A ​balatoni sellő (értékelés és nyereményjáték)

 


A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Király Anikó regényével bővül, mely az 1800-as évekbeli Balatonfüredre repíti vissza olvasóit. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Szofival, a kalandvágyó fiatal lánnyal és készüljünk közösen Alizzal az Anna-bálra. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789635843275

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.


Véleményem:

A kortárs magyar ifjúsági szerzők közül Király Anikó különösen közel áll a szívemhez. Szerintem kevesen tudják ennyire jól hozni azt a fajta minőségi ifjúsági irodalmat, ami egyrészt kellően modern ahhoz, hogy a mai tiniket is lekösse, másrészt eléggé klasszikus is abban az értelemben, hogy az én korosztályom számára is letehetetlen legyen és valódi, időtlen értékeket közvetítsen. Mivel a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozata egyébként is nagyon tetszik, nagyon megörültem, hogy az írónő is gazdagította egy kötettel, így izgatottan, és stílusosan a Balaton partján vágtam bele A balatoni sellő olvasásába. 


A történetnek tulajdonképpen több főhőse is van, mivel több szálon is fut a cselekmény, de talán leginkább a talpraesett, kalandvágyó kislányt, Szofit tekinthetjük főszereplőnek, aki a Kassay grófi család sarjaként eddig egy pesti villában élt szüleivel és nővérével, Alizzal, viszont a család egyre rosszabb anyagi helyzete miatt Balatonfüredre költözik, abba a házba, ahol annak idején szeretett nagyszülei éltek. 1874-ben kezdődik a cselekmény, és amíg nyomon követhetjük a Kassay-család költözését, bepillantást nyerhetünk annak tagjainak jellemébe is. Szofi apja elég könnyelműen bánt a pénzzel, ráadásul kedveli a szerencsejátékokat is, hamar kiderül, hogy ez volt legfőbb oka a család elszegényedésének. Édesanyja, Júlia sem sokkal szerethetőbb figura, számára mindennél fontosabb, hogy jó hírüket megőrizzék, meg persze az is, hogy Aliz előnyös házassága révén visszanyerhessék egykori pozíciójukat. És ott van persze szegény Aliz, aki látszólag beletörődött abba, hogy számára a legfontosabb kötelesség, hogy az Anna-bál szépe legyen és jól házasodjon, a szíve mélyén azonban ő is vágyik arra a gondtalan és varázslattal teli életre, amit kishúga még a magáénak tudhat. 

Ez a gondtalanság azért Szofi esetében sem tart örökké. A költözés Balatonfüredre fájdalmas emlékeket ébreszt benne, hiszen már semmi sem olyan, mint amikor nagyszülei is itt voltak, ráadásul anyja is egyre jobban erőlteti, hogy viselkedjen grófi kisasszony módjára. Ami pedig a legrosszabb, hogy Aliz is olyan távol került tőle, pedig korábban minden titkukat megosztották egymással. De nincs ideje arra, hogy ezeken a problémákon búslakodjon, ugyanis a Balaton partján különös lényről suttognak: egy sellőről, aki a helyi lakosokat és a horgászokat riogatja, és egymás után borítja fel a csónakokat. A kislány a rejtély nyomába ered újdonsült barátjával, Artúrral, de arra ő maga sem számít, hogy nem csak a sellővel kapcsolatos titkokra fog bukkanni, hanem a saját családja múltjáról is megtud egyet s mást.

Amit eddig felvázoltam, igazából csak a történet fő sodra, a Kassay-család tagjai mellett ugyanis más szereplők is fontos szerepet kapnak a történetben, például egy hősszerelmes, de gyáva zenész, egy kellemetlenül őszinte kertész, vagy éppen maga a híres író, Jókai Mór. A több szálnak köszönhetően a történet végig fent tudja tartani az érdeklődést, de ehhez egyébként az is éppen elég volt számomra, hogy gyönyörűségesen és olvasmányosan van megírva. Nagyon jó volt egy kicsit utazni az időben, balatoni lányként különösen érdekelt, milyen lehetett az élet több, mint száz évvel ezelőtt a magyar tengernél. Szofi személyében egy igazán szerethető, bátor kislányt ismerhettem meg, aki nem fél semmilyen kalandtól, de ugyanígy megszerettem Alizt is, aki sokkal nagyobb mélységeket és hatalmasabb szívet rejteget, mint azt húga el tudná képzelni. 

Hihetetlenül élveztem ezt a történetet, amelyben a történelem összekeveredik az írói fantáziával, és ahol a kaland, az akció, a humor és a romantika remek arányban találkozik egymással. Bár én sosem voltam grófkisasszony és nem is a 19. században nőttem fel, mégis rengeteg olyan mozzanat, érzés, hangulat érintett meg a könyvben, ami a saját gyerekkoromat idézte. Otthonos, meghitt és szórakoztató volt minden fejezete, olyan könyv, amit bátran a kezébe nyomnék bármely korosztály képviselőjének, aki szeretne egy kedves, izgalmas és szép történetet olvasni bátorságról, barátságról, szeretetről és az önmagunkhoz való hűségről. Nagyon remélem, hogy Király Anikó nem zárkózik el attól, hogy a jövőben más, régebbi korokban játszódó történeteket írjon, mert mint kiderült, ez is remekül áll neki. Az pedig csak hab a tortán, hogy ez a kiadás is csodaszépre sikeredett Láng Anna borítójával. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az időtlen szépségű, izgalmas és kalandos történeteket.

Nyereményjáték:

Szofi, a történetünk kalandvágyó főszereplője barátságot köt egy Jókai Mór nevű íróval, miután Balatonfüredre költözik családjával. Így a mostani játékunk hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy ismert Jókai regényben található, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“– Hát mit tud kend adni a vendégeinek? – folytatá a vitatkozást. – Mindent biz én, nagyságos uram; csakhogy amim volt, az elfogyott, amim pedig lesz, az messze van, amim pedig volna, az nincs.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.17.: Csak olvass!
07.21.: Szembetűnő
07.22.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések