Ezerarcú Japán (értékelés és nyereményjáték)



Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Kiadó: Bookline Könyvek, 2020

Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634337188
Eredeti cím: Be More Japan
Fordító: Dövényi Ibolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

LENYŰGÖZŐ UTAZÁS A MODERN JAPÁNBAN.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.

Véleményem:

Tinédzser korom óta nagyon érdekel a japán kultúra, azóta is igyekszem a látóterembe kerülő, ebben a témában írt könyveket elolvasni, legyen szó életmódról vagy filozófiáról, harcművészetről vagy történelemről. Azt azért így sem állítom, hogy szakértője lennék a témának- nyugati emberként ez szerintem egyébként is nagyon nehéz-, éppen ezért nagyon örültem, amikor először láttam a Bookline Könyvek újdonságát. Azt reméltem, hogy egy olyan, színes és esztétikus kötetet tarthatok majd a kezemben, ami számos új ismeretet és érdekességet tartalmaz majd, anélkül, hogy nehezen emészthető olvasmány lenne. Nos, az Ezerarcú Japán tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, és azt gondolom, remek választás mindenkinek, aki érdeklődik Japán iránt.


Igazság szerint amikor egy bizonyos népről vagy országról olvasok ismeretterjesztő könyveket, sokszor előfordul, hogy egyes részeken nagyon nehezen rágom át magam. Biztos van egy-két olyan terület, ami részletesebb annál, mint amennyire hirtelen igényem lenne, vagy felmerülnek engem kevésbé érdeklő témák is. Pont emiatt az első dolog, ami nagyon tetszett ebben a könyvben, hogy szinte mindenről van benne szó, ami csak eszünkbe juthat Japánnal kapcsolatban, de szigorúan rövid terjedelemben, épp annyi információt közölve, amennyit az olvasó (legalábbis az, amelyik hozzám hasonlóan átfogó képet szeretne, nem mélyre merülni egy-egy részterületben) kényelmesen meg tud emészteni. A kötet felépítése egy sajátos logikát követ, minden nagyobb fejezet Japán egy aspektusára koncentrál, így a fejezetcímek között szerepel az Időtlen Japán, az Innovatív Japán vagy a Szórakoztató JapánA nagyobb fejezetek mindig egy térképes bemutatóval kezdődnek, ahol rápillanthatunk arra, hogy az adott témához kapcsolódóan hol helyezkednek el az országon belül a fontosabb városok, kulturális vagy technológiai központok. Az, hogy a térképpel visszatérően találkozunk, abban is segít, hogy kicsit jobban képbe kerüljünk Japán földrajzával. Számomra szinte felfoghatatlan, hogy az országot 6852 sziget alkotja, ez még akkor is hatalmas szám, ha tudjuk, hogy csak a töredékükön élnek emberek. Ez a fajta sajátos földrajzi elhelyezkedés tette lehetővé, hogy Japán ennyire sokszínű legyen, és hogy régiói mind időjárás, mind életmód szempontjából heterogén képet alkossanak. 

Amikor azt mondom, hogy a könyv szinte mindenre kitér, nem túlzok. Az ilyen könyveknél elvárt történelmi, társadalmi, kulturális vagy vallási témakör mellett megjelenik a szórakoztató ipar (benne a modern japán popzenétől a karaoke bárokig minden), a mangák és animék világa, a technológiai sajátosságok, és természetesen a gasztronómia is. Olvashatunk a gésák régi és jelenlegi életmódjáról, a különféle tradicionális harcművészeti ágakról, a japán virágkötészetről, a teaszertartásról, az origamiról, de még Hello Kitty-ről is. Az egy-egy résztémával foglalkozó fejezetek viszonylag rövidek, képekkel gazdagon illusztráltak, és az átfogó ismertető mellett mindig tartalmaznak egy-két érdekességet, amik szerintem még azok számára is tudnak újat mondani, akik egyébként jól ismerik az országot. Én sokszor elámultam olvasás közben a különféle "kis színes" információkon, emellett pedig fejezetről fejezetre megerősödött bennem, hogy mennyi mindent tanulhatnánk ettől a kultúrától. 


Számomra nagyon érdekes volt újfent szembesülni azzal, hogy Japánban mennyire jól megfér egymás mellett a régi és az új, a hagyomány és az innováció, a visszafogott és az extrém. Míg az egyik pillanatban harmonikus és letisztult japánkerteket csodálhatunk, addig a másikban ámulhatunk az extravagáns modern utcai divat ruhakreációin. Néha tényleg olyan érzés, mintha két (vagy akár több) külön világ élne itt egymás mellett, mégis azt érezzük a könyv befejeztével, hogy ez a kultúra úgy kerek egész, ahogy van, a nyugalmas és a bohókás, extrém oldalával együtt. Bár még nem volt szerencsém ellátogatni ide, most nagyon felerősödött bennem a vágy, főleg olyankor, amikor a lenyűgöző tájakat vagy a csodaszép templomokat nézegettem. Ja, és végre választ kaptam arra a kérdésre, ami a Kill Bill óta foglalkoztat: miért úgy veszik fel a telefont a japánok, hogy "mosi-mosi"? :)

Összességében szerintem ez a könyv nagyszerűen sikerült, az igényes, keménykötésű külső tartalmas és izgalmas belsőt takar. Ha az a célunk, hogy nem túl mély, de mindenre kiterjedő, átfogó képet kapjunk erről a különleges országról és kultúráról, akkor érdemes ezzel a kötettel próbálkoznunk, és az olvasottak függvényében tovább kutakodni azokon a területeken, amik jobban felkeltették az érdeklődésünket. Nagyon jó lenne, ha minden országról megjelenne egy hasonló könyv, én legalábbis sokkal nagyobb élvezettel forgattam, mint az útikönyveket vagy más ismeretterjesztő könyveket szoktam. Szóval maradok továbbra is Japán rajongója, és most már tényleg elkezdem nézni a Fullmetal Alchemist-et. :)


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki még csak most szeretne ismerkedni Japánnal, vagy akik az eddigi tudásukat szeretnék bővíteni egy sok érdekességet tartalmazó, gyönyörű kötettel. 

Nyereményjáték:

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Az …………... japán kifejezés, mellyel a bizonyos dolgokért (legfőképpen a mangákért és az animékért) túlzott mértékben rajongó embereket illetik. A modern japán szlengben az …………... jelentése hasonlít a magyar "kocka" kifejezéshez.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/07 - Spirit Bliss Sárga könyves út
06/09 - Kelly és Lupi olvas
06/11 - Booktastic Boglinc
06/13 - Könyv és más
06/15 - Readinspo
06/17 - Csak olvass!
06/19 - Utószó
06/21 - Ambivalentina
06/23 - Csak olvass! (extra)
06/25 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések

  1. Ez is érdekes lehet Japánnal kapcsolatban:
    https://moly.hu/konyvek/toth-gergely-japan-magyar-kapcsolattortenet-1869-1913

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése