Életem legfontosabb történetét, egy megdöbbentő fordulatot, melytől az olvasóim padlót fognak, és levegőért kapkodnak majd. Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nos, ez a történet meg fog ölni.

Díjnyertes alkotó szívbe markoló,
rejtélyes története, váratlan fordulatokkal.
Merülj el a titkaiban!

Véleményem:

Korábban nem olvastam semmit Alessandra Torre tollából, nem is gondoltam rá úgy, mint aki az én érdeklődési körömbe tartozó regényeket ír. Ugyanakkor frissen megjelent új kötete, A Szellemíró felhívta magára a figyelmemet a címével és a fülszövegével, így gondoltam, teszek vele egy próbát. Nagyon jól döntöttem, ugyanis egy lendületes, feszült és izgalmas történethez volt szerencsém, amiben sokféle műfaji elem keveredik egymással, és amiben egy sötét titok nyomába eredhet az olvasó.

A regény főhőse Helena Ross, aki már nagyon fiatalon is a könyvek megszállotja volt. Kivételes tehetségének köszönhetően már huszonévesen a bestseller-listák élére került romantikus regényeivel, és azóta is a legsikeresebb írók közé tartozik. Azonban Helena semmilyen szempontból nem tekinthető átlagos nőnek vagy írónak. Először is rendkívül zárkózott, még a legközvetlenebb munkatársai sem tudnak semmit a magánéletéről, másodszor pedig kimondottan utálatos, rigolyás nő, aki az élet minden területén szigorú szabályokat állít fel és aki szinte senkit nem enged közel magához. A regény egy elég éles felütéssel kezdődik, Helena szemszögéből elmesélve megtudjuk, hogy haldoklik, csak hónapjai vannak hátra. Ezt a néhány hónapot pedig arra szeretné felhasználni, hogy minden más munkáját félredobva megírjon egy olyan könyvet, amiben végre a sok hazugság után elmesélheti, ki is ő valójában, mi történt a férjével és a kislányával, milyen bűnöket és tragédiákat őriz magában. A cél nem is igazán a feloldozás elnyerése, hiszen az már az első pillanatokban világossá válik, hogy Helena nem szereti önmagát, inkább egyfajta vezeklésként tekint önéletrajzi regénye megírására, amivel úgy-ahogy lezárhatja sötét múltját. 

Önmagában ez az alapsztori még nem lenne annyira különleges, de azzá tette a stílus és a hangulat, az, hogy az írónő egyből berántott a regény világába és Helena fejébe. A nővel nem könnyű azonosulni, hiszen tényleg nagyon nehéz természetű, rideg és zárkózott. Még az olvasó előtt is lassan tárja fel a lelkét, sokáig nem értjük sem őt, sem azt, hogy mi történt vele korábban, mitől lett olyan, amilyen. Az információkat lassan adagolja a szerző, kapunk néhány villanást és visszaemlékezést a házassága elejéről, amikor még úgy tűnt, boldog lesz az élete, illetve arról is, hogyan viszonyult saját gyermekéhez. Végig érződik, hogy Helena mély sebeket hordoz magában, maga a személyisége sem teszi könnyűvé számára a kötődéseket és kapcsolatokat, de ahogy haladunk előre a regényben, azt is érezzük, hogy van itt valami más is, egy sötét titok, ami alapjaiban határozza meg ennek a különös fiatal nőnek az életét és a viselkedését. 


Azzal párhuzamosan, hogy igyekszünk összerakni a Helena múltjával és érzéseivel kapcsolatos darabkákat, a regény jelen idejű cselekménye is igen érdekes. Mivel Helena egyre rosszabb egészségi állapotba kerül, fizikailag nem képes rá, hogy ilyen rövid időn belül megírja a könyvét, így, bár ez nagyon nem jellemző rá, mégis segítséget kér ügynökétől és egy másik írótól (akinek a személyével kapcsolatban szintén vár ránk néhány meglepő fordulat). Nagyon szépen nyomon lehet követni, ahogy Helena iszonyú apró lépésekben, de mégis megnyílik, gyógyul, közben pedig természetesen amiatt is izgulhatunk, hogy időben elkészül-e a regénye és vajon elhozza-e majd a kívánt lezárást és megnyugvást. Annak ellenére, hogy a cselekmény nem kifejezetten mozgalmas vagy pörgős,  a könyvet szinte egy szuszra olvastam ki, annyira jó a stílusa, felépítése és a feszültség precíz adagolása, hogy minden fejezet végén azonnal haladni akartam a következővel. Műfaji szempontból is elég összetett a történet, alapvetően egy lélektani drámának mondanám, de bővelkedik thriller-elemekben is, ráadásul sok fontos kérdést felvet a kapcsolatokról, házasságról, betegségről, gyászról vagy karrierről. 

A cselekményről ennél többet nem árulok el, azt viszont garantálom, hogy izgalmas és fordulatos befejezés vár ránk. Én nem is gondoltam volna, hogy ennyire magával fog rántani ez a történet, ebből is látszik, hogy az emberi lélek, mint kiindulási téma, végtelenül izgalmas és érdekes lehet, ha egy szerző ügyesen nyúl hozzá és ennyire sokoldalúan mutatja meg. Helena karaktere, bár elég szokatlan és extrém, de számomra hitelesre sikeredett, és a végére igazán közel került hozzám, átéreztem végtelen magányát és fájdalmát. Összességében jó szívvel ajánlom ezt a könyvet az Arany és Kristály pöttyös könyvek rajongóinak, én pedig biztos, hogy ezután jobban oda fogok figyelni Alessandra Torre nevére.
 
Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a lélektani drámákat és az olyan történeteket, ahol csak a legvégén derül ki a teljes igazság.

Nyereményjáték:

A történet főhőse egy rákbetegséggel küzdő író, aki úgy dönt, az utolsó hónapjaiban megírja az élettörténetét.
A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézeteket, amiknek a főhőse vagy halálos betegséggel küzd, vagy író. A feladatotok, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
"Ha két ember között felüti a fejét a vonzalom, onnantól már csak két lehetőségük marad: engedni neki, vagy hagyni az egészet. Nincs középút."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.14. - Ambivalentina
05.16. - Readingspo
05.18. - Könyv és más
05.20. - Fanni's Library

Megjegyzések