A ​nevem: halál (értékelés és nyereményjáték)

 


Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének vezetője újabb vérfagyasztó esetet igyekszik megoldani. Ha kíváncsiak vagytok Chris Carter legújabb magyarul megjelent könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el a thrillerek-krimik világában és ha nektek kedvez a szerencsre, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 





Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 310 oldal
ISBN: 9789634524717
Eredeti cím: I am Death 
Fordító: Szabó István


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hét nappal az elrablása után egy huszonkét éves nő holttestét találják meg a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér melletti elhagyatott területen. Az áldozat a kinyújtott végtagjaival egy ötágú csillagot formáz. Vajon rituális gyilkosság történt? A boncolás során kiderül, hogy a nőt a halála előtt kegyetlenül megkínozták. Ezenkívül azonban a gyilkos egy meglepetést is szánt a rendőrség számára… Alighogy Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének a vezetője megkapja az esetet, egy újabb holttest kerül elő. Hunter tudja, hogy nincs sok ideje, mielőtt a szörny lecsap a következő áldozatára. Egy igazi ragadozót üldöz ugyanis, akinek a múltja sötét titkot rejt, és aki nem tudja leküzdeni a brutalitás és a gyilkolás iránti vágyát.

Véleményem:

Thriller- és krimirajongóként korábban is szemeztem már Chris Carter köteteivel, de eddig valahogy nem sikerült sort keríteni rájuk. Aztán az új regény megjelenése kapcsán tesóm győzött meg arról, hogy érdemes elolvasni, hiszen annak ellenére, hogy egy sorozatról van szó, a részek önállóan is tökéletesen élvezhetők. És milyen jól tettem, hogy elolvastam! Ugyan A ​nevem: halál bizonyos szempontból éppen a komfortzónám határán táncol (itt most a véres-brutális jelenetekre gondolok), egy rendkívül izgalmas, jól felépített és csavaros regény, ami jó pár óra garantált borzongást jelent a műfaj kedvelőinek.


Robert Hunter, a kiemelten tehetséges nyomozó ebben a kötetben újabb rejtélyes esetet kap: egy fiatal nőt rabolnak el, később pedig megtalálják holttestét egy elhagyatott területen. Az ügy több szempontból is bizarr és eltérő a hasonló esetektől. Egyrészt a gyilkos képes volt úgy elrabolni áldozatát, hogy egyetlen árulkodó nyomot vagy szemtanút sem hagyott maga után, másrészt a nőt kegyetlen brutalitással kínozta meg. A rendőrség kezdetben nem igazán tudja, milyen tettessel van dolga, de a később egyre sűrűsödő esetek és a gyilkos által küldött üzenetek alapján nagyon úgy tűnik, hogy egy kivételesen összeszedett, precíz és intelligens ragadozóval állnak szemben, aki egyre nagyobb magabiztossággal szedi áldozatait. 

Először is nagyon tetszett a könyv felépítése és a fejezetek elosztása. Van, amikor Roberttel együtt követhetjük a rendőrségi nyomozás folyamatát, de ugyanígy jelen vagyunk az áldozatokkal az elrablásuk pillanatában és később is, amikor már a gyilkos karmába kerültek. Bevallom, ezeket a fejezeteket volt a legnehezebb olvasni, Carter nem finomkodik, sokszor különösen kegyetlen jeleneteket tár elénk. Fokozza ezt a hatást, hogy nem pusztán a fizikai bántalmazáson vagy a véres jeleneteken van a hangsúly, hanem a lélektani aspektuson is, szinte a zsigereinkben érezzük az áldozatok rettegését és kilátástalan helyzetét. Erős gyomor és idegzet szükséges tehát az olvasáshoz, de ha ezzel megbírkózunk, akkor képesek vagyunk értékelni a regény erényeit, az olvasmányos stílust és a szépen adagolt feszültséget és információ-morzsákat. Természetesen, ahogy egy jó kriminél ez lenni szokott, a legfőbb kérdés, hogy vajon ki lehet az elkövető, és mi lehet az indítéka a szörnyűségek elkövetésére. Külön izgalmassá teszi a cselekményt, hogy nem egy hétköznapi pszichopatával van dolgunk, érződik, hogy a gyilkos karaktere összetett, a végkifejlet pedig szerintem kivételesen jól sikerült, nekem legalábbis többször vissza kellett tuszkolnom az államat a helyére. Magáról a cselekményről nem szeretnék többet elárulni, mert szinte minden infó elvenne az olvasás élményéből, de annyit elárulhatok, hogy a cselekmény pörgős és feszült, mindig történik valami, ami fenntartja az érdeklődésünket, a teljes kép pedig csak szép fokozatosan bontakozik ki előttünk.

Robert Hunter figurája szerethető, bár nem éreztem rendkívül kidolgozottnak, szívesen megtudtam volna többet az életéről. Persze nagy rá az esély, hogy ha a sorozat többi kötetét is olvastam volna, akkor kevésbé lenne ilyen érzésem, én csak ebből a részből tudok kiindulni. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy önálló könyvként is teljesen rendben volt, ahol szükséges volt visszacsatolni valamilyen előzményre, ott a szerző ezt megtette, így nem éreztem hátrányban magamat. Igazából még kedvet is kaptam, hogy a többi könyvet is elolvassam, bár az biztos, hogy némi szünetet tartanom kell, mert azért az ennyire kegyetlen könyveket ki kell pihennem, hiába szeretem alapvetően a krimiket és thrillereket. 


Összességében nagyon elégedett vagyok, és örülök annak, hogy egy újabb szerzővel bővült azoknak a listája, akiktől ezután bátran be merek szerezni egy újabb regényt, mert biztosra vehetem, hogy minőségi munkát fogok a kezembe. Bár az eredetit nem olvastam, szerintem a fordítás nagyszerűen sikerült, a szöveg végig lendületes, olvasmányos, és jól átadja a különféle érzéseket (igen, még a fájdalmas és rettenetes érzéseket is, de pont ez adja a könyv erejét és hátborzongató mivoltát). Ha valaki bírja a kegyetlenebb és brutálisabb thrillereket, annak szerintem nem érdemes kihagynia, izgalmas utazás volt ez egy végtelenül beteg, mégis intelligens ragadozó elméjébe.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli a sorozatgyilkosos regényeket, azon belül is a brutálisabb darabokat.

Nyereményjáték:

A nevem: Halál című könyv már a hetedik része a Robert Hunter sorozatnak, így arra gondoltunk, hogy a mostani játékunkhoz az előző részeket hívjuk segítségül.  Mindegyik állomáson megtaláljátok egy korábbi kötet címét összekeverve. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes címet.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
e s t z e r e k s a k i o l g y

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.05.: Könyv és más
05.07.: Csak olvass!
05.09: Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések