A láma, aki koszorúslány lett (értékelés és nyereményjáték)

A ​kiskutya, aki unikornis akart lenni után újabb meseregény jelent meg Bella Swift tollából a Manó Könyvek Kiadó gondozásában. Ezúttal Lulu, a láma történetét ismerhetitek meg, aki az Almafa tanyán él sok más állattal együtt, és bármit megtenne, hogy jobb kedvre derítse a mostanában letörten viselkedő gazdáját.
Ha kíváncsiak vagytok Lulu kalandos próbálkozásaira, tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok A ​láma, aki koszorúslány lett könyv három példányának egyikéért.

Kiadó: Manó Könyvek, 2020

Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789634037842
Eredeti cím: The Llama Bridesmaid
Fordító: Halmai Gergely


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Esküvői örömök és láma-dráma! Koszorúslány kerestetik? Nem prob-láma! Itt van Lulu, a láma, szolgálatára! Az Almafa tanya bajban van! De Jakab gazda még megmentheti egy igazi tanyasi lagzival. Csakhogy az ifjú pár egyedül nem boldogul. Így Lulu, a láma intézi a tortát. Meg a virágokat. Sőt, koszorúslánynak is örömmel felcsap! Legjobb barátja, a kis Avani segítségével munkához lát, de képes lesz-e megmenteni a menyegzőt – és az Almafa tanyát?
-Mókás és szívmelengető történet egy lelkes kis lámáról;
-Arról, hogy miért jó másokon segíteni;
-Holly Webb és Dick King-Smith rajongóinak;
-Megható mese telis-tele egyszerű, ám nagyszerű igazságokkal;
-Magával ragadó szöveg, rövid fejezetekkel és rajzokkal

Véleményem:

Bella Swift előző könyve, A ​kiskutya, aki unikornis akart lenni, számomra a tavalyi év egyik nagy meglepetése volt. A cím alapján azért benne volt a pakliban, hogy a történet szimplán a manapság divatos cukiság-faktort fogja meglovagolni, ehhez képest meglepően mély tartalmat és mondanivalót találtam benne, ami egy hihetetlenül bájos cselekménybe van ágyazva. Ezek után nem volt kérdés, hogy az írónő új könyvére is benevezzek, ami nagy láma-rajongóként azonnal magára vonta a figyelmemet. Most sem kellett csalódnom, mert A láma, aki koszorúslány lett szintén egy nagyon kedves, ötletes és szerethető történetre sikeredett, amiben a humor és a megható jelenetek tökéletes egységet alkotnak. 


Ebben a könyvecskében megismerhetjük Lulut, a lámát, aki az Almafa-tanyán éldegél Jakab gazdával és számtalan másik állattal. Lulu rendkívül segítőkész és jószívű lámahölgy, aki annak idején a gazda feleségével sokat járt emberek közé, terápiás állatként kisebbeket és nagyobbakat egyaránt felvidított kedves és bohókás természetével. Miután Jakab felesége sajnálatos módon elhunyt, már nem az igazi az élet a tanyán sem. A gazda számára is egyre több teherrel jár az állatok ellátása és a gazdálkodás, így komolyan fontolóra veszi, hogy az egészet inkább eladja, annak ellenére, hogy a szívének nagyon kedves ez a terület és az itt élő számtalan élőlény. Ebben a nehéz helyzetben üdítően hat, hogy új lakók költöznek a tanya szomszédságába, a kedves és érdeklődő kislány, Avani, és az őt egyedül nevelő anyukája, Mira személyében. Avani és Lulu nagyon hamar összebarátkoznak, és az állat abban is sokat segít a kislánynak, hogy  beilleszkedjen az új környezetébe, megbirkózzon az iskolai nehézségekkel és új barátokat találjon. Mivel Mira esküvői fotózással foglalkozik, szöget üt a fejében, hogy a tanyát talán fel lehetne virágoztatni, ha esküvői helyszínként kezdene funkcionálni, és szép lassan Jakabbal is elhiteti, hogy érdemes még energiát fektetni abba, hogy megtarthassa szeretett otthonát és állatait. Ha elolvassuk a könyvet, megtudhatjuk, hogy a próbálkozások milyen eredménnyel járnak, és hogyan alakul a felnőttek és Avani sorsa. 

Lulu karaktere szerintem nagyon szerethetőre sikeredett. A láma mindig mindenkinek szeretne segíteni és hasznossá tenni magát, ugyanakkor sokszor nem jól méri fel a tettei következményeit, és a legjobb szándék ellenére is okoz galibákat. Tetszett, hogy nem tökéletes, hiszen mi emberek is sokszor érezzük úgy, hogy hiába akarjuk a legjobbat, valahogy a dolgok mégis rosszul sülnek el. Szerencsére ezek a problémák és bonyodalmak sosem olyan súlyúak, amiket ne lehetne helyrehozni, és erre meg is van minden lehetőség ezen a tanyán, ahol alapvető érték egymás elfogadása és támogatása. Nagyon aranyos volt az is, ahogy Lulu vigaszt és segítséget nyújt Avaninak, aki az iskolában és a magánéletében is olyan gondokkal küzd, ami sok más gyereknek ismerős lehet, legyen szó elvált szülőkről vagy utálatos iskolatársról. A rövidke terjedelembe megint sikerült az írónőnek egészen komoly és elgondolkodtató kérdéseket, témákat beépítenie, ráadásul az egész történetnek nagyon pozitív, mégsem bárgyú vagy leegyszerűsítő a szemlélete. Olvasás közben azt éreztem, hogy minden nehézség vagy akadály leküzdhető akkor, ha összefogunk és támogatjuk egymást, na meg persze akkor, ha merünk önmagunk lenni. Ezek az üzenetek szerintem a gyerekek számára is nagyon fontosak, Bella Swift kötete pedig anélkül nevel hasonló dolgokra, hogy közben túlságosan didaktikussá válna. 


A nagy betűméret és a szellős szöveg miatt a könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy az olvasással mostanság barátkozó kisiskolások is a kezükbe vegyék, és természetesen most sem maradhattak el a hihetetlenül cuki illusztrációk. Nagyon tetszett, hogy a téma most a háziállatokat és a vidéki életet helyezte a középpontba, hiszen amellett, hogy az itt felbukkanó állatok nagyon szórakoztatóak (különösen a bárányokat kedveltem), az ifjú olvasók az ehhez hasonló életmód szépségeiről is sokat tanulhatnak. Összességében én nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, ha önmagában nem lenne elég meggyőző, hogy egy fátylas láma a kötet főszereplője. :) 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Kisiskolás kortól mindenkinek, főleg az állatbarát gyerekeknek, illetve minden olyan felnőttnek, aki  hozzám hasonlóan szereti a kedves és szívmelengető történeteket. 

Nyereményjáték:

A mostani nyereményjátékunkban minden állomáson egy-egy állítást fogtok találni a lámákkal kapcsolatban, a feladatotok pedig az lesz, hogy megállapítsátok, az állítás igaz-e vagy hamis, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
A lámák a tevefélék családjában tartoznak.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
06.22. Könyvvilág
06.24. Könyv és más
06.26. Csak olvass!
06.28. Hagyjatok! Olvasok!
06.30. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.02. Sorok Között

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések