Nyakigláb ​Apó / Kedves Ellenségem! (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek gondozásában egy közös kiadványban jelent meg Jean Webster Nyakigláb Apó sorozatának két része, a Nyakigláb Apó és a Kedves Ellenségem! Az impozáns kiadvánnyal a Blogturné Klub három bloggere indul blogturnéra. Szemezgessünk együtt Judy Nyakigláb Apónak írt leveleiből és derítsünk fényt a titokzatos segítő kilétére! Mi történik a boldog befejezés után? A turnéval tartva egy példányt is magatokkal vihettek a Kiadó felajánlásában.




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 480 oldal
ISBN: 9789635843183
Eredeti cím: Daddy-Long-Legs / Dear Enemy
Fordította: Borbás Mária


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

(NYAKIGLÁB ​APÓ) Judy Abbottnak mindig veszedelmesen élénk volt a képzelőtehetsége, de bármily merész volt is, az árvaházon kívülre, igazi családi otthonba nem tudta elrepíteni. A kifürkészhetetlen sors azonban kegyes, de titokzatos jótevővel áldja meg, aki segíti sorsa alakulását. Az ifjú lány csak Nyakigláb Apónak nevezi a rideg ismeretlent, s neki ír vidám és borongós, hosszú és összefirkantott leveleket az intézeti életről, vívódásairól, szerelméről és a sürgető kíváncsiságról, amely majd kifúrja az oldalát pártfogója kiléte iránt.
(KEDVES ELLENSÉGEM) Beszámolóiból alaposan megismerjük barátnőjét, Sallie McBride-ot, aki személyesen is bemutatkozik a második levélregényben. Ő Judynak számol be a felnőtt fiatal nő kudarcairól és győzelmeiről, hadakozásairól a szerelmesen önző vagy a morózus, de tiszteletre méltó férfiről. Miközben nem veszítjük el szemünk elől a már révbe ért Judyt, önfeledten átadhatjuk magunkat a szellemes, derűs, bizakodó és csipetnyi öniróniával fűszerezett könyvnek, amely igen élvezetes olvasmány lehet a túlkoros bakfisok számára is.


Véleményem:

Azon kevesek közé tartozom, akiknek a gyerekkorából kimaradt A hosszúlábú apu című rajzfilmsorozat (ami fura, mert egyébként odáig meg vissza voltam a japán mesékért), felnőtt koromban viszont többször szembejött már az alapját jelentő regény. A Manó Könyvek gondozásában megjelent gyönyörű kiadásban Jean Webster két történetét is olvashatjuk, a Nyakigláb ​Apó mellett a Kedves Ellenségem! című levélregény is megtalálható benne. Kíváncsian vágtam hát bele, érdekelt, hogy mit tud nyújtani ma egy több, mint száz évvel ezelőtt íródott ifjúsági könyv. 


A két könyv bizonyos szempontból összefügg, de lehet őket teljesen önállóan is kezelni. A Nyakigláb Apó főhőse a történet kezdetén tizenhét éves Jerusha Abbott, aki a rideg Mrs. Lippet által vezetett John Grier Otthon lakója. Árván, rokonok nélkül és pláne lányként hiába jó képességű ifjú hölgy, csekély kilátása van arra, hogy valaha előrejusson az életben. Itt jön képbe a titkos támogató: az otthon egyik pártfogója elhatározza, hogy taníttatni fogja a lányt, cserébe pedig annyit kér tőle, hogy egyrészt fogadja el, hogy személyét homály fedi, másrészt rendszeresen számoljon be levélben előmeneteléről, mindennapjairól. Ezeket a leveleket olvashatjuk az első könyvben, melyek több évet fednek le, ezalatt pedig megismerhetjük Jerusha - később Judy - kollégiumi életét, gondolatait, álmait, félelmeit és apró-cseprő dolgait. 

A levelek stílusa nagyon szórakoztató, Judy néha zavarba ejtően őszinte, néha kicsit cinikus, de végig érződik, hogy olyan lány, akinek helyén van a szíve. Társnőihez képest hátrányból indul, hiszen rengeteget kell pótolnia, de szorgalommal és tudásvággyal hamar kompenzálja ezt a lemaradást. Nyakigláb Apó személyéről a regény végéig szinte semmit nem tudunk, hiszen Judy is csak a titkárától szokott olykor levelet kapni. Sok mindenre fel voltam készülve a végkifejletet illetően, de bevallom, nagyon meglepett a történet csattanója, ezt pedig ritkán mondhatom el ifjúsági regény esetében. 

A Kedves Ellenségem! című könyv főszereplője Sallie McBride, aki még a kollégiumban barátkozott össze Judyval. Ebben a történetben már mind a ketten felnőttek, Judy pedig azzal bízza meg barátnőjét, hogy legyen a John Grier Otthon igazgatónője. Sallie eleinte vonakodva vállalja a feladatot, azt gondolván, hogy ő nem alkalmas erre a pozícióra, de ahogy telik az idő és egyre jobban beleveti magát az árvaházi munkába, egyre lelkesebb az új reformok terén. Ezen a ponton felcsillant a neveléstudomány szakos bölcsész szemem, nagyon izgalmas volt arról olvasni, hogy több, mint száz évvel ezelőtt milyen nézeteket vallottak a gyermeknevelésről, és hogy ezen kontextuson belül milyen modern eszmék merültek fel. Bár nem volt minden szimpatikus abból, amit Sallie tett vagy mondott, mégis megfogalmazódik Judynak írt leveleiben egy sor olyan gondolat, ami reformernek számíthatott a maga idejében. 

Összességében nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, ritkán forgatok levélregényeket és megszerettem a szereplőket. Bevallom, a Kedves Ellenségem! számomra egy leheletnyit már túlírt volt, viszont a témája érdekesebb volt nekem a fent említett okokból. Fiatal olvasóknak elsősorban a Nyakigláb Apót ajánlanám, ami ízig-vérig ifjúsági történet, ráadásul sok értékes gondolatot is tartalmaz a társadalmi egyenlőtlenségekkel, nemi szerepekkel vagy a pályaválasztással kapcsolatban. Azt hiszem, a könyv után végre sorra kerítem a sorozatot is. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a klasszikus ifjúsági történeteket, vagy szívesen olvasna egy karakteres, cserfes és életvidám főhősről. 

Nyereményjáték:

A Nyakigláb Apó/Kedves Ellenségem! műfaja levélregény, így mostani játékunkban ezen a vonalon hívunk titeket nyomozásra. Minden állomáson találtok egy-egy fülszöveg(részlet)et egy-egy levélregényből. A feladatotok, hogy beírjátok az adott regény címét a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.30. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések