Jo ​fiai -Kisasszonyok 4. (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusának befejező részét, a Jo fiai című kötetet. Csatlakozzatok hozzánk, ismerjük meg együtt hogyan alakult kedves karaktereink sorsa és merüljünk el együtt ebben a romlatlan és tisztaszívű világban. Tartsatok bloggereinkkel és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789635840267
Eredeti cím: Jo's Boys
Fordította: Barta Judit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Louisa May Alcott családregényének, a Kisasszonyoknak befejező része a felnőtté válás nehézségeiről, csábításokról, tévutakról és tapasztalatokról egyaránt szól.
Hála az öreg Mr. Laurence örökségének, tíz évvel az alapítás után továbbra is fogadja a diákokat és Jo Bhaer kísérleti iskolája főiskolává növi ki magát. A régi növendékek ifjakká, illetve bájos és céltudatos fiatal hölgyekké serdültek, akik a maguk útját járják a nagyvilágban. Ám egy fiatalnak ugyanannyi gondja akad, mint egy gyereknek, az élet komoly akadályokat gördít a fiatalok elé, akik mind ezek ellenére maradnak, akik mindig is voltak, Jo March fiai.

Véleményem:

Néha borzasztóan jólesik kiszakadni kicsit a modern, felpörgött világból, a covid-járványból és a stresszes hétköznapokból, ami nekem személy szerint sokkal jobban szokott sikerülni olyan kötetekkel, amik egy teljesen más korba, értékrendbe és életmódba repítenek vissza. Louisa May Alcott regényei az 1800-as években íródtak és játszódnak, tehát egyáltalán nem mondhatjuk őket modern daraboknak, mégis olyan örök érvényű igazságok, annyi kedvesség és szeretet van bennük, amire a mai olvasó is ki van éhezve, talán még sokkal jobban is, mint elődei. A Kisasszonyok-sorozat régi kedvencem (bár sokáig csak a filmet és a könyvsorozat első két részét ismertem), így most kicsit fájó szívvel, de búcsút vettem tőle az utolsó, negyedik rész elolvasásával.

A Fiatalurak című, előző részben a korábban megismert March nővérek már felnőttek, és mindannyian élik azt a tartalmas, gondoskodó és értelmes életet, amelyre szüleik nagy szeretettel készítették fel őket. Miután feleségül ment Bhaer professzorhoz, kedvenc szereplőm, Jo különleges iskolát nyitott, ahol tárt karokkal fogadják a fiatalokat, legyenek akár szegények, akár nehéz sorsúak. Ezeknek a fiatal fiúknak és lányoknak a kalandjait, apró-cseprő és komolyabb érzelmi válságait, valamint személyiségét ismerhettük meg a harmadik részben, hogy most, a Jo fiaiban már idősebb kiadásukban találkozzunk velük újra. A legtöbben éppen most vannak abban az életszakaszban, hogy szárnyaikat bontogassák, kipróbálják magukat a nagybetűs életben, vagy éppen belevágjanak egy régóta dédelgetett álomba. Nagy remények, kezdődő szerelmek és rengeteg lehetőség jellemzi ezt az időszakot, a Bhaer házaspár pedig, ahogy eddig is, most is sziklaszilárd szeretettel és támogatással viszonyul a növendékekhez. Jó volt újra találkozni ezekkel a fiatalokkal, különösen Dan és Nan állt közel a szívemhez, hiszen talán ők voltak azok, akik vadságukkal, önállóságukkal és szabadságvágyukkal kicsit kilógtak a sorból. A regény végére megtudhatjuk, kinek hogyan alakul a sorsa, a pozitív dolgok mellett hőseinknek komoly nehézségekkel és adott esetben traumákkal is meg kell küzdeniük, de a legtöbb esetben átsegíti őket az a hatalmas "csomag", amit Plumfield-ben kaptak az évek során.


Több dolog is van, amit kiemelnék a regény kapcsán (bár éppenséggel ezek jellemzők az egész sorozatra). Az egyik, hogy annak ellenére, hogy 1886-ban íródott, rengeteg modern, már-már reformpedagógiai gondolatot tartalmaz, amit a neveléstörténet-rajongó énem nagyon tud értékelni. A March családra mindig is jellemző volt, hogy felvilágosult szellemiségben nevelik a gyermekeiket, fiúkat és lányokat egyaránt arra buzdítva, hogy ismerjék meg igazi természetüket, bontakoztassák ki tehetségüket és álljanak ki az igazság és az elesettek mellett. Mindez jámborsággal, igazi keresztény értékekkel és sok-sok gondoskodással párosul, mely értékeket Jo ugyanígy visz tovább a Plumfield-ben. Ebben a kötetben is sokszor megmutatkozott, hogy a fiatalokat csak terelgetni próbálják, nem pedig rájuk erőltetni valamit, amihez nincs érzékük, és bíznak abban, hogy azok az értékek, amiket az évek alatt átadtak, elég muníciónak bizonyulnak ahhoz, hogy segítsenek nekik helyes döntéseket hozni. 

Örültem annak, amikor az ifjabb szereplők mellett felbukkantak az első két rész főhősei is, különösen Laurie-t és Amy-t volt jó "viszontlátni". Azonban a személyes kedvencem még mindig Jo, kinek karaktere, személyiségének formálódása nagyon kidolgozott a sorozat egészét tekintve. Bár még mindig megvan benne az a zabolázatlanság és önfejűség, mint fiatal lány korában, az anyaság és a fiúkról való gondoskodás felelősségteljes és bölcs asszonnyá tette, aki azonban egy percre sem felejtette el, hogy ő maga milyen nehézségekkel küszködött régebben, így nem is támaszt irreális elvárásokat másokkal  szemben. Az egyetlen olyan pont a könyvben, amit sajnáltam, az Dan sorsának alakulása volt, de talán ez kellett ahhoz, hogy ne egy habos-babos romantikus regényt kapjunk, hanem valami tartalmasabb és életszerűbb történetet.

Jó volt újra visszatérni ebbe a világba, és rácsodálkozni arra, hogy hiába telt el olyan sok idő a megírása óta, sok kérdés, kétely, probléma vagy dilemma a mai olvasó számára is teljesen átérezhető és aktuális. Nagyon sok olyan tanács és útravaló van ebben a regényben, amit magunkkal vihetünk, és ami talán segít kicsit abban, hogy önazonosabbak, bátrabbak és jobb emberek legyünk. Bár a legnagyobb kedvencem még mindig a Kisasszonyok, azért most sem voltam csalódott, maximum amiatt, hogy búcsút kell vennem a sorozattól.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mivel a részek valamennyire összefüggenek, elsősorban azoknak, akik olvasták a korábbi részeket. A teljes sorozatot viszont jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy igazán szívmelengető családregényre vágyik.

Nyereményjáték:

Mivel a Jo fiai a Kisasszonyok sorozat záró része, így ebben a játékban az előző kötetekre koncentrálunk. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, amely az első három kötet egyikében található. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvből származik az idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"[…] akik hisznek az ígéretekben, azok szavak nélkül is látják, mi lesz belőlük."



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
12.05.: Csak olvass!
12.07.: Könyv és más
12.09.: Readinspo

Megjegyzések