Az ​éden gyermekei (értékelés és nyereményjáték)

 

A másodszülött Rowan az életét a házukat körülvevő kőfalak között töltötte, ugyanis Édenben a második gyerekekre a halál vár! A világot testvére elbeszéléséből ismerő lány annyira kiéhezett a külvilágra, hogy egy este nem bírja tovább, és átmászva a falon, elszökik… Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, olvassátok el az ajánlóinkat, és játsszatok velünk, ugyanis a turné végén a Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk megnyeri Joey Graceffa első YA-regényét!



Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789634992288
Eredeti cím: Children of Eden
Fordító: Béresi Csilla


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Rowan ​másodiknak született gyermek Édenben, ahol a népességnövekedést szigorú szabályok akadályozzák. A második gyermekek sorsa halál. Szülei elrejtik a tizenhat évessé cseperedett lányt. Nem járhat iskolába, nem lehetnek barátai. Azt a szemlencse-beültetést sem kaphatja meg, ami a társadalom egyenjogú polgárává avatná. Sokszínű, kaleidoszkóp szeme azonnal elárulná kilétét a Központ lélektelen ellenőreinek, robotjainak és szkennereinek. Édenen kívül a mérgezett Földön minden élet elpusztult. Kétszáz éve a zseniális tudós, Aaron Al-Baz megmentette az öngyilkos emberiség egy töredékét az Ökopanoptikum kifejlesztésével. Ez a számítógépes program magába építette a létező technikai vívmányokat, és Éden felvirágoztatásának szolgálatába állította. Az ember majd évszázadokig vár ebben a mesterséges Paradicsomban, amíg a Föld meggyógyítja önmagát. Legalábbis ezt tanítják az ökotörténet tananyagok, és így tudja Éden minden átlagos lakója. A kamasz Rowan annyira kiéhezett a külvilágra, hogy éjszakánként kőfalú kerítésük tetejéről néz szét a városon. Egyik este leereszkedik a túloldalon. Éjjeli kalandozásai során belebotlik ikertestvére, Ash iskolatársába, Larkba, akit látatlanban is régóta a szívébe zárt. Meggondolatlan kalandja családjára hozza a kopókat. Ugyan szülei tervbe vettek egy illegális lencsebeültetést, majd – szintén jó pénzért – örökbefogadó szülőket, most nyomban mennie kell. Anyja kocsiban próbálja kimenekíteni, de az ellenőrzőpont fegyveresei agyonlövik. Rowan végleg menekülni kényszerül ebbe az ellenséges és fenyegető világba.

Véleményem:

Mostanában egyre népszerűbbek az olyan disztópiák, melyek az ismert világ pusztulását olyan okokkal magyarázzák, melyek a klímaváltozáshoz, illetve az emberiség környezetet károsító tevékenységéhez kapcsolódnak. És ha úgy vesszük, ezek a történetek pont azért tudnak működni, mert ez a forgatókönyv nem is olyan elrugaszkodott a valóságtól, ha nem vigyázunk, egyszer könnyedén valóra válhatnak a baljós víziók. Mindenesetre ez már nem az első ifjúsági regény, ahol ezzel a témafelvetéssel találkozom, és mivel a korábbi olvasmányaim hasonló témában jó élményt nyújtottak, kíváncsi lettem Joey Graceffa sorozatindító kötetére, Az éden gyermekeire. 


Történetünk kétszáz évvel azután játszódik, hogy az emberiség visszafordíthatatlanul tönkretette a Föld élővilágát. Az átlaghőmérséklet több, mint tíz fokkal emelkedett, az állat- és növényvilág a pusztulás határára került, de a végső lökést egy olyan incidens adta meg, amikor a kétségbeesett emberiség mesterséges úton kívánta lehűteni a bolygót. Ez aztán olyan katasztrófát okozott, amit csak kevesen éltek túl, a Föld élővilága pedig véglegesen megsemmisült. Egy azóta hősként tisztelt férfi, Aaron Al-Baz azonban életre hívta az ÖkoPan nevű mesterséges intelligenciát és létrehozta az Éden nevű helyet, ahol szigorúan kontrollált körülmények között az emberiség új esélyt kapott a túlélésre és arra, hogy helyrehozzák a korábbi hibákat. Ugyanakkor az erőforrások végesek, így a népességet szigorúan szabályozni kell: minden pár csak egyetlen gyermeket vállalhat, a másodszülöttekre pedig többnyire már az anyaméhben biztos halál vár. Regényünk főhőse, Rowan is egy ilyen másodszülött, aki azonban befolyásos szüleinek köszönhetően életben maradhatott, családja pedig tizenhét éve rejtegeti őt a világ elől. Amikor a lány esélyt kap arra, hogy hamis személyazonossággal egy másik családban kezdjen új életet, hirtelen felgyorsulnak az események. Nem csupán Rowan születésének körülményeivel kapcsolatban derül ki sok titok, hanem arról is, hogy a tökéletesnek megálmodott új világ egyáltalán nem olyan, mint amilyennek látszik, és nagyon sokan elégedetlenek a fennálló rendszerrel. Hősünk menekülni kényszerül, hogy aztán rábukkanjon egy olyan földalatti szervezetre, akik alapjaiban kívánják megváltoztatni Édent és a másodszülöttek sorsát. 

Nos, bevallom őszintén, ez a történet szerintem sok potenciált hordozott magában, de ebből kevés volt, amit sikerült maximálisan kiaknázni. Kezdetnek ott van a felépített világ. A klímakatasztrófa, mint kiindulópont, szerintem nagyon érdekes és aktuális téma, és szuper, hogy egy ifjúsági regényben megjelenik. Ugyanakkor nekem nagyon kevés volt az ezzel kapcsolatos háttérinformáció. Egy ifjúsági regény esetében nyilván nem vár az ember olyan részletes magyarázatot, mint egy sci-finél, de szerettem volna jobban érteni, hogy az emberek milyen részecskék fellövésével akarták lehűteni a bolygót, hogyan termelnek élelmet állatok és növények nélkül, vagy akár azt, hogyan működik pontosan az ÖkoPan. Persze, mivel sorozatról van szó, még bízhatunk abban, hogy a későbbiekben plusz ismereteket kapunk, de azért jobb lett volna erőteljesebb alapokat lefektetni. Éden működésével kapcsolatban sok nagyon jó ötlet jelent meg a könyvben, például a hálózatra kapcsolódó szemlencsék vagy a mindent újrahasznosító robotok, de ezekről is jó lett volna kicsit részletesebben olvasni (az pedig csak szimplán muris volt, hogy tök sok hasonlóság volt a netflixes Szép új világ című sorozat első évadával).

Rowan karakterével kapcsolatban vegyes érzéseim voltak. Tetszett a határozottsága, kíváncsisága és nyitottsága, és az, ahogyan a szeretteit védelmezi, különösen az ikertestvérét, Ash-t. A hosszú évek alatt, amiket bezárva töltött, rengeteget álmodozott a külvilágról és arról, hogy egyszer ő is ennek a világnak a része lesz és megismerhet végre másokat is. Szökése és bujdosása előtt megismerkedik testvére iskolatársával, Larkkal, akihez szinte azonnal gyengéd érzelmekkel kezd kötődni. Ezzel még önmagában nem is lett volna problémám, ha néhány fejezettel később nem keveredik újabb romantikus bonyodalmakba valaki mással. Értem, hogy koncepció lehetett, hogy a szeretetre, kapcsolatokra és impulzusokra kiéhezett lány sokkal könnyebben elragadtatja magát, mint mások, de számomra picit hiteltelen volt, hogy ennyire hamar ilyen erős érzései lettek olyan szereplők iránt, akiket gyakorlatilag csak akkor ismert meg. Ettől függetlenül sikerült megkedvelnem őt, és tetszett, hogy bátran és gyorsan alkalmazkodik az elzárt évek után oly hirtelen megváltozott valóságához.


A cselekmény viszonylag pörgős és eseménydús, annak ellenére is, hogy elég kevés a párbeszéd, a szöveg nagy része a Rowan nézőpontjából elmesélt, leíró rész. Főleg a kötet második felében már kicsit többet megtudunk Édenről és arról, hogyan is élnek az emberek a befolyásosabb és gazdagabb rétegen kívül, illetve arról is, hogy mind a kétszáz évvel ezelőtti, mind a mostani hatalom milyen információkat igyekezett elhallgatni az emberek elől. A befejezés meglehetősen izgalmasra sikerült, az ember kíváncsi, hogyan fognak folytatódni hőseink kalandjai, de én leginkább tényleg amiatt drukkolok, hogy legyen kicsit nagyobb rendszer a felépített világban és kapjunk további információkat arról, hogyan is épült fel ez az idealizált társadalom. 

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, mert kellemesen kikapcsolt és elszórakoztatott, de tény, hogy a fent említett dolgok miatt nem biztos, hogy azok közé a könyvek közé kerül, amikre évek múlva is emlékezni fogok. Bár voltak benne eredeti ötletek és fontos mondanivalók, számomra nem ugrik ki a hasonló regények közül, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy egy átlagos és élvezetes olvasmány a műfaj kedvelőinek. A folytatással kapcsolatban bizakodó vagyok, remélem, hogy kicsit jobban kiforrja magát a történet, és tinédzser hőseink is felnőnek majd az előttük álló feladatokhoz: azokban ugyanis biztosan nem lesz hiány a befejezést elnézve. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Az ifjúsági disztópiák rajongóinak és azoknak, akik szeretik, ha egy történetben megjelennek környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos kérdések.

Nyereményjáték:

Az Éden lakói nem sokat tudnak a külvilágról - azonkívül, hogy minden élet elpusztult odakint -, de nem ők az egyetlenek! Az egyes állomásokon olyan szereplőket találtok más történetekből, akik hasonló helyzetben vannak, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, miben szerepelnek! (Sorozatok esetén bármelyik rész címét elfogadjuk.) 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Obel + Leora Flint + Oscar + Verity

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.28. - Utószó
05.07. - Könyv és más
05.10. - Readinspo
05.13. - Kelly és Lupi Olvas

Megjegyzések