Boszorkányszezon- Sabrina hátborzongató kalandjai 1. (értékelés és nyereményjáték)

A félig halandó, félig boszorkány Sabrinának a 16. születésnapján hátat kell fordítania a halandó életének, hogy beteljesítse boszorkánysorsát. Míg legjobb barátainak és szerelmének az elvesztésén elmélkedik, furcsa dolgok történnek Greendale-ben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Sabrina kalandjairól, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet is!
Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 264 oldal
ISBN: 9789634577874
Eredeti cím: Season of the Witch
Fordító: Sándor Alexandra Valéria


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​népszerű NETFLIX-sorozat regényes története.

Vajon lemond a lány a fény útjáról azért, hogy a sötétséget kövesse?

Tombol a nyár, és Sabrina Spellman tizenhatodik születésnapja közeledik, amikor minden megváltozik körülötte.
Bár mindig is tanult mágiát és varázsigéket két nagynénjétől, Hildától és Zeldától, közben élte a hétköznapi halandók életét is: a Baxter gimiben tanul, a barátnőivel – Susie-val és Rozzal – lóg, és moziba jár a barátjával, Harvey Kinkle-lel.
Ám egyre fogy az idő a hátralévő normális, mindennapi életéből, és sokkal nehezebb maga mögött hagynia Rozt, Susie-t és Harvey-t, mint gondolta. Főleg mert Sabrina nem biztos abban, hogy Harvey mit érez iránta. Unokatestvére, Ambrose azt javasolja, szórjanak bűbájt a fiúra, hogy kiderüljenek a valódi érzései. Ám amikor egy rejtélyes erdei szellem közbeavatkozik, a varázslat durván visszaüt.
Így bár Sabrinát mindig is vonzotta a boszorkánylét hatalma, most kénytelen elgondolkodni azon, hogy ez a hatalom nem tereli-e őt rossz irányba.

Ismerd meg kétségeit, és kövesd boszorkányos kalandjait!

„Sarah Rees Brennan volt a legjobb választás ennek az előzménykötetnek a megírására, mert tényleg megérti ezeket a szereplőket és a mondanivalójukat. Az olvasó filmként láthatja pörögni a történetet.”
– Jessica, bookandbroadway.blogspot.com –

Véleményem:

A Könyvmolyképző Kiadó újdonsága a Netflixen futó Sabrina hátborzongató kalandjai című sorozat révén került a rivaldafénybe, de bevallom, nekem ez a sorozat eddig kimaradt az életemből. Mindenképpen szerettem volna először Sarah Rees Brennan Boszorkányszezon című (előzmény)kötetét elolvasni, annál is inkább, mert Sabrinához sokkal régebbi kötődéseim vannak. Az én generációmból még biztosan sokan emlékeznek a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatra. Az én emlékeim már jelentősen megkoptak, de azt tudom, hogy nagyon szerettem ezt a műsort, boszorkánysággal, hóbortos nagynénikkel és elvarázsolt macskával, így nagyon kíváncsi voltam, hogy a mostani feldolgozás mennyire adja vissza az eredeti sztorit, illetve mennyire képes megújulni a jelen kor igényei alapján. Bár a könyv kicsit más élményt nyújtott, mint amire a címkék alapján számítottam, nem bántam különösebben, mert azt a fajta hangulatot hozta, amit gyerekkoromban megszerettem az eredeti sorozatnál. 

A történet főhőse Sabrina, aki első pillantásra a tinédzserek átlagos életét éli: gimibe jár, a barátaival lóg, és közben fülig szerelmes a kedves és jólelkű Harvey-ba. Ugyanakkor mindez csak látszat, hiszen a lány súlyosabb titkokat rejteget, mint amit iskolatársai el tudnának képzelni. Sabrina ugyanis félig boszorkány, akit, miután halandó édesanyja és varázsló édesapja meghaltak, boszorkány nénikéi neveltek fel, és aki arra készül, hogy tizenhatodik születésnapján örök hűséget fogadjon a Sátánnak. A lányban, bár nagyon magabiztos és határozott, mégis egyre inkább felerősödik a bizonytalanság, hogy ilyen családi háttérrel (halandó anya) milyen élet vár majd rá a bűbájosok világában, ráadásul attól is fél, hogy új életében már nem lesz helye a barátnőinek és a szerelmének. Ebből a bizonytalanságból ered néhány rossz döntése, ráadásként pedig még a házuk körüli erdőben ólálkodó veszélyes teremtménytől is óvakodnia kell, aki csak az alkalomra vár, hogy lecsapjon a gyanútlan áldozatokra. A végeredmény jó néhány kalamajka, sok megható jelenet, néhány családi zűrzavar, és persze a folytatás lehetősége azzal kapcsolatban, vajon mi vár majd Sabrinára, ha teljes jogú boszorkánnyá válik. 

Kép a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatból

Bevallom, a horror címke miatt én sokkal véresebb vagy ijesztőbb történetre számítottam, ifjúsági jelző ide vagy oda. Ehhez képest a Boszorkányszezon szerintem egy könnyed olvasmány, amiben furcsa kontrasztot alkot, hogy Sabrina családja alapvetően a sötétség és gonoszság szolgálatában áll, mégse nevezhetjük őket a legkevésbé sem sötétnek vagy gonosznak. Az eredeti sorozatban nagy szerepe volt a humornak, így ahhoz viszonyítva azért mindenképpen komolyabb ez a regény, több üzenettel, mondanivalóval, elsősorban azzal kapcsolatban, kik vagyunk mi, hogyan találjuk meg helyünket a világban, és mik az igazán fontos értékek az életünkben - legyünk akár halandók vagy boszorkányok. A nagynénik, Zelda és Hilda is valamivel összetettebb karakterek, ugyanakkor megvan bennük az a minimális habókosság is, ami miatt úgy szerettem őket a sorozatban. Az egyetlen karakter, akit itt hiányoltam, Salem, a macska volt, aki az eredeti sorozatban a boszorkányokkal élt elvarázsolt warlock-ként (hozzáteszem, lehet, hogy a későbbiekben vagy a netflixes sorozatban felbukkan), helyette viszont itt megismerjük Ambrose-t, Sabrina unokatestvérét, aki egy korábbi kihágása miatt nem hagyhatja el soha a házat, és aki furcsaságai ellenére nagyon közel áll a lányhoz. Nekem nagyon tetszett, hogy a rövid terjedelem ellenére jól ki voltak dolgozva a mellékszereplők karakterei, például ez a kezdetben különc, kissé egoista varázsló is sokkal közelebb került hozzám, amikor picit az ő szemével láthattam a dolgokat. 

A cselekményben viszonylag központi szerepe van a szerelmi szálnak, Sabrina és Harvey kapcsolatának. Mivel a lány nem biztos abban, hogy a kapcsolatuk elég erős ahhoz, hogy kiállja a jövő változásait, némi bűbáj segítségéhez folyamodik, hogy megbizonyosodjon szerelme érzéseiről. A bűbáj hatásai hol komikus, hol elgondolkodtató jelenetekhez vezetnek, és végső soron mind azt a tanulságot hivatottak megfogalmazni, hogy inkább bízzunk saját magunkban és a másikban, minthogy külső forrásoktól várjuk a megerősítést. Bár Sabrina egyáltalán nem átlagos lány, az érzések, amiket megél, teljesen szokványosak, olyanok, amivel minden tinédzser (vagy akár idősebb olvasó is) könnyen tud azonosulni. 

Kép a Sabrina hátborzongató kalandjai című sorozatból

Mivel ez egyfajta előzménykötet, kíváncsian várom, hogy a későbbiekben hogyan folytatódik Sabrina sorsa, bár gyanítom, nem lesz türelmem kivárni a könyveket, hanem inkább belekezdek én is a Netflixen futó sorozatba. Az biztos, hogy szerintem jól állna ennek a történetnek a kicsit drámaibb és komolyabb cselekmény és a több izgalom, ugyanakkor maga az irány, amelyen elindult Sabrina kalandja, bizakodásra ad okot. A lány személyiségére/karakterére még ráfér a fejlődés, de azt gondolom, ez egyáltalán nem baj, hiszen egy tizenhat éves kamaszról beszélünk, aki még keresi önmagát ebben a nem hétköznapi családban és világban. A szöveg nagyon olvasmányos és a terjedelme sem hosszú, így akár egy ráérős hétvégi napon könnyen átrághatjuk magunkat rajta, és feltételezem, hogy érdemes is, ha a sorozat elvarázsolt minket vagy ha szeretnénk kicsit jobban megismerni a sztori hátterét, mielőtt belekezdünk. Nekem jólesett most ez a könyv, és azt gondolom, akkor sem lettem volna csalódott, ha nincs meg az a nagyon erős nosztalgia-faktor, amit a régi sorozat miatt éreztem. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A boszorkányos ifjúsági történetek rajongóinak, illetve mindenkinek, aki akár a régi, akár az új sorozatot szereti.

Nyereményjáték:

Míg Sabrina azt igyekszik kitalálni, hogy az emberek vagy a boszorkányok világában folytassa az életét, addig a ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, mely boszorkányos regények borítórészleteit rejtettük el az egyes állomásokon! A rafflecopter dobozba írjátok be a megtalált Könyvmolyképzős regény CÍMÉT.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06/15 - Hagyjatok! Olvasok!
06/17 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/19 - Sorok között (extra)
06/21 - Könyv és más
06/23 - Sorok között
06/25 - Deszy könyvajánlója

Megjegyzések