Tízezer ​ajtó (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Agave könyvek jóvoltából idén nálunk is megjelent Alix E. Harrow világokon átívelő, mesés regénye. A 19-20. századba kalandozó portálfantasy nem csak a zsáner kedvelőit lesz majd képes elvarázsolni!
Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a fantasztikus könyvet!



Kiadó: Agave Könyvek, 2021
Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789634198536
Eredeti cím: The Ten Thousand Doors of January
Fordító: Ballai Mária


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.
Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.

Véleményem:

Az Agave Kiadó kötetei az esetek 99%-ában nem szoktak csalódást okozni, így mindig bátran kezdek bele az újdonságaikba. Alix E. Harrow regényére ráadásul azért is lett volna nehéz nemet mondani, mert már megjelenésében is egészen különleges és gyönyörű, a borító egy nem mindennapi fantasy ígéretével csábított. Bár ebben a műfajban nem túlságosan könnyű újat és eredetit alkotni, úgy éreztem, a Tízezer ajtó esetében ez sikerült: bár ismert - és szerintem jól működő - toposzokkal, motívumokkal dolgozik, a felépített világ, a cselekmény és a karakterek elég érdekesek voltak ahhoz, hogy az ember rá tudjon csodálkozni a történetre. És hát lássuk be, ha valami jól működik, akkor egyébként sincs baj azzal, hogy többször találkozunk vele, én legalábbis így érzek azokkal a bizonyos Ajtókkal kapcsolatban, melyek varázslatos, új világokra nyílnak, vagy adott esetben éppen önmagamra.

"Előfordulhat, hogy nem lehet kimenni, majd visszajönni egy ajtón anélkül, hogy megváltoztatnánk a világot."


A regény cselekménye az 1900-as évek elején kezdődik Vermontban, itt él főhősünk, January ​Dudose, kinek sorsát kislány korától kezdjük el követni. January édesapja egy gazdag és befolyásos úrnak, Cornelius Locke-nak dolgozik, aki a Régészeti Társaság tagjaként szenvedélyesen gyűjt mindenféle régi holmit és egzotikus ereklyét. Mivel January apja sokszor van úton, hogy ezeket a különleges tárgyakat felhajtsa munkáltatójának, a lányt részben pártfogója, Mr. Locke neveli fel, aki - mint később tapasztaljuk - a kislányra is egyfajta egzotikus kuriózumként tekint származása miatt (January nem ismerte az édesanyját, de általában kirí a társaságból az átlagostól elütő, rézszínű bőre miatt). A kislány értelmes, eleven, a világra nyitott és kíváncsi, ugyanakkor nehezen találja a helyét a társadalmi elvárások és a felnőttek világában. Nekem olvasás közben többször is eszembe jutott róla Pullman karaktere, Lyra Belacqua, hiszen mindkét kislány legalább részben árvának tekinthető, és mindketten éheznek a kalandra, arra, hogy valami igazán különlegeset és rendkívülit tapasztalhassanak meg, még ha nem is tudják szavakba önteni vágyaikat. 

"Tudod, az ajtók többféle dolgot is megtestesítenek: rések és repedések, köztes utak, rejtélyek és határok. De leginkább a változást jelentik."

A történet akkor kezd szép lassan kibontakozni és formát ölteni, amikor az akkor még kisgyerek January egy nap különös ajtóra bukkan, mely mögött egy teljesen más világ rejtőzik. Mivel nincs lehetősége belépni ebbe az új világba, a tapasztalat szép lassan átalakul a gyermekkor álomszerű emlékévé, ami talán igaz sem volt, később azonban egy titokzatos könyv, a Tízezer ajtó felbukkanásával January ráébred arra, hogy talán mégsem a képzelete játszott vele azon a régi napon. Ebben a kötetben (amolyan könyv a könyvben módon) egy másik történet bontakozik ki, melynek fiatal főhősei egykor egy világot átlépve találkoznak egymással, hogy később életük jelentős részét az ajtók - és egymás - felkutatásával töltsék. January a könyv által egyre többet megtud ezekről a titokzatos ajtókról, ahogyan arról is, hogy gonosz hatalmak mindent elkövetnek annak érdekében, hogy örökre bezárják őket. Ugyanakkor a fiatal lányban olyan erő lakozik, aminek köszönhetően talán képes lesz megakadályozni a pusztítást, felvenni a harcot az ellenségeivel, és végre megtudhatja az igazat saját múltjával kapcsolatban is.

A regény egyik tagadhatatlan előnye a csodaszép nyelvezete, ebben biztosan fontos szerepet játszott Ballai Mária fordítói munkája is. Bevallom, hogy az első 50 oldalon igen nehezen rágtam át magam, nehezen akart összeállni számomra, hogy pontosan milyen történettel van dolgom, de amikor ez megtörtént, már olyan jó érzés volt elmerülni a szavakban, mint egy hűsítő tóban a legnagyobb hőség idején. Ebben a regényben megtaláltam azt a fajta varázslatot, amit minden fantasy kötetben keresek, a keserédes, melankolikus atmoszférát és azt az enyhe fájdalmat, amit csak a gyermekkor ártatlanságának elvesztése tud okozni. Ezt az érzést, élményt szoktam megtalálni például Neil Gaiman regényeiben is, és nagyon jó volt, hogy ebben a kötetben is találkoztam vele. Emellett pedig tartalmaz egy jó adag kalandot is, hiszen January a történet során számos akadályba és nehézségbe ütközik, így olvasás közben folyamatosan drukkolunk, hogy ő és hűséges barátai ép bőrrel megússzák ezeket a veszélyes helyzeteket.


A téma érdekessége és összetettsége miatt többször éreztem úgy, hogy ez a történet akár egy sokkal hosszabb, masszívabb kötetet is megért volna (bár így is kerek és világos a világépítés, azért sok aspektusát tekintve lehetett volna még részletezni és árnyalni). Kicsit komolyabb, mint egy ifjúsági regény, de könnyedebb, mint a kiadónál népszerű, egyébként általam igen kedvelt fantasy-féltéglák, szóval jó választás lehet, ha valaki éppen ezt a köztes átmenetet (vagy ajtót) keresi a műfajok között. Bár akartam volna az egészből egy kicsit többet (még több sötétség, még több varázslat, még több kaland), azt semmiképp nem bánom, hogy egykötetes darabról van szó, felüdülés volt ilyet olvasni a mostanság egyre népszerűbb sorozatok mellett. Igazság szerint a cselekmény kellőképpen képszerű és látványos ahhoz, hogy ügyes filmes szakemberek szuper filmet készíthessenek belőle, kíváncsian várom, hogy erre egyszer sor kerül-e.

Összességében tehát pozitívak az élményeim, a Tízezer ajtó megszólított bennem valamit, amit csak kevés könyv szokott, jó volt olvasni, ízlelgetni a szép mondatokat és izgulni főhőseink boldogságáért és az elrejtett világokért. Apró hiány maradt csak bennem a fent leírtak miatt, de őszintén azt gondolom, hogy az legyen az ember legnagyobb baja egy regénnyel, hogy kicsit többet szeretett volna belőle. Szórakoztató és szép történet, amiben egyaránt fontos szerepet játszik a bátorság, a szerelem, a család és a hűség, mindez egy igazán karakán, különleges női főhőssel. Ha valaki szereti a könnyedebb, de tartalmas és szép fantasztikus történeteket, mindenképpen tegyen vele egy próbát.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik hisznek abban, hogy bizonyos ajtókon keresztül varázslatos világokba léphetünk.

Nyereményjáték:

Történetünkben főszerepet játszanak az ajtók, ezért ebben a játékunkban más történetek ajtaival találkozhattok. Minden állomáson találhattok egy képet egy ajtóról, nektek pedig az lesz a feladatotok, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik történetben szerepel az adott bejárat. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.16. - Csak olvass!
05.18. - Könyv és más
05.20. - Utószó
05.22. - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések