Obscura (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Agave Könyvek kiadásában megjelent Obscura nemcsak az űrbe kalauzol el minket, hanem az emberi természet legsötétebb bugyraiba is, egyszerre elgondolkodtató és elborzasztó, megvan benne a sci-fi regények izgalma és a pszicho-thrillerek nyugtalanító légköre. Tartsatok velünk és vegyetek részt a játékban, hogy esélyetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!



Kiadó: Agave Könyvek, 2021

Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634198505
Eredeti cím: Obscura
Fordító: Benkő Ferenc


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

2028-at ​írunk, és a világot egy új megbetegedés sújtja. Eleinte enyhébb emlékezetkieséseket, majd később dühkitöréseket, végül elmebajt és halált okoz. A Losian-kórnak elnevezett betegség gyors lefolyású, és a rövid távú modellezések szerint elterjedésében hamarosan meghaladja az Alzheimert.

Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a Losian-kór egyik fő kutatója, területének legkiválóbb alakja. Az orvosi elhivatottság mellett különösen nagy a tét számára, hogy megfejtse a betegséget kiváltó okot, és megtalálja az ellenszert: a férjét már elvesztette, és hétéves lányánál is jelentkeztek a tünetek, legfeljebb évei lehetnek hátra. Az áttörés azonban a rengeteg munka és kísérlet ellenére elmarad, és megvonják tőle a kutatási támogatást.

Nem sokkal később azonban váratlan megkeresést kap a NASA-tól: az egyik titkos űrállomásukon felütötte a fejét a Losian-kór. A diagnózis elsőre lehetetlennek tűnik, de a legénységen jelentkező tünetek kizárnak minden más lehetőséget. A szervezet felkéri Ryant, hogy tartson egy speciális alakulattal az űrbe, és fejtse meg a betegséget. Cserébe a kutatásának korlátlan finanszírozását ígérik neki.

Az utazás azonban hamar rémálommá válik, a küldetést megmagyarázhatatlan és erőszakos események szakítják félbe. Minden kérdésessé válik – a küldetés igazi célja, a legénység indítéka és a végtelen űr gyilkos titkai.

Joe Hart a lebilincselő tudományos-fantasztikus kaland és az agyfacsaró lélektani thriller e keverékével nemcsak a világűr végtelen titkairól lebbenti fel a fátylat, hanem az emberi lélekben megbúvó még sötétebb ismeretlenről is.

Véleményem:

Mostanában már bátrabban kísérletezek sci-fi kötetekkel, főleg, ha az Agave Könyvek gondozásában jelennek meg. Az Obscura esetében még az is sokat nyomott a latba, hogy a fülszöveg alapján a történet legalább annyira tűnt thrillernek is, így gondoltam, nagy baj nem lehet, ha teszek vele egy próbát. Szerencsére nem is volt baj: igaz, Joe Hart regénye kicsit más irányba kanyarodott, mint amire a feléig számítottam, de így is végig fenntartotta az érdeklődésemet, a mozgalmas cselekmény mögött pedig számos érdekes tudományos, filozófiai vagy erkölcsi kérdést vet fel.


A történet a nem túl távoli jövőben, 2028-ban játszódik. Az emberiséget egy nemrég felbukkant, titokzatos betegség, a Losian-kór fenyegeti, mely tüneteit tekintve hasonló a demenciához és Alzheimer-kórhoz, de egyrészt sokkal gyorsabb lefolyású, másrészt a fiatalabb korosztályt is érinti. Főhősünk, Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a férjét már elveszítette a betegség miatt, most pedig a kislányán jelentkeznek a tünetek, így nem csupán a tudományos elhivatottság, hanem a személyes érintettség is arra sarkallja, hogy megtalálja a gyógymódot. Bár a kutatásaival komoly előrelépéseket tett, egyelőre nem tudja, hogyan lehetne kezelni az emlékezetvesztéssel és dühkitörésekkel járó kórt, a támogatásai szép lassan megcsappannak, és félő, hogy nem éri el a kívánt áttörést, mielőtt túl késő lenne. Itt jön a képbe egy váratlan lehetőség. Régi szerelme, aki most a NASA-nál dolgozik, felajánlja neki, hogy vegyen részt egy projektben, ami egészen a világűrig vezet. Egy titkos űrállomáson a legénység tagjai nagyon hasonló tüneteket mutatnak, mint a Losian, így bíznak benne, hogy Gillian közreműködésével kölcsönösen segíthetik egymást. Az asszony nehezen, de kötélnek áll, hiszen úgy tűnik,  ez az egyetlen lehetőség, hogy megmentse kislányát, de az expedíció hamar teljesen más fordulatot vesz, mint amire számított. 

Ezen a ponton túl nagyon nehéz írni a cselekményről, hiszen elég sok váratlan fordulat van benne, ami szerencsésebb, ha csak olvasás közben derül ki. Legyen elég tehát annyi, hogy Gillian számára hamar rémisztővé és kilátástalanná válik az űrutazás. Egyrészt kiderül, hogy a NASA emberei nem voltak vele teljesen őszinték akkor, amikor az expedíció részleteit ismertették vele, másrészt a nő egyre gyakrabban tapasztal különös, megmagyarázhatatlan jelenségeket, melyek rövidesen tragédiához vezetnek. Olyan tudományos felfedésről lesz tudomása, ami alapjaiban változtathatja meg az emberi életet, és talán a Losian-kórhoz is van valamilyen köze, de úgy tűnik, nem mindenki szeretné, hogy a kutatásait ebbe az irányba folytassa. Mindehhez képzeljünk hozzá egy rettenetesen zárt helyszínt, nyomasztó és fojtogató atmoszférát, és végeredményként meg is kapunk egy olyan könyvet, amiben a horror és a thriller elemei legalább annyira fellelhetőek, mint a sci-fi  vonásai. 

Gillian karaktere szerintem érdekesre sikerült, nem az a kifejezetten szimpatikus, könnyen szerethető figura, mégis tudtam vele azonosulni, mert a kritikus helyzetekben erős volt és képes volt jó döntéseket hozni. Férje, majd lánya betegsége miatt egyre mélyebbre süllyedt a gyógyszerfüggőségbe, ez adott egy plusz színezetet a sztorinak, hiszen sokszor nem lehettem benne biztos, hogy tapasztalatai valóságosak-e, vagy csak a gyógyszerek/elvonás mellékhatásai. Pont ettől volt olyan hátborzongató a történet, sok furcsaság történik, a szerző mégis folyamatos bizonytalanságban tart minket azzal kapcsolatban, hogy ez minek tudható be. Nem tudni sokáig, hogy természetfeletti, misztikus erővel van-e dolgunk, vagy puszta emberi gonoszsággal, esetleg valami olyan hatalommal, ami a Földön kívül létezik csak... Bár voltak a könyvben kicsit laposabb részek, azért ez az állandó bizonytalanság elég nagy feszültséget generált bennem ahhoz, hogy folytatni akarjam és a dolgok végére járni. 

A történet végkifejlete és a megoldás nekem nem annyira tetszett, de ez teljesen szubjektív dolog, egész egyszerűen csak kicsit másra számítottam. Ettől függetlenül a sztori lezárt, kerek egész, ahol szinte minden felmerülő kérdésünkre választ kapunk végül. Ami viszont nagyon tetszett, azok az egyáltalán nem direkt, mégis hatásos mondanivalók, gondolatok, amik a történetben felmerültek. Tudományos és filozófiai szempontból egyaránt előtérbe kerül, hogy pontosan mi alkotja az embert, meg lehet-e ragadni lényünk egészét az atomjaink vagy az idegsejtjeink szintjén, azok összességeként. Hogyan kezeli az neurológia a lélek kérdését? Mennyiben járulnak hozzá lényünkhöz az emlékeink és az azokkal való viszonyunk? A regény ad számunkra lehetséges válaszokat, de minden kérdés érdemes a továbbgondolásra is. A másik érdekes mondanivaló éppen a Losian-kór kapcsán került előtérbe. A könyv idejében az emberiség környezetszennyező, pusztító tevékenysége még markánsabb, és többször felmerül az a gondolat, hogy ennek a tevékenységnek is köze lehet a különböző betegségek, járványok kialakulásához. Szerintem ez egy nagyon fontos és aktuális szempont, pláne jelenünk járványügyi helyzetében. Kevesen gondolják, de az emberi felelőtlenség vagy meggondolatlanság nagyban elő tudja ezeket idézni a mi valós jövőnkben is (elég csak a vadállatok élőhelyének rohamos pusztítására gondolni, amiből következik, hogy sokkal gyakoribbak lehetnek az állatról emberre terjedő betegségek). Mindez egyébként egyáltalán nem erőszakos vagy tolakodó mondanivaló az író részéről, de aki fogékony rá, megtalálja és elgondolkodik rajta. 


Összességében elégedett vagyok, mert megint sikerült egy olyan regényt olvasnom, ami más, mint az eddigi olvasmányaim, különösen a műfajok keveredésének szempontjából. Ráadásul itt nem is a műfaji elemek vegyítését éreztem erősnek, hanem olyan volt, mintha elindultunk volna a drámától, hogy aztán a sci-fin és horroron keresztül megérkezzünk a thrillerig. Az űrbéli helyszín csak felerősítette a történet egyébként is fojtogató atmoszféráját, a tudományos témák, ötletek pedig elgondolkodtató kérdéseket vetettek fel. Maga a szöveg olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni, szóval a téma komolysága mellett is könnyedebb darabnak mondanám. Kíváncsian várom, hogy olvashatunk-e majd mást is a szerzőtől, én biztos, hogy szívesen próbálkoznék még vele.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az olyan, könnyebben emészthető sci-fit, amibe thriller-elemek is keverednek.

Nyereményjáték:

Mivel a könyv főszereplője, Dr. Gillian Ryan egy neuroradiológus, mostani játékunkban a Magyar Neuroradiológus Társasággal kapcsolatos kérdéseket hoztunk nektek. A feladatotok annyi, hogy a társaság weboldalán talált információk alapján a helyes válaszokat beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:
2021-ben mi lesz a társaság szokásos évi kongresszusának időpontja?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések