Levél ​a királynak (értékelés és nyereményjáték)

A Levél a királynak című lovagregényt a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, ahol azóta is vezeti a sikerlistákat. A történet szerint a ​16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Ha kíváncsiak vagytok az ifjú kalandjaira tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet. 


Kiadó: Kolibri, 2020

Oldalszám: 552 oldal
ISBN: 9789634377320
Eredeti cím: De brief voor de Koning
Fordító: Wekerle Szabolcs


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy lebilincselő történet a gonosszal vívott harcról, lovagiasságról, bátorságról és az igaz barátságról.

A 16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának – az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg.

A Levél a királynak című lovagregényt az elmúlt ötven év legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, a könyv alapján pedig a NETFLIX készített sorozatot.

Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.

Véleményem:

Tonke Dragt nevét korábban soha nem hallottam még, ami kicsit szomorú abból a szempontból, hogy a holland írónő az ifjúsági irodalom egyik elismert képviselője. A Levél a királynak című regényt az eredeti megjelenés után több, mint ötven évvel adták ki először hazánkban, viszont a sikerét jól mutatja, hogy az azóta eltelt alig három évben már a harmadik kiadást tarthatjuk a kezünkben. Mivel az ifjúsági irodalom nagyon közel áll a szívemhez, örültem, hogy a Kolibri új megjelenése kapcsán megismerhetem végre ezt a történetet, ráadásul egy műfaji szempontból ritka és különleges olvasmánnyal lehettem gazdagabb. 


A regény viszonylag szerény terjedelmű bevezetés után egyből az események közepébe csap. Adva van főhősünk, az ifjú Tiuri, aki Dagonaut király országában éppen a lovaggá ütése előtti éjszakai ceremóniáján vesz részt. Ezen az éjszakán a leendő lovagoknak elmélkedéssel kell tölteniük idejüket, másnap pedig felesküdhetnek uruk szolgálatára. De Tiuri meditatív állapotát különös zaj veri fel: egy idegen kopogtat a kápolnánál, és egészen furcsa kéréssel áll elő. Tiurinak azonnal el kell indulnia, hogy egy titkos üzenetet kézbesítsen, aminek sem tartalmáról, sem céljáról nem tudhat semmi pontosat, csak sejtheti, milyen fontos dologról van szó. A fiú komoly választás elé kerül: vagy kockáztatja a lovaggá ütését a hirtelen szökéssel, vagy megtagadja egy ismeretlentől a segítséget, ami alapvetően ellentmond a lovagi erényeknek. Tiuri nem sokat hezitál, a szívére hallgat, ezzel pedig kezdetét veszi hosszú kalandja, mely egészen a szomszédos királyságba vezeti. 

A könyv igazi ifjúsági regény, mégpedig abból a fajtából, ami elsősorban a kalandot, a bajtársiasságot és az egyéb lovagi erényeket helyezi a középpontba. Az alternatív középkori helyszínen játszódó történetben megismerjük a területet alkotó három királyságot, az azok szolgálatában álló lovagokat, később pedig megtudjuk, miféle ármányok és cselszövés húzódnak a birodalmak között. A cselekmény szinte teljes egészében ezt a küldetést és utazást írja le, melynek során Tiuri számtalan nehézséggel néz szembe, rengeteg körülmény akadályozza őt célja teljesítésében, ugyanakkor mindig akad egy-két segítő is, akik révén sikerrel veszi ezeket az akadályokat. Nekem most nagyon jól esett ez a kicsit fekete-fehér világ, ahol a jó jó, a rossz rossz, a főszereplő ifjú pedig végig tiszta szívvel és becsülettel áll ki küldetése és elvei mellett. Nem mondanám túlságosan komplexnek sem a cselekményt vagy a fordulatokat, sem a felépített világot, viszont ebben az esetben ez nem hanyagság, inkább elegáns és esszenciális egyszerűség, ami csak felerősíti azokat az értékeket, amiket az írónő át szeretett volna adni az ifjúságnak. Ebből a történetből sokat tanulhatunk a bátorságról, a hűségről és a becsületről, pontosan olyan stílusban és bonyolultsággal, ami egy kiskamasz számára tökéletes olvasmánnyá teszi. Ugyanakkor a képszerű jelenetek, a csodás tájakon való barangolás és a küldetés izgalma az idősebb olvasókat is magával ragadja, és szinte észre sem vesszük, hogyan fogynak a lapok ebben a terjedelmes kötetben. 


Nagyon megkedveltem Tiurit, aki a korábban említett egyszerű ábrázolásmód miatt egy igazán kiszámítható karakter, ugyanakkor bátor és egyenes személyisége nagyon szerethetővé teszi, akivel könnyű azonosulni. Kalandja során sokféle emberrel találkozik, közülük a kedvencem Piak volt, aki fiatalabb, szeleburdibb fiú lévén nagyon jól kiegészítette Tiuri megfontolt komolyságát. Tetszett, hogy bár nem számítottam hatalmas fordulatokra, mégis tudtam izgulni a küldetés sikere miatt- na meg persze azért is, hogy végre megtudjam, mi áll a titokzatos levélben, amit mindenképpen el kell juttatni a szomszédos Unauwen királyságba. A könyv kicsit megidézte gyerekkorom néhány kalandfilmjét (könyvben bevallom, sok hasonlót nem olvastam), és sokszor felfedeztem benne népmesei elemeket is. Igaz, itt nem szegénylegény, hanem egy leendő lovag a hősünk, de a megpróbáltatások, a próbatételek, a csodaként fel-felbukkanó segítségek ezt a világot is megidézték számomra. 

Egy szó, mint száz, nagyon kellemes kalandban volt részem, ami egyszerre volt nosztalgikus és újszerű élmény. Tonke Dragt élvezetesen és olvasmányosan ír, de kellőképpen egyszerűen is ahhoz, hogy a fiatalabb korosztály számára ideális beugró regény legyen például a fantasy világába. Nagyon kíváncsi vagyok mind a netflixes adaptációra, mind a folytatásra, hiszen az igazi bonyodalmak csak most kezdődnek majd! Remélem, akkor is izgulhatok majd  Tiuri és barátai sikeréért. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól mindenkinek, bár a témáját tekintve talán fiúsabb könyvnek tűnik, szerintem nemtől és korosztálytól függetlenül bárkit el tud varázsolni Tiuri utazása. 

Nyereményjáték:

Mivel a Levél a királynak című regény a lovagkorban játszódik, így a mostani nyereményjáték keretében arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a régmúlt idők lovagjait/vitézeit. Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ez alapján kell rájönnötök, hogy kire is gondoltunk.  Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő lovag nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A százéves háború egyik leghíresebb francia lovagja, az egyik legkiválóbb francia hadvezér. Agyafúrt és megfontolt irányítása alatt a franciák visszaszerezték az angoloktól a tőlük korábban elvett földek jó részét.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné
06.10. Csak olvass! 
06.11. Könyvvilág 
06.12. Flora the Sweaterist (extra)
06.13. Csak olvass! (extra)
06.14. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06.15. Flora the Sweaterist
06.17. Könyv és más
06.18. Readinspo
06.19. Könyvvilág (extra)
06.20. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.22. Hagyjatok! Olvasok! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések