Unortodox (értékelés és nyereményjáték)

Néhány hete debütált a Netflixen az azóta is nagy népszerűségnek örvendő A másik út (Unorthodox) című minisorozat, melynek alapjául Deborah Feldman memoárja szolgál. A könyvet április 28-ától magyarul is olvashatjuk a Libri Kiadó jóvoltából.
Tartsatok bloggereinkkel a turnén, és nyerjetek egy példányt a kötetből!
Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 396 oldal
ISBN: 9789634330271
Eredeti cím: Unorthodox
Fordító: Getto Katalin

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.

Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.
Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.

Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.

Véleményem:

Deborah Feldman regénye hamar felkeltette az érdeklődésemet, főleg, miután a könyv alapján készült sorozat első pár részébe belekukkantottam a Netflixen (egyébként nem szoktam ilyet csinálni, szinte mindig a könyvet olvasom el előbb, utána nézem meg az adaptációt, de annyira beszippantott a történet, hogy csak nagy nehézségek árán tudtam leállni :)). Nagyon kíváncsi lettem a történetre, nem csupán az érdekes kulturális háttér és életmód bemutatása miatt, hanem azért is, mert ez egy önéletrajzi alapokon nyugvó női sors-regény- ebben a műfajban pedig borzasztóan ütős és hatásos. Bár még csak június van, azt hiszem, már most bátran ki merem jelenteni, hogy az Unortodox a 2020-as év egyik legjobb olvasmánya volt számomra.


Deborah Brooklynban cseperedett föl, az igen zárt szatmári zsidó közösségben, melynek szokásai és hagyományai szigorú szabályok formájában határozzák meg a mindennapi élet szinte összes területét. Ennek ellenére - vagy talán épp emiatt - igen hamar megnyilvánul személyiségében az érdeklődés, kíváncsiság, a dolgok megkérdőjelezésének igénye és a folyamatos kérdésfeltevés. Ebben talán közrejátszhatott az is, hogy a fiatal lány a saját közösségén belül is fekete báránynak számított: apja különc viselkedésével, anyja pedig a Brooklynból való távozásával érte el, hogy a közösség kitaszítsa vagy megvesse. Főhősünket gyakorlatilag a nagyszülei nevelik fel, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy Deborahból tisztességes haszid lányt neveljenek- akinek felnőtt nőként a legfontosabb szerepe abban lesz, hogy jó feleség legyen és minél több gyermeket szüljön. A rokonság közbenjárásával találnak is egy megfelelő férj-jelöltet, Elit, Deborah pedig a még mindig kicsit gyermeki naivitásával lelkesen készülődik a házaséletre, csakhogy a valóság egészen máshogy alakul, mint ahogy elképzelte és remélte. 

Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy ebben a zárt közösségben milyen szokások és szabályok uralkodnak, és hogy a maga szűk lehetőségein belül ki mennyi rugalmasságot enged benne saját magának. Deborah nagyszülei a maguk módján és a saját értékrendjük szerint gondoskodnak a kislányról, viszont a haszid nevelési gyakorlatnak kevéssé képezi részét az érzelmesség vagy a gyengédség fizikai kinyilvánítása. Számukra az a fontos, hogy Deborah jó jegyeket kapjon az iskolában, legyen engedelmes és illemtudó, viszont a generációs különbségek és a személyiségük másfélesége miatt abszolút nem képesek arra, hogy jobban ráhangolódjanak unokájuk érzéseire és valódi támaszai legyenek a nehéz helyzetekben. A lány az iskola elvégzése után tanári pályára készül, azon kevesek egyikére, amit engedélyeznek a haszid nők számára, és érezzük, hogy már ez a kis önállóság vagy szabadság-kezdemény is milyen óriási hatással van rá, mennyi reménnyel tölti el. Ez a remény fokozódik akkor, amikor eljegyzik Eli-vel, Deborah hisz abban, hogy a fiatal, vonzó fiú egyenrangú társa lesz majd, akivel együtt fedezhetik fel a világot- legalábbis azt a keveset, amit a közösség engedélyez a számukra. Sajnos az esküvő után több nehézséggel is szembe kell néznie a párnak. Ezeknél a fejezeteknél értjük meg, milyen radikális következményei lehetnek annak, ha a gyermekek és fiatal felnőttek semmiféle szexuális felvilágosításban nem részesülnek (Deborah még a saját teste pontos felépítésével sincs tisztában), és az összes olyan problémát, amik egyébként teljesen természetesek és megoldhatóak, a saját hiányosságukként élik meg, mintha nem lennének méltók a teljes életre. Ez pedig értelemszerűen a házasságuk minőségére is rányomja majd a bélyegét.

