Disney ​– Micimackó: 5 perces történetek (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri Kiadó ismét a Százholdas Pagonyba repít el minket legújabb kötetével, ahol néhány rövid történet erejéig újra találkozhatunk kedvenc csacsi, öreg medvénkkel és barátaival. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!




Kiadó: Kolibri Kiadó, 2021
Oldalszám: 196 oldal
ISBN: 9789634378372
Eredeti cím: 5-Minute Winnie the Pooh Stories
Fordította: Wohl Anita


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Üdvözlünk a Százholdas Pagonyban! Vegyél részt Micimackó születésnapi zsúrján, segíts megtalálni Nyuszi jókedvét, és játssz Zsebibabával! Ezt a kedvenc mesehőseidről szóló, 5 perces, rövid mesékből álló gyűjteményt bármikor olvashatod: alvás előtt, útközben, vagy amikor csak kedved tartja. Fantasztikus kalandokban lehet részed Micimackó elbűvölő világában, amelyek megédesítik az álmodat!

Véleményem:

Érdekes módon a Micimackó tipikusan olyan mese, amit gyerekkoromban nem szerettem annyira (szerintem féltem kicsit a mézpusztító szörnyektől), inkább már mostanában, felnőttként kezdtem jobban megbarátkozni vele. Egyből fel is kaptam a fejem a Disney ​– Micimackó: 5 perces történetekre, egyébként is kedveljük a rövidebb, esti mesének alkalmas darabokat, és valahogy úgy éreztem, hogy ez a kötet talán kicsit "békebelibb", klasszikusabb meséket fog tartalmazni, mint az eddigi 5 perces Disney-válogatások. Felkerekedtem hát a Százholdas Pagonyba, hogy különféle kalandokba keveredjek Mackóval, Malackával, Nyuszival és a többiekkel. 


A nagyon szépen kivitelezett, kemény borítós kötetben összesen 15 rövid mesét találunk (ezek közül egy olyan, ami az eredeti rajzfilm-verzióban is benne van). Olyan szempontból nagy a változatosság, hogy éppen melyik karakter kerül a középpontba, persze valamennyire dominálnak a Mackó főszereplésével elmesélt történetek, de van, hogy Nyuszi, Tigris, Zsebibaba, vagy éppen Füles áll a középpontban. A történetek cselekménye abszolút békés, ha meg is jelennek bennük konfliktusok vagy problémák, azok teljes mértékben illenek a kisebb (akár óvodáskorú) olvasókhoz, és persze mindig van valamilyen feloldás vagy megoldás. A kalandok mellett megjelennek az élet apró örömei is, mint a tavasz eljövetele vagy a barátainkkal töltött kellemes és minőségi idő, legyen az egy születésnapi zsúr vagy egy teadélután. 

Nekem nagyon tetszett, hogy egy csomó olyan szituáció megjelenik a mesékben, amiket a gyerekek könnyen át tudnak érezni. Ilyen volt például az a mese, ami arról szólt, hogy Zsebibaba nem szeretne délután szundikálni, hiszen úgy érzi, akkor kimarad valami jóból. De jó példa lehet az is, amikor Malacka nem tud idegen helyen aludni, úgy érzi, az éjszakai zajok sokkal félelmetesebbek, mint a saját otthonában. Vagy ott volt például a Micimackó orvoshoz megy című történet, ami teljesen alkalmas arra, hogy eloszlassa a kicsik szorongását azzal kapcsolatban, hogy megvizsgálja őket egy orvos, vagy éppen a szuritól való félelmüket. 


Egy másik központi elem a mesékben a barátság és a másoknak való segítségnyújtás. Kis hőseink mindig ott vannak, ha valamelyikük bajba kerül vagy segítségre szorul (például akkor, amikor Tigris elveszíti a rugalmasságát, vagy amikor Nyuszi kertjében nem sikerül jól a termés), ezáltal a mesék közvetetten sokat tesznek azért, hogy ifjú olvasóik szolidárisabbak és empatikusabbak legyenek. Mindehhez kedves, nyugodt, jó hangulat és nagyon szép illusztrációk kapcsolódnak, így kívül-belül nagyszerű egységet alkot a gyűjtemény. Bevallom, nem mindig voltam maximálisan elégedett eddig, amikor valamilyen Disney-mesekönyvet olvastam, éreztem már úgy, hogy ezek a mesék túl modernek, és a szövegezésük sem mindig olyan minőségű, amit én elvárnék egy gyerekkönyvtől. Ennél a kötetnél azonban ezt egyáltalán nem éreztem, abszolút hozta a számomra fontos értékeket és nagyon kis könnyed, szórakoztató és aranyos olvasmány volt, így biztosan gyakran elő fog kerülni. 

Összességében jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki óvodás korú vagy kicsit idősebb gyerekének keres könyvet, akár akkor is, ha eddig nem volt nagy Micimackó-rajongó, nekem mindenképpen segített abban, hogy még jobban megszeressem ezt a mesét és a Százholdas Pagony világát. Nagyszerű ajándék lehet akár karácsonyra is.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 4-5 éves kortól szerintem már ideális olvasmány, a mesék nyugodt és vidám hangulata és a rövidebb terjedelem miatt tökéletes esti mesék lehetnek a könyvben szereplő darabok. 

Nyereményjáték:

Játékunk során az egyes állomásokon a Micimackó mesék egy-egy karakterének képzeletbeli mondatát találjátok. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy kitől származhat a mondat, és a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található szereplő nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
 “Mama már megint belémerőltette az erősítő orvosságot.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12/08 - Utószó
12/10 - Dreamworld
12/12 - Könyv és más
12/14 - Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések