Lenni ​és Margot száz éve (értékelés és nyereményjáték)

 

Lenni és Margot a nagy korkülönbség ellenére szoros barátságot kötött. Ketten együtt azt határozták el, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Munkájukkal pedig nem csak a kórház dolgozóinak, hanem bloggereink szívét is elrabolták. Ha kíváncsiak vagytok Marianne Cronin lenyűgöző történetére, akkor tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 



Kiadó: General Press, 2021
Oldalszám: 360 oldal
ISBN: 9789634524915
Eredeti cím: The Hundred Years of Lenni and Margot
Fordító: Szigeti Judit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Gyönyörű ​regény: vicces, érzékeny… és tele van élni akarással” – Harper's Bazaar
Elbűvölő, szenvedélyesen életigenlő és lefegyverző humorral megírt regény a Csillagainkban a hiba és Jojo Moyes rajongóinak

Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek.
Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Véleményem:

Nagyon szeretem a keserédes történeteket, amiken egyaránt tudok sírni és nevetni, és amelyek igazán megérintik a lelkemet. Még azt sem bánom, ha az ilyenek olvasása közben elhasználok egy százas csomag zsebkendőt, hiszen az ilyen regények sokáig velem maradnak még az élmény után is. A fülszöveg alapján Marianne Cronin kötete megfelelt ezeknek a paramétereknek, de azt nem gondoltam volna, hogy Lenni és Margot ekkora hatással lesznek rám, hogy apró darabokra törik a szívemet, hogy utána meg is gyógyítsák azt. Most pedig lássuk, mitől is olyan különleges ez a történet. 

A regény valós idejű cselekménye egy kórházban játszódik, itt fekszik a tizenhét éves, svéd származású lány, Lenni, aki haldoklik. Nem tudjuk, pontosan milyen betegségtől szenved, de már a könyv legelején érezteti velünk a szerző, hogy nagy a baj. Hasonló történetet már többet is olvashattunk az utóbbi években, de ezek többsége (vagy legalábbis azok, amik hozzám eljutottak), inkább a fiatal, beteg főhősök szerelmének történetét mesélik el, a Lenni és Margot viszont egy különleges, gyógyító barátság krónikája: egy barátságé, amit a tizenéves lány a nyolcvanhárom éves betegtársával, Margot-val köt a kórház művészetterápiás csoportjában. Lenni, aki egyébként egy igazán intelligens, kritikus, jó humorú, kíváncsi és nyitott lány, a kortársai helyett sokkal jobban érzi magát az idősebb betegek társaságában, különösen Margot-éban, és nem sokkal megismerkedésük után különleges ötlete támad: mivel Margot és ő együtt éppen száz évesek, megörökíthetnék életük száz fontos pillanatát, hogy valamiféle lenyomatot hagyjanak maguk után a világban. Ezzel egy varázslatos, szívszorító és tanulságos utazás veszi kezdetét, melynek során az olvasó megismerheti mind Lenni, mind Margot életének legértékesebb pillanatait. 


A szomorú téma ellenére ez a könyv tele van  élettel, szeretettel és humorral. Lenni karaktere csodálatos, érzékeny lelkével és néha hajmeresztő őszinteségével és kíváncsiságával sokakat zavarba hoz, de aki engedi, hogy hasson rá, annak garantáltan megváltoztatja az életét. Margot-val jól kiegészítik egymást, aki egyszerre képviseli a nyugalmat, gyöngédséget és bölcsességet, ugyanakkor a vagányságot is, hiszen hosszú élete során megélt egyet s mást. Visszaemlékezéseiből egy sokszor fájdalmas, de különleges élet történetét ismerhetjük meg, amiből Lenni és mi is sokat tanulhatunk a veszteségek feldolgozásáról, önmagunk megtalálásáról és felvállalásáról, valamint a szerelem ezerféle arcáról. Nagyon szerettem ezeket az emlékeket olvasni, az pedig csak hab volt a tortán, hogy olvasás közben én is ott ültem a művészetterápiás csoport termében, és láttam azokat a csodás képeket, amiket Margot készített róluk. Lenni rövid élete ellenére szintén megtapasztalta a veszteséget, érezzük is rajta, hogy ezeket nem sikerült teljesen feldolgoznia, így a közös festés és az emlékek megosztása neki is segít abban, hogy békére leljen és kevésbé féljen attól, ami még hátravan.
"A szíved ver, a szemed lát, a füled hall. Itt ülsz ebben a teremben, és életben vagy. Úgyhogy nem haldokolsz. Hanem élsz."

Maga a könyv nagyon olvasmányos, ráadásul akár Lenni, akár Margot történeteit olvastam, egyetlen percig sem untam. Margot fejezetei talán csak amiatt voltak kedvesebbek a szívemnek, mert az írónő nagyszerűen felépítette az asszony történetét, szinte minden évben ott vagyunk mellette, látjuk, hogyan alakult, formálódott a személyisége, hogyan élte meg a fájdalmas pillanatokat, hogyan találta meg a boldogságot, és végül hogyan vált azzá a csodás emberré, akivel Lenni megismerkedhetett, és aki egyszerre jelentette neki a legjobb barátot és a családot a kórházi élet nehéz pillanataiban. Bár lenni helyzete egyszerre szomorú, igazságtalan és dühítő (hiszen hol is van az igazság abban, ha egy ilyen eleven, nagyszerű lány ilyen súlyos betegséggel küzd?), a közösen eltöltött idő segít neki abban, hogy a sötétségben is meglássa a fényt, és hogy elfogadja, bizonyos kérdésekre egyszerűen nincs válasz, vagy ha van is, az nem foglalható szavakba.


Összességében csodás élmény volt a Lenni és Margot, bevallom, voltak fejezetek, ahol hangosan zokogtam, ugyanakkor olyanok is, amiken szívből nevettem, igazi érzelmi hullámvasút volt az olvasása. Ráadásul az érzékeny téma ellenére cseppet sem éreztem giccsesnek vagy hatásvadásznak, hiszen amikor elmehetett volna ebbe az irányba a történet, mindig segített Lenni egy-egy váratlan és zavarba ejtően cinikus megjegyzése. :) Nagyon megszerettem a két főhőst, és biztos, hogy még sokáig velem fognak maradni - azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy olyan jó lenne, ha valaki egyszer filmet is akarna csinálni ebből a különleges történetből. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy érzelmes és gyönyörű történetet olvasni barátságról, szerelemről, megbocsátásról és elfogadásról.

Nyereményjáték:

Lenni és Margot ketten együtt száz évesek. Egy nap úgy határoztak, hogy egy-egy festményben örökítik meg életük fontos és sorsfordító eseményeit. Ebben a játékban követjük a példájukat. Minden állomáson találtok egy-egy  személyes kérdést, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába írni a válaszotokat rá. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Mesélj az első könyvélményedről!


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.14.: Csak olvass!
05.15.: Könyv és más
05.18: Ambivalentina
05.24.: Utószó

Megjegyzések