Részlet a sorozatból. Forrás: imdb.com

Szerintem fontos, hogy ezt a könyvet alapvetően előítéletektől mentesen olvassa az ember. Értem ez alatt, hogy bár bizonyos szokások vagy szabályok hallatán felhördülhetnénk, ugyanakkor látni és érteni kell, hogy a koncentrációs táborokat megjárt, elképesztő mértékben traumatizált emberek számára mit jelentett ez a fajta zártság és szigorúság. Lehet, hogy egy átlagos ember számára felfoghatatlan, hogy lehet ilyen keretek között élni, azonban az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy ezek a világos keretek nagyfokú biztonságérzetet adnak. A közösség életmódja és a vallási szabályok összessége gyakorlatilag minden élethelyzetre kínál követendő megoldást az embereknek, és gondoskodnak arról, hogy mindenki a számára kijelölt úton járhasson. Ez csupán akkor kezd el igazi problémát okozni, amikor valaki úgy érzi, ez az út túlságosan szűkös a számára. Deborah visszaemlékezéseiből nagyon jól lehet érezni az ezzel kapcsolatos kettősséget: egyrészt igyekszik lázadni a szűk keretek ellen, és szeretne mást is véghezvinni az életben az anyaságon kívül, másrészt félelemmel tölti el annak a gondolata, hogy elhagyja a közösséget és teljesen egyedül maradjon a világban. 

Ha önmagában ez a téma nem lenne elég érdekes- márpedig szerintem nagyon is az-, akkor további pozitívum, hogy Deborah Feldman nagyon jól ír. Mostanában nem szoktam már hasonló extrém sportokat űzni, de ezt a könyvet gyakorlatilag egy nap alatt kiolvastam, mert képtelen voltam letenni. Nagyon megfogott ennek a fiatal nőnek a története, az a hatalmas tudatosság és bölcsesség, amivel képes a saját életét ennyire pontosan és reflektíven szemlélni. Bár a haszid közösség hatalmas felháborodással fogadta a regény megjelenését, én nem éreztem úgy, hogy Deborah kíméletlenül ítélkezett volna vagy elárulta volna az övéit, hiszen arra is mindig rávilágít a könyvében, ami értéket jelent a számára, és amit szintén ebből a közösségből kapott élete során. Az Unortodox egy nagyon különleges történet nőiségről, felnőtté válásról, hagyományokról, családról, házasságról, és arról, mennyire vagyunk képesek megtalálni a saját utunkat. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az önéletrajzi, női sors-típusú regényeket, vagy érdeklik a különböző kultúrák, vallások és hagyományok.

Nyereményjáték:

A könyvben rengeteg zsidó ünnep is szóba kerül, így játékunkban ezek megismerésére fókuszálunk. Az állomásokon egy-egy ünnep rövid meghatározását találjátok, ezeknek a nevét kell beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
A fények ünnepe, a nyolc napon át égő mécses csodájára (is) emlékezik.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.01. Readinspo
06.03. Szofisztikált Macska
06.05. Könyv és más
06.07. Csak olvass!
06.09. Spirit Bliss Sárga könyves út
Blogturné Klub

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések