Aki mer... (értékelés és nyereményjáték)

Jeffrey Archer brit regényíró neve nem ismeretlen a hazai olvasóközönség számára, hiszen számtalan könyve és sorozata jelent meg nálunk. Új könyvében- mely egy új sorozat nyitókötete- William Warwick nyomozó kalandjait élhetjük át, aki újoncként csatlakozik a Scotland Yard műkincslopással foglalkozó osztályához, és rögtön több érdekes ügybe is belekeveredik. Vajon sikerül az összes szálat kibogozni és visszaszerezni a felbecsülhetetlen értékű Rembrandt-festményt? Tartsatok három bloggerünkkel, és kiderül, ráadásul a General Press Kiadó által felajánlott példányt is megnyerhetitek!
Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789634523956
Eredeti cím: Nothing Ventured
Fordító: Tóth Bálint

A könyvet ITT tudod megrendelni!
Fülszöveg:

Szélhámosok, hamisítványok és egy elrabolt Rembrandt...

Ez nem egy detektívregény, hanem egy detektívről szóló regény

William Warwick mindig is detektív akart lenni, az apja nagy bánatára, aki híres védőügyvéd. A művészettörténetért rajongó fiatalember beteljesítheti az álmát: a Scotland Yard műkincsvédelmi osztályára kerül, ahol zöldfülűként rögtön egy felbecsülhetetlen értékű Rembrandt-festmény után nyomozhat. A Fitzmolean múzeumból meglovasított műtárgy felkutatásában egy gyönyörű muzeológus is a segítségére van. Ám a nő múltja olyan titkot rejt, amely semmiképp sem derülhet ki. Miközben William az eltűnt remekmű nyomát követi, egy minden hájjal megkent műkincstolvajjal és egy gátlástalan ügyvéddel hozza össze a sors. A két gazember valahogy mindig egy lépéssel a nyomozó előtt jár. Ám William váratlan helyről kap segítséget...
A méltán világhírű Jeffrey Archer legújabb könyve a kiemelkedően sikeres Clifton-krónika vénájában íródott, és egy vadonatúj sorozat kezdő kötete, amelyben egy mindig feddhetetlen férfi nyomoz a legyőzhetetlennek tűnő ellensége után.

Véleményem:

Mielőtt bármit is mondanék a könyvről, egy vallomással kell kezdenem: eddig soha semmit nem olvastam Jeffrey Archer tollából. Ennek az lehet a legfőbb oka, hogy krimit/detektívregényt viszonylag ritkán olvasok, inkább a thriller felé húz a szívem, de talán ez is olyasmi, amihez meg kell érni. Mindenesetre az Aki mer... a témája miatt felkeltette az érdeklődésemet, kíváncsi voltam, milyen lehet egy műkincsek után kutakodó, zöldfülű, de tehetséges nyomozó bőrébe bújni. Külön érdekesség, hogy ez a nyomozó, William Warwick, már megjelent a szerző egyik sorozatában, mint a Harry Clifton által kitalált karakter. Archer, ha úgy tetszik, ezt a karaktert "kelti életre", és teszi meg főhőssé új sorozatának nyitókötetében, amit hozzám hasonlóan nyugodtan kézbe vehet az is, aki korábban még semmit nem olvasott a brit szerzőtől. 

A történetünk főhőse William, aki fiatal kora óta tudja, hogy bűnüldözéssel szeretne foglalkozni. Vágyát kezdetben nehezen tudja családjával is elfogadtatni, édesapja, a híres ügyvéd sokáig szorgalmazza, hogy nővéréhez hasonlóan lépjen az ő nyomdokaiba, és végezzen jogi egyetemet. Fiatal barátunk azonban nem tágít és kitart elhatározása mellett, a történetben éppen ott csatlakozunk hozzá, amikor megkezdi rendőri pályafutását. A kezdeti járőri munka után William végre bekerül a Scotland Yard műkincsvédelmi osztályára, mely terület azért is áll közel hozzá, mert ő maga is művészettörténetet tanult az egyetemen. A fiatal rendőrről hamar kiderül, hogy nagyon jól vág az esze és becsületes, így az osztályon hamar elég komoly ügyekbe csöppen. 

A cselekmény egyik fő szála egy évek óta eltűnt Rembrand-festmény felkutatása, amiben William nem csak a hivatása végett lesz különösen érdekelt, hanem a festmény eredeti otthonául szolgáló múzeum csinos alkalmazottja miatt is...Közben a nagy bűncselekmény mellett egy sor kisebb ügy is folyik párhuzamosan, ami először kicsit zavaró is volt, nehéz volt követnem, melyik eset hol tart éppen. Aztán egy idő után elkezdtem hihetetlenül élvezni, hiszen ez sokkal életszerűbbé tette a történetet. Feltételezem, hogy a valóságban is több eset folyik párhuzamosan, amivel a nyomozóknak dolgozniuk kell, így tényleg olyan érzés volt, mintha én is belecsöppenhettem volna ebbe az izgalmas világba. A korábbi nyomozásokkal kapcsolatos olvasmányaim általában gyilkossági ügyekkel foglalkoztak, és bár ebben a regényben is akad ilyen, a műkincsekkel kapcsolatos bűncselekmények egy teljesen újfajta terep és téma volt számomra, amit nagyon érdekesnek találtam. Ahogy az egy jó könyvnél lenni szokott, ebben a történetben is szépen elvarr a szerző nagyjából minden szálat a végére, párhuzamosan pedig több különböző esemény kapcsán is izgulhatunk, mi lesz a végkifejlet. 


Nagyon tetszettek a regény karakterei, legfőként a főszereplő, William. Intelligens, becsületes fiatalember, aki emellett azért kellően életszerű is, néha elkövet kisebb-nagyobb hibákat, de ezeket többnyire felismeri és tanul belőlük. Nagyon átélhető volt a hivatástudata és a szakma iránti szeretete, ahogy az a szenvedély is, amellyel mindenáron szerette volna felgöngyölíteni a bűncselekményeket. A regényben található romantikus szálat is tökéletesnek találtam abból a szempontból, hogy nem volt túl hangsúlyos szerepe, de mégis színesítette a cselekményt- különösen akkor, amikor William szíve hölgyéről is kiderül egy-két titok. Nagyra tartottam még William édesapját, Sir Juliant is, aki ugyan kezdetben kicsit mogorva és komoly ember benyomását kelti, egy későbbi tárgyalás során jobban megismerhetjük és láthatjuk, hogy fiához hasonlóan végtelenül becsületes, rendkívül kompetens szakember. A kisebb mellékszereplők, különösen a Scotland Yard dolgozói tovább színesítették a palettát, bár karakterük nem volt nagyon részletesen kidolgozott, mégis könnyű volt őket magam elé képzelnem. 

A nyomozás mellett a történetben elég domináns szerepet kapnak a bírósági tárgyalások is, szóval ha valaki szereti ezt a témát, az is meg fogja találni a számításait. A könyv maga nem túl hosszú, ráadásul nagyon olvasmányosan van megírva (akik eddig is Archer-rajongók voltak, azoknak ez valószínűleg nem újdonság), így nagyon könnyű belefeledkezni William kalandjaiba. Csak néha fordult elő, hogy kicsit elvesztettem a fonalat a sok nyomozás közepette, de a végére tényleg szépen összeáll minden, a lezárás pedig magában hordozza a folytatás lehetőségét. 
Összességében tehát elégedett vagyok, és ha nem is fogok hetente hasonló műfajban olvasni, az biztos, hogy a jövőben belekóstolok majd Jeffrey Archer más regényeibe is, ha pedig folytatódnak William kalandjai, ott lesz a helyük a polcomon. 

Értékelés: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a régi vágású nyomozós történeteket, és aki szívesen ered egy eltűnt festmény nyomába egy lelkes és tehetséges ifjú rendőrrel. 

Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepet játszik Rembrandt egy híres festménye, A posztós céh elöljárói. Mostani nyereményjátékunkban a híres holland művész további munkáinak nyomába eredünk: minden állomáson találtok egy festményt, a ti feladatotok pedig, hogy a kép címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
06.01.  Könyv és más
06.03. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.05. Flora the Sweaterist

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések