A tél menyasszonya (értékelés és nyereményjáték)


Bodor Attila A tél menyasszonya című mesekönyve 2018-ban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A kalandos, varázslatos mese egy szív nélkül született királylányról, Zelkáról szól, aki feláldozza magát azért, hogy megmentse a kishúgát a Téltől. A mesekönyvet ezúttal a Blogturné Klub négy bloggere értékeli. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a mesekönyvből.


Kiadó: Könyvmolyképző, 2018

Oldalszám: 72 oldal
ISBN: 9789634575252
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

A könyvet ITT tudod megrendelni!





Fülszöveg:

Szeretettel és izgalmakkal teli mese a télről, mely megmelengeti a szívedet.
A királyságban nagy a baj, örök ősz uralkodik. Hogy ne váljon mindez fagyos téllé, és az emberek élete ne forduljon tragédiába, áldozatot kell hozni. 
A Tél egy lányt követel.
Zelka királylánynak nincsen szíve, de kishúgát nem hagyja feláldozni. Helyet cserél vele, így őt viszik el a messzi északon túlra, egészen az Örök Tél Birodalmába. 
Az elvarázsolt kastélyban számtalan kemény próbatétel várja. Vajon kiállja a próbákat? Milyen sors várja? Szív nélkül rátalálhat-e a szerelem? 
Kísérd el Zelkát egy olyan világba, ahol a pintyek skarlátpirosak, a szánokat nem lovak repítik, és még az évszakok is megelevenednek!
Hangulatos téli történet, ami csupa jó érzéssel járja át a szívedet. 
Ha szeretted a Jégvarázst, ez a könyv is üdítő élmény lesz a számodra.

Vidd haza nyugodtan, szeretni fogod.

Véleményem:

Mostanában egész gyakran van szerencsém igazán szuper gyerekkönyvekhez. És mivel most már eléggé úgy tűnik, hogy sosem fogok felnőni igazán, ezek a történetek újra és újra el tudnak varázsolni, és visszarepítenek kicsit a gyerekkorba. Nem olyan rég írtam bejegyzéseket Novák Vica Minka-könyveiről, és számomra kicsit illeszkedik ebbe a sorba Bodor Attila meséje, nem csupán a szívmelengető tartalom, hanem Szimonidesz Hajnalka újfent csodálatos illusztrációi miatt is. Ez a történet talán picit komolyabb a hangulatát tekintve, de egyáltalán nem szomorú vagy lehangoló, így bátran olvashatjuk kicsit nagyobbacska (a kiadó ajánlása szerint ötéves kortól) gyermekeinknek.


Mesénk főhőse egy nagyon különleges királylány, Zelka, aki bármennyire is kedves és jóravaló teremtés, mindig kitűnik mások közül, és a többi ember nem fogadja el soha igazán. Zelka ugyanis jó pár tulajdonságában eltér másoktól: hosszú haja hófehér, bőre jéghideg, és ha ez még nem lenne elég, nincsen szíve. Azonban ne gondoljuk, hogy ez más értelemben is szívtelenséget jelent, hiszen a királylány nagyon is odaadó és gondoskodó, különösen a kishúgát szereti, akiért bármit megtenne. Ezt hamarosan tettek szintjén is bebizonyítja, ugyanis amikor három különös nő érkezik a kastélyba, hogy egy régi egyezség értelmében magukkal vigyék a Tél jussát, Zelka önként jelentkezik testvére helyett. Azt azonban még ő sem tudhatja, mire vállalkozik pontosan, csupán annyit, hogy minden ötven esztendőben eltűnik egy leány a Tél Birodalmában, hogy aztán soha többé ne kerüljön elő. 

A bátor és önzetlen királylány hosszú útra indul a fagyos északra, és elszántan fogadja meg, hogy kideríti, mi történt sok-sok évvel ezelőtt, miért nincsen többé tavasz vagy nyár a királyságban, és mi történt a korábban elhurcolt lányokkal. Amikor megérkezik új lakóhelyére, a kétségbeesett önsajnálat helyett felfedező útra indul, és a tiltott Jégvirág-toronyban egész elképesztő dolgokra bukkan...vajon kiderül, mi történt az elátkozott kastéllyal, Tavasszal és Téllel, és sikerül Zelkának mindenkit megmentenie, mielőtt túl késő lesz? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha elolvassuk a mesét.

A fülszöveg párhuzamot von a Jégvarázs című mesével (Zelka és Elza között valóban sok hasonlóság akad), de emellett számos más ismert mesei elemet is felfedezhetünk a kötetben (akár a kastély tiltott részére, akár az örök hó birodalmára gondolunk). Bodor Attila műve mégis több, mint korábban elmesélt történetek egybegyúrása, én legalábbis úgy érzem, sikerült egy egyedi hangulatú, nagyon szép és magával ragadó mesét kerekítenie. A karakterek különlegesek, nagyon szerettem a bátor és határozott Zelkát, és a királyságba érkező három titokzatos asszony, Mindig, Néha és Soha hármasát is. Az egész történetet áthatja valamilyen szelíd bölcsesség, az egész annyira finom és törékeny, akár egy hópehely. Igaz, papírforma szerint nem most lenne a "szezonja", engem mégsem zökkentett ki egy percre sem, hogy nem télen olvastam, nagyon jól bele tudtam képzelni magam a fagyos világba, ahol játszódik. A képek csodálatosan szépek benne, stílusukban pedig abszolút illeszkednek a mese karakteréhez. 


Bodor Attila nevére biztos, hogy ezután jobban oda fogok figyelni, mert sikerült olyan történetet szőnie, ami megérinti az ember szívét. Az pedig senkit ne tévesszen meg, hogy a mese főhőse egy királylány: nem gondolom, hogy ez egy kifejezetten lányos mese lenne, szerintem kortól és nemtől függetlenül bárki számára értékes és élvezetes lehet. Én nagyon örülök, hogy elolvashattam, és biztos vagyok benne, hogy egyszer majd a saját gyerekeimnek is örömmel fogom felolvasni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Iskolás kortól gyakorlatilag bárkinek, fiúknak is, hiszen a női főhős ellenére izgalmas, rejtélyekben gazdag történetről beszélünk. És persze a hozzám hasonló, Pán Péter-szindrómában szenvedő felnőtteknek, akiknek jól esik olykor egy szépséges mese.:)

Nyereményjáték:

A mese a testvéri szeretetről is szól, úgyhogy a blogokon található képek alapján híres testvérpárkarakterek egyik tagját kell kitalálnotok, és a nevüket beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04. 13. Könyv és más
04. 15. Nem félünk a könyvektől
04. 17. Sorok között

Megjegyzések