Szem előtt (értékelés és nyereményjáték)

 


A General Press Kiadó jóvoltából különleges blogturné veszi kezdetét, amely a krimik köré szerveződik! Három krimi a kiadó kínálatából, három blogger és öt állomás, amelyek során nem csupán izgalmakat és rejtélyeket kutatunk, de a turné végén mindegyik könyvből nyerhettek egy-egy példányt. Tartsatok velünk a rejtélyek, izgalmak és titkok világába, nyomozásra fel, a végén pedig gyűjtsetek be egy saját kötetet!


Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 312 oldal
ISBN: 9789634524779
Eredeti cím: Hidden in Plain Sight
Fordító: Tóth Bálint Péter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

William Warwick – az Aki mer… főhőse – immár őrmesteri rangban nyomozhat, ám ez azt is jelenti, hogy a csapata tagjaival egyetemben átirányították a Scotland Yard kábítószerellenes ügyosztályára. Elsőként azt a feladatot kapják, hogy fogják el Assem Rashidit, a hírhedt drogkereskedőt, aki Dél-Londonból egy óriási hálózatot működtet. A nyomozás előrehaladtával William új és régi ellenségekkel is szembekerül, miközben a magánélete sem eseménytelen: Bethszel az esküvőjüket tervezik, ám az oltár előtt kellemetlen meglepetés várja őket. Ahogy a bűnözők körül egyre szorul a hurok, William és a kollégái olyan csapdát állítanak, amit senki sem láthat előre, pedig szem előtt van…

Véleményem:

Jeffrey Archer nevével még tavaly ismerkedtem meg, amikor belevágtam új sorozatába (értékelésem ITT), melynek William Warwick rendőr a főszereplője. A brit szerző krimije kifejezetten kellemes szórakozást nyújtott, sajátos stílusú, szerethető karakterei és a klasszikus detektívtörténeteket megidéző cselekménye nagyon hangulatos regényt eredményezett. Nem volt tehát kérdés, hogy folytassam a kalandot, és további bonyolult ügyletekbe keveredjek az immár őrmesterré előlépett William-mel a Szem előtt című kötetben.

A cselekmény nem sokkal (maximum egy évvel) később folytatódik, mint ahol az előző kötet véget ért. William Warwick, akit családja eredetileg a jogász pályára szánt, továbbra is elkötelezetten kitart a rendőri hivatás mellett a Scotland Yard kötelékében, közben pedig lelkesen készül az esküvőjére az előző részben megismert kedvesével, Beth-szel. Munkahelyén a korábbi műkincsrablással kapcsolatos esetek után új kihívásokkal szembesül, ugyanis feletteseinek feltett szándéka, hogy felvegyék a harcot a Londonban egyre kiterjedtebb bűnszövetkezetekkel és drogdílerekkel. Céljuk, hogy elkapják a legnagyobb halat, egy bizonyos Assem Rashidit, ez azonban nagyon összehangolt és türelmesen megtervezett rendőri munkát igényel: természetesen hősünk, William oroszlánrészt vállal az akció végrehajtásában. Ezzel párhuzamosan egy másik cselekményszál is fut a történetben. Az előző kötetben megismert milliomos gazfickó, Miles Faulkner felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a korábban elkövetett bűncselekményeit, azonban a Scotland Yard - és William- még nem adta fel, hogy végleg rács mögé juttassák a férfit. Úgy tűnik, egy aktuálisan elkövetett gaztett kapcsán talán sikerül elítélni, de ehhez igazán bravúros tárgyalótermi munkára lesz szükség. Itt lép be a történetbe egyik kedvenc karakterem, Sir Julian, aki egyébként William apja, és aki ebben az ügyben a vádat képviseli Faulkner ellen. 


A több szálon futó cselekménynek köszönhetően a regény végig eléggé mozgalmas, ahol a rendőri munka mellett jelentős szerepet kapnak a jogi, tárgyalótermi jelenetek is, bevallom, én ezeket élveztem a legjobban, itt akadtak olyan izgalmas részek, ahol képtelen voltam letenni a könyvet. William magánéletével kapcsolatban is kapunk egy-két izzasztóbb vagy éppen bájos epizódot, ezek segítenek abban, hogy főszereplőnk közelebb kerüljön a szívünkhöz. Tetszett, hogy Archer a mellékszereplők karakterére is gondot fordított, bár nem ismerjük meg őket olyan mélyrehatóan, mindannyian egyedi és különleges színfoltjai a történetnek, akár a milliomos felesége, Christina, akár William Sólyom becenévre hallgató főnöke. És hát persze ott van főhősünk családja is, elsősorban az apja és a nővére, akik más pályáról ugyan, de ugyanolyan elszántan küzdenek az igazságért, mint William. 

Ahogy az első rész esetében, most is nagyon tetszett a regény hangulata, stílusa. A sztori kicsit korábban, a nyolcvanas években játszódik, ekkor még egészen más jellegű volt a rendőri munka, a sok technikai újdonság helyett sokkal nagyobb szerepet kaptak a személyes jelenléttel járó nyomozói feladatok. Nem tudom, hogy ennek a korszakhoz vagy a kontinenshez van köze, de a Scotland Yard közössége nekem sokkal családiasabbnak érződött, mint mondjuk az amerikai regények rendőrségei, a munkatársak közötti gondoskodás és humoros csipkelődés sokszor feldobja a jeleneteket. Persze ahogy mindenhol máshol, itt is felüti néha a fejét a korrupció és a becstelenség, ezzel kapcsolatban William is szembenéz néhány komoly erkölcsi dilemmával, kíváncsi vagyok, hogy ezeket milyen irányba fogja elvinni a szerző a folytatásban - mert hát azért nagyon remélem, hogy lesz még folytatás. :)


Bár ebben a részben kisebb szerepet kapott ez a vonal, de megjelenik néhány művészettörténettel kapcsolatos információ, ezekről nagyon szerettem olvasni. A kábítószerkereskedelemmel kapcsolatos alaptéma hozzám kevésbé áll közel, de azért sikerült az írónak ezt a történetszálat is olyan irányba mozgatni, ami fenntartotta az érdeklődésemet, főleg, amikor a rendőrség nagyszabású akciójára került sor. A befejezés enyhe függővéges, ami pont annyira piszkálja fel az ember fantáziáját, hogy mindenképpen kíváncsi legyen majd a folytatásra, remélem, nem kell majd sokat várnunk rá. 

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott a Szem előtt, Archer nagyon jól építi fel a történeteit, a leírások és párbeszédek egyaránt olvasmányosak, átszőve egy egészen finom humorral. Ha nagyon akarja valaki, akkor akár önállóan is olvasható a könyv, de mivel nagyban épül az előző kötetre, szerintem mindenképpen érdemes azzal kezdeni, ha valaki szeretne belevágni William Warwick kalandjaiba.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A klasszikus detektívregények rajongóinak, illetve azoknak, akik egyébként is szeretik Jeffrey Archer munkásságát.

Nyereményjáték:

Játékunkban minden állomásnál az adott könyvhöz kapcsolódó kérdéseket találtok, ezekre kell helyesen válaszolni, majd beírni a Rafflecopter megfelelő rubrikájába. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
A Szem előtt Jeffrey Archer új könyvsorozatának második kötete. De vajon hány könyvből állt az előző, generációkon és kontinenseken átívelő, szerelmekkel és barátságokkal teli történetfolyama?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Május 26: Könyv és más
Május 28: Kelly és Lupi olvas
Május 30: A Szofisztikált Macska
Június 1: Könyv és más

Megjegyzések