Menekülj (értékelés és nyereményjáték)

 


Blake Crouch 2014-ben a Wayward ​Pines-trilógiával robbant be hazánk könyves piacára, azóta pedig már több kötete is megjelent az Agave Könyvek gondozásában. Legújabb megjelenésű, Menekülj című regényében egy titokzatos kór vagy esemény következtében az embereken eluralkodik a brutális gyilkolási vágy, főhőseink pedig egy őrült hajsza keretében igyekeznek biztonságos helyre menekülni. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Agave Könyvek, 2021

Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789634197164
Eredeti cím: Run
Fordító: Bosnyák Edit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

5 nappal ezelőtt
Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.

4 nappal ezelőtt
A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.

3 nappal ezelőtt
Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.

2 nappal ezelőtt
A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.

Tegnap
Leállt a teljes áram- és energiaellátás.

Ma este
Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.

Véleményem:

Blake Crouch magyarul megjelent regényei közül eddig csak a Wayward ​Pines-trilógiát olvastam, igaz, a többi kötete is türelmesen várja a könyvespolcomon, hogy sorra kerüljön. A nemrég megjelent, Menekülj című könyv azonban valahogy kiharcolta magának, hogy egyből olvasni akarjam, a figyelemfelkeltő, baljós borító és a pörgősnek/rémisztőnek ígérkező sztori nagyon piszkálta a fantáziámat. Most, az olvasás után egyáltalán nem bánom, hogy esélyt adtam neki. Igaz, hogy egy viszonylag kiszámítható történet, és sok elemével találkozhattunk már más regényekben, összességében mégis nagyon jól működött, gyakorlatilag egy ültő helyemben végigolvastam, annyira vitt magával a cselekmény lendülete.


A szerző gyakorlatilag egyből belecsap a dolgok közepébe, anélkül, hogy hosszú bevezetőkben avatná be az olvasót a háttérsztoriba, ezt magunknak kell összerakni az apró információmorzsák alapján, miközben lóhalálában haladunk a cselekménnyel. Annyi bizonyos, hogy valami történt az emberekkel (én egyébként nagyon szeretem az ilyen jellegű horrorokat/thrillereket, ahol csak annyit tudunk, hogy "valami" történt, és még akkor sem sértődök meg, ha sosem derülnek ki a konkrétumok, lásd mondjuk a Madarak a dobozban esetében), aminek a hatására teljesen kifordulnak magukból és gyilkolni kezdik az összes többi embert, aki nem tartozik közéjük. Azt, hogy ez pontosan hogyan alakult ki, mik voltak az előzményei, nem igazán látjuk, mi főként ott vesszük fel a fonalat, hogy a főszereplő Colclough-család menekülni kényszerül a megállíthatatlanul tomboló, gyilkos emberek hordái elől. 

A négytagú család tagjai Jack és Dee, valamint gyermekeik, Cole és Naomi. Ötletes húzás volt Crouch részéről, hogy a középpontba egy olyan famíliát állított, akik a katasztrófa kirobbanása előtt már éppen a széthullás peremén álltak. Dee régóta csalja a férjét, Jack-kel már jó ideje nem értik meg egymást, és valószínűleg végleges lenne a válásuk, ha a gyilkosságok miatt nem az lenne az elsődleges céljuk, hogy túléljenek és megmentsék a gyermekeiket. Érdekes gondolat ez abból a szempontból, hogy hiába kacsintunk ki egy kapcsolatból, vagy adott esetben hiába érezzük úgy, hogy már nem tudjuk úgy folytatni az életünket, mint korábban, az igazi válság idején mégis csak arra az emberre számítunk legjobban, akivel hosszú éveket töltöttünk együtt. Ráadásul az egész köteten átívelő menekülés és borzalmas kalandok során a család tagjai újra megtanulnak bízni egymásban, és ha ez lehetséges, sokkal közelebb kerülnek egymáshoz, mint a normális életben. 

A cselekmény nem tartogat hatalmas fordulatokat vagy nagyon egyedi vonásokat, tényleg egy olyan horrort/thrillert kell elképzelnünk, ahol hőseink állandó menekülésben vannak, és velük együtt szorul össze a gyomrunk minden pillanatban, amikor egy autó fényszórója felbukkan az utakon. Potenciálisan minden ember ellenségnek számít (és a többségük valóban az is), és a család számára az egyetlen remény az lehet, ha elhagyják Amerikát, hátha a titokzatos kórság más területeken nem ütötte fel a fejét. Sokszor igazán embert próbáló körülmények között haladnak, fizikai tűrőképességük határán mozognak, és persze legalább ilyen aggasztó, hogy lelkileg és mentálisan is egyre jobban elfáradnak a kilátástalan helyzetben. Közben persze sorra jönnek olyan szituációk, amikor a szülőknek nehéz döntéseket kell meghozniuk, és ezzel meg is kapjuk a kötelező mondanivalót: vajon meddig lennénk hajlandóak elmenni azért, hogy megvédjük a szeretteinket?


Ha valakinek ez fontos szempont, akkor azért elárulom, hogy kapunk a szerzőtől egyfajta magyarázatot arra, hogy bizonyos emberekből mi váltotta ki ezt az erőszakos viselkedést, bár tény, hogy nincsen túlságosan kifejtve vagy részletezve ez a szál. Mindenesetre a semminél több, és igazából én be is értem vele, mert ez is olyan regény  volt, ahol nem a miérteken és hogyanokon van a hangsúly, sokkal inkább a következményeken. Klasszikus témának tekinthető, amikor az ember elveszti emberi mivoltát, és szinte csak az állatias ösztönök szintjén létezik (ugyanezt hozzák például a zombis horrorok is), mondjuk itt ez nem volt annyira túltolva, hiszen a "gonoszoknak" megmaradtak a kognitív képességei, egész egyszerűen csak el akartak pusztítani mindenki mást, aki nem közéjük tartozott. Mindenesetre eléggé félelmetes és izgalmas volt, hogy senkiben nem lehet megbízni, ezt a fajta pánikszerű kétségbeesést szerintem jól át tudta adni az író. A regény első és utolsó fejezete egyfajta keretbe foglalja a történetet, ezek kitekintések a nem túl távoli jövőre, és hozzájárultak ahhoz, hogy még komorabb atmoszférája legyen az egésznek. 

Összességében szerintem teljesen jól működött ez a történet, én legalábbis megkaptam tőle azt, amit előzetesen vártam. Igaz, voltak bizonyos kérdések, amikre nem kaptam választ, és a sztoriban is volt néhány, számomra kicsit sántító elem (pl. a rádióadások az elején), de végig lekötött és szórakoztatott. Ugyan volt benne pár véresebb, naturálisabb jelenet, én azért még nem sorolnám a brutálisabb horrorok/thrillerek közé, inkább a folyamatos feszültségen volt a hangsúly. A karakterek kidolgozottsága elégséges volt, bár jó lett volna kicsit jobban megismerni Jack és Dee személyiségét, az mindenképpen tetszett, hogy összetett emberek, akiknek megvannak a hibáik és gyarlóságaik. Szóval ezek után most már biztos vagyok benne, hogy a szerző többi kötete is le fog kerülni szép sorjában a polcról, amikor éppen egy kis borzongásra vágyom. :)


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akiknek a nagyon kidolgozott sztorinál és háttérnél fontosabb, hogy a cselekmény izgalmas és pörgős legyen.

Nyereményjáték:

A kiadó kínálatában nem ismeretlen az a téma, miszerint az embereket valamilyen titokzatos kórság vagy gonosz erő szállja meg, melynek következtében szörnyű dolgokat tesznek, számos nagyszerű kötetet találunk hasonló alaptörténettel. Mostani játékunkban minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet ilyen kötetekből, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.24. Könyv és más
05.30. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések