A halhatatlanok (értékelés és nyereményjáték)


Chloe Benjamin egyedi hangulatú és nagyívű regénnyel mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek, melyben egy különös jóslat és négy testvér története bontakozik ki előttünk. Misztikum, vallás, hagyományok, családi kötelék, lélek, sors és szabad akarat: csak néhány azokból a hívószavakból, melyek ráillenek erre a könyvre, és amelyek garantálják, hogy ne unatkozzunk az olvasás során. Ha a ti érdeklődéseteket is felkeltette a regény, tartsatok három bloggerünkkel, és játsszatok a Maxim Kiadó által felajánlott példányért!


Kiadó: Maxim Kiadó, 2019

Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789632619729
Eredeti cím: The Immortalists
Fordító: Komáromy Rudolf

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:


Hogyan élnéd az életedet, ha előre tudnád a halálod dátumát? 1969-ben járunk. A New York-i Lower East Side-on híre ment, hogy a városnegyedbe egy titokzatos nő érkezett, egy vándormédium, aki azt állítja magáról, bárkinek képes megjósolni a halála napját. A Gold család öntudatra ébredéssel birkózó gyermekei el is osonnak hozzá, hogy megtudják a jövőjüket. A jóslatok befolyást gyakorolnak következő négy évtizedükre. A kicsi Simon, a család szeme fénye az ország túlsó végébe, Kaliforniába szökik, hogy a nyolcvanas évek San Franciscójában keresse a szerelmet; nővére, az ábrándos Klara megszállottan összemossa a valóságot a képzelettel, végül Las Vegas-i bűvésznek csap fel; Daniel, a nagyobbik fiú szeptember 11. után katonaorvosként igyekszik biztonságot találni; a könyvmoly Varya pedig az élettartam-meghosszabbítás kutatásába temeti bele magát, a természettudomány és a halhatatlanság közötti határt feszegetve. A Halhatatlanok egy sodró lendületű, figyelemre méltó igényű és mélységű regény, sorsszerűség és önálló döntés, valóság és illúzió, földi és túlvilági lét választóvonalát vizsgálja. Valóban megrendítő vallomás a mese hatalmáról, a hit természetéről és a családi kötelékek kikezdhetetlen erejéről.

Véleményem:

Chloe Benjamin neve egyelőre ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, hiszen A halhatatlanok az első regénye, mellyel bemutatkozik nálunk is az idei Könyvfesztiválon. Amikor láttam a megjelenéssel kapcsolatos infókat, még nem voltam biztos benne, pontosan mire számíthatok majd. Először is nagyon tetszett a letisztult és figyelemfelhívó borítója, másrészt a fülszöveg alapján egy kicsit misztikus történetre számítottam. Nos, ha nem is olyan formában, ahogy azt képzeltem, mégis egy varázslatos regényt olvashattam, ugyanakkor annyira különbözik mindentől, amit ismerek, hogy nagyon nehéz összeszedni róla a gondolataimat. Azért csak megpróbálom, elvégre összességében nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.

A cselekmény kezdetén New York-ban járunk az 1960-as években, ahol megismerjük egy zsidó család négy gyermekét, Varya-t, Danielt, Klarat és Simont. A négy testvér nem is különbözhetne jobban egymástól jellem és temperamentum tekintetében, de egy különös esemény mégis egybekovácsolja őket. Nevezetesen, hogy a városukban terjedő pletykák szerint egy helyi jósnő képes megjósolni mindenkinek a halála pontos időpontját. A gyerekek fel is keresik a titokzatos asszonyt, aki mindannyiuk számára válasszal szolgál. Persze még a kisebb gyerekekben is munkálkodik a szkepticizmus, mégsem tudnak szabadulni az emléktől és az így szerzett információtól, amely egész későbbi életükre hatással lesz. A kérdés csak az, ki mit kezd ezzel a "tudással", és hogyan formálja az későbbi személyiségét.

Nagyon tetszett a regény szerkesztése, a következő évtizedeket a testvérek váltott szemszögéből ismerhetjük meg egymás után. Az első fejezet a legkisebb fiúé, Simoné, aki Klarával együtt Kaliforniába szökik, hogy ott próbáljon szerencsét, és végre igazán szabadnak érezhesse magát. A történtek elbeszélése közben egyben korrajzot is kapunk a korabeli Amerikáról, legyen szó a kultúrában lezajlott kisebb forradalmakról, a meleg közösségek életéről vagy a később egyre jobban fenyegető AIDS árnyékáról. Őt követi Klara, a nővére elbeszélése, aki szintén lázadóbb természettel rendelkezik, és szinte mániákusan vonzódik a varázslathoz, ahhoz az érzéshez, hogy képes a hétköznapinál valami többet is nyújtani az embereknek. Kitanulja a bűvészkedés művészetét, komoly sikereket ér el, de a jóslat árnyéka és a családjukban bekövetkező tragédiák őt is egyre mélyebbre húzzák a kétségbeesésbe. Daniel és Varya látszólag higgadtabb, kiegyensúlyozottabb személyiségek, azonban az ő soraikat olvasva is megerősítést nyer, hogy tulajdonképpen mind a négy testvér súlyos terheket cipel, amelyeket nem biztos, hogy a megfelelő megküzdési stratégiával igyekeznek orvosolni. Számos deviancia, mentális probléma, kötődési zavar kíséri mindannyiuk útját, és ha kicsit jobban a sorok közé nézünk, megértjük, hogy ez nem is lehetett volna másként egy első látásra normális, ugyanakkor nagyon is diszfunkcionális családban. Központi szerepe van a lázadásnak is, hiszen a gyerekek (illetve később felnőttek) mind próbálnak a maguk módján kilépni a családi hagyományok kőbe vésett fogságából, vannak, akik bátrabb és teátrálisabb módon, míg mások inkább önmagukat emésztő, belső háborúk által. 



Ahogy korábban is írtam, tényleg nagyon nehéz összeszedetten írni a regényről, egyrészt sok mindent nem szeretnék elárulni a cselekményből, hiszen akkor oda a meglepetés varázsa, másrészt annyira összetett és sokrétű a történet, hogy minden egyes gondolatmenettel új és új rétegeket hámozhatunk le róla. Számomra leginkább arról szólt, milyen viszonylatban áll egymással a sors és a szabad akarat, hogyan képesek kihatni az életünkre az önbeteljesítő jóslatok, és hogy milyen nehéz megszokott, generációkon átívelő mintákon változtatni. Emellett persze még egy csomó fontos apróság is terítékre kerül, akár az emberi kapcsolatok, akár a hagyomány és vallás szerepe, akár meghatározó társadalmi kérdések. A karakterek fejezetei épp elég hosszúak és különbözőek ahhoz, hogy mindannyiuk lelki világában legyen időnk elmerülni, emellett pedig nagyon tetszettek az állandó mellékszereplők is, különösen az anya, Gertie titokzatos és szintén nagyon összetett alakja. A fejezetek szépen simulnak egymásba, ezzel adva ívet az egész történetnek, hogy aztán a végén úgy érezzük, talán valamiféle megnyugvást vagy legalábbis elfogadható lezárást kapunk.. 

Összességében úgy gondolom, úgy érdemes ezt a könyvet olvasni, mint egy különös családregényt, ahol nagyon jól kidolgozott karakterekkel találkozunk, és ahol a szerző nagyon ügyesen (de nem szájbarágósan) mutatja meg nekünk azokat a lélektani sajátosságokat, amelyek minden emberben munkálkodnak. Ha szemfülesek vagyunk, észrevehetjük az összefüggéseket a különféle életutak között, az pedig már teljesen ránk van bízva, hogy ebben melyik tényezőnek tulajdonítunk nagyobb szerepet. A misztikumot és a sorsot épp úgy beleláthatjuk az események sorába, mint a genetikai vagy pszichológiai determináltságot, az mindenesetre biztos, hogy mi magunk is érezzük olvasás közben, hogy talán ez a történet egy egész kicsit túlmutat a hétköznapin. Az pedig csak hab a tortán, hogy mindez szép nyelvezettel és stílusban lett megírva, ahol a főhősöknek saját hangja van, és ahol kényelmesen belefeledkezhetünk az események sodrásába. Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a regényt, szerintem még sokáig a hatása alatt leszek, és bízom benne, hogy az írónő további különleges történeteket hoz majd el a számunkra.

Értékelésem:5/5
Kinek ajánlom? A különleges családregények kedvelőinek, és azoknak, akik szeretnek összetett lélektani folyamatokról olvasni, némi történelmi/kulturális háttérrel megspékelve.

Nyereményjáték:


A regényben szereplő négy testvér egyike Klara, aki a varázslat és az illúziók szerelmese. Éppen ezért ebben a játékban híres bűvészeket kell felismernetek a képek alapján. És hogy legyen egy apró nehezítés a feladatban, kérjük, hogy a személyek születési nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére a jobban elterjedt művésznevek helyett!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04.23. Könyv és más
04.26. Nem félünk a könyvektől!
04.29. A Szofisztikált Macska

Megjegyzések