Aranyfakasztók (értékelés és nyereményjáték)

 

Hayley Chewins debütáló regénye, az Aranyfakasztók hozzánk is megérkezett a Maxim kiadónak köszönhetően. A turné keretében most 3 példányt sorsolunk ki ebből a csodás ifjúsági regényből, tartsatok velünk, ha ti is az egyikre pályáztok!



Kiadó: Maxim, 2021
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634991380
Eredeti cím: The Turnaway Girls
Fordító: Komáromy Rudolf


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy titokzatos város különös, viharok által tépázott szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok kolostorában töltötte, a tengertől és az égtől elzárva. A lányok dolga, hogy amíg odakint a gazdák muzsikálnak, ők bent némán arannyá változtassák a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Amit ő tud, drágább az aranynál. A hangokból új életet teremt. Ám ezt a képességét a kolostorban el kell titkolnia. Delphernia minden vágya, hogy maga mögött hagyja az otthonnak nevezett börtönt, és végre szabad legyen. Egy nap esélyt kap, hogy kijusson, de az ismeretlen veszélyeket tartogat számára. De miközben próbálja megtalálni a helyét, a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek fenyegetésével találja szemben magát. De segítségére lesz egy titokzatos királyfi és egy lázadó lány. Segítségükkel nemcsak megízlelheti a szabadságot és kibontakoztathatja tehetségét, de olyan dolgokat is megtud a múltjáról, amelyek mindent megváltoztatnak. De vajon megtalálja azt, amire igazán vágyik?

Véleményem:

Idei olvasmányaim közül Hayley Chewins Aranyfakasztók című regénye is azok közé a könyvek közé tartozik, amiket elsődlegesen a címük és a borítójuk miatt választottam. Mindig lecsapok a lehetőségre, ha egy különleges mesét vagy fantasztikus történetet olvashatok, aztán reménykedek, hogy minél inkább megtalálom majd a számításaimat. Az Aranyfakasztók kicsit megosztó és ellentmondásos élmény lett számomra. Mind az alaptörténet, mind a szöveg magában hordozta a lehetőséget, hogy a kedvencemmé váljon, de egy-két kisebb hiányosság vagy zavaró részlet miatt ez most nem sikerült. Ettől függetlenül mindenképpen ajánlom, hogy vessen rá egy pillantást, aki szeret ebben a műfajban olvasni, mert az viszont egyértelmű, hogy nem egy tucatkönyvről van szó.


A regény cselekménye egy zord, tengerrel ostromolt, kopárnak tűnő világban játszódik, ahol az, hogy kinek hol a helye és mi a feladata a társadalomban, pontosan meghatározott és megmásíthatatlan. Hamar megismerjük főhősünket, Delpherniat, aki egy kolostorban él az aranyfakasztókkal. Ezen fiatal lányok számára szigorúan tilos a zene és az éneklés, annak ellenére, hogy lényük elválaszthatatlan a muzsikától: ők ugyanis arra hivatottak, hogy a zenét áteresztve lényükön aranyat hozzanak létre a dallamokból, hogy később ezzel a képességükkel gazdagítsák majdani gazdájukat. Delphernia, mint később  kiderül, mindössze tizenkét éves (ezzel nekem egyébként elég komoly problémáim voltak, a személyisége, gondolatai és szóhasználata alapján reálisabb lett volna legalább tizenöt évesnek ábrázolni), végtelenül magányos, és mintha társainál is nehezebben viselné a kolostorbeli életet. Ennek persze megvannak az érthető okai is. Egyrészt az aranyfakasztók nevelője, Kilences Anya elképesztően kegyetlenül bánik vele (nem is igazán a fizikai bántalmazásról van szó, bár az is szerepet játszik, de sokkal súlyosabb az állandó megalázás, lekicsinylés és semmibe vétel), ráadásul ő az egyetlen, aki képtelen a csillogtatásra, vagyis arra, hogy a zenét arannyá változtassa. 

Delphernia új lehetőséget kap az élettől, amikor egy titokzatos fiú, Bly magával viszi a szabad világba, ugyanakkor a lányt rettegéssel tölti el, hogyan fog ebben az új világban boldogulni. Annál is inkább, mert nem tudhatja, ki hogyan fog bánni vele, ha egyszer kitudódik a titka, miszerint sötét magányában néha a tiltás ellenére dalra fakad, olyankor pedig egész rendkívüli dolog történik...Korábban csak egyszer volt példa a városban hasonló lázadásra, amikor a Tengerdalnok fakadt dalra, akit bűne miatt örökre elnyelt a tenger. Delphernia új életében új szereplők bukkannak fel, például a szintén lázadó Linna, a kezdetben kiismerhetetlen Királynőgyermek, vagy éppen a királyság szálait fondorlatosan mozgató Crowwith úr, hősünk pedig nem tudja, kiben bízhat meg, kinek fedheti fel a titkát. Csak az a biztos, hogy a lelkében olyan erő és szabadság lakozik, ami félő, hogy annak ellenére is kitör egyszer, hogy egész életében arra tanították, hallgasson, tűrjön és szolgáljon. 



Nos, ha pusztán magát a lecsupaszított mesét nézem, akkor egy nagyon szép történetnek mondanám az Aranyfakasztókat, ami tele van eredeti ötlettel, és ami igazán érdemes arra, hogy megismerjék az emberek. A kidolgozással viszont voltak  problémáim, amik sajnos az olvasás élményére is rányomták a bélyegüket. Hiába volt nagyon szép, sokszor már-már költői a szöveg és a nyelvezet, a tények, információk, a felépített világ és karakterek jellemzői nagyon esetlegesen derültek ki. A könyvben semmi sincs kifejezetten elmagyarázva (ez egyébként nem lenne baj, sok fantasy regényben is úgy alakul, hogy az olvasó magától rakja össze a darabkákat, de ilyen esetekben is szükséges, hogy legyen elég információ elrejtve a párbeszédekben, leíró részekben, még ha nem is szájbarágós módon), sem maga a világ, sem a mágia természete, sem a társadalom működése. Érthető, hogy egy ifjúsági kötetben nem lehet annyira elveszni a részletekben vagy túl bő lére ereszteni a terjedelmet, de nekem nagyon sok maradt a homályos folt a sztoriban, és jobban esett volna, ha a sok szép, költői mondat mellett ezek is megkapják a kellő hangsúlyt. 

Ami viszont vitathatatlan, hogy a történet nagyon szép és tanulságos mese a bántalmazásról, elnyomásról, önazonosságról és arról, hogy néha még mostoha és rideg körülmények között is utat talál a szabad lélek, és hogy minden ember megérdemli, hogy hallathassa a hangját. Úgyhogy összességében annak ellenére, hogy nekem most sajnos nem vált kedvenccé, tényleg érdemes adni neki egy esélyt, mert a lehetőségek adottak benne arra, hogy az olvasó különleges, értékes tartalmat vagy mondanivalót találjon benne. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy lírai, érzékeny és varázslattal átszőtt ifjúsági történetet olvasni.

Nyereményjáték:

Az Aranyfakasztók a kiadó Delfin Válogatásában jelent meg. Játékunkban ugyanebben a válogatásban lévő könyvekből hoztunk nektek idézeteket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik regényből származnak, és a címét beírni a Rafi megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
"Micsoda áldás, ha valaki elfogadja és szereti önmagát!"

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.15. Readinspo
05.19. Könyv és más
05.21. Utószó
05.23. Sorok Között
05.25. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések