Életjel (értékelés és nyereményjáték)


J.R. dos Santos portugál író könyvei nagyszerűen ötvözik a szórakoztató irodalmat, az izgalmas cselekményt és a letehetetlenül érdekes, tudományos hátteret. A Kossuth Kiadó elhozta számunkra a kilencedik Tomás Noronha-történetet, melyben hősünk ezúttal igazán vakmerő kalandba ugrik fejest, hogy megfejtse az univerzum és a földön kívüli élet titkait. Ha ti is kíváncsiak vagytok ezekre a kalandokra, és szeretnétek jobban elmerülni az asztrofizika, biológia és matematika világában egy könnyen emészthető és izgalmas regény formájában, tartsatok három bloggerünkkel! Ráadásul ha szerencsések vagytok, meg is nyerhetitek a Kiadó által felajánlott példányt.

Kiadó: Kossuth Kiadó, 2019
Oldalszám: 570 oldal
ISBN: 9789630995849
Eredeti cím: Sinal de Vida
Fordító: Pál Ferenc


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A ​Kaliforniai Űrmegfigyelő-központ álmos nyugalmát hirtelen különös jelsorok zavarják meg, amelyekből a tudósok egy távoli világ üzenetére következtetnek. Nem sokkal ez után érkezik a hír, hogy a Nyilas csillagkép felől egy űrhajó közeledik a Föld felé. A tudósok kiszámítják, hogy az űrhajó a Földtől mintegy ötszáz kilométerre fog elhaladni. 
Nemzetközi összefogás kezdődik az idegenekkel való találkozás megszervezésére, amelybe a Santos-regények főhősét, Tomás Noronha professzort és egy magyar asztrobiológust, Bozóki Emesét is bevonják. A portugál kriptológus és a földönkívüli életformák tanulmányozására szakosodott magyar tudós botcsinálta űrhajósként két katona, egy asztrofizikus és egy kínai matematikus kíséretében indul a NASA űrsiklóján a világűrbe. Utazásuk során azonban nemcsak a rájuk váró ismeretlennel kell megküzdeniük, hanem az Oroszország által felküldött űrhajóval is – ugyanis az oroszok nem bíznak az idegenek békés szándékaiban. 
A portugál író, José Rodrigues dos Santos regényében a jelenben gyökerező, és talán a nem is olyan távoli jövő felé fordul: a mindvégig feszültséggel teli történetet a tudósok párbeszédei kísérik, melyek segítségével az olvasó megismerkedik a világegyetem, a Föld és az élet kialakulásának különböző elméleteivel, és azokkal a filozófiai, etikai kérdésekkel, amelyekkel egy idegen életformával való találkozás során az emberiség szembekerülne. 
A távolból érkező űrhajó utasaival végül létrejön a találkozás, amely egy meglepő csavarral egészen másképpen alakul, mint ahogyan azt a jóhiszemű és bizakodó tudósok remélik. A történet meglepő lezárása a ránk, a földi életre váró esetleges jövőt is, már-már profetikus módon, előrevetíti.

Véleményem:

Nem ez volt az első regényem a portugál szerzőtől, korábban már olvastam Az isteni formulát és A hetedik pecsétet, ezek közül is az előbbi volt az, ami mély nyomokat hagyott bennem. Nagyon hasonlónak találtam a stílusát és a témaválasztásait Dan Brown-éhoz, de valahogy sokkal jobban tetszett, a tudományos magyarázatokat kevésbé éreztem belemagyarázósnak, és a főhős, Tomás is szimpatikusabb volt, mint amerikai társa, Robert Langdon. Az isteni formula hatalmas szerelem lett annak idején, borzasztóan élveztem, hogy a bonyolultabb tudományos részek is olyan érthetően voltak kifejtve, amitől úgy éreztem, én is képes vagyok felfogni, és valamiféle "titkos tudásnak" lehettem a beavatottja. A pozitív élményeim ellenére hosszú ideig nem követtem a szerző munkásságát, és az Életjel éppen kapóra jött ahhoz, hogy visszatérjek ebbe a kellemes, izgalmas világba. 


Ahogy a fentiekből is kiderül, ugyan ez a regény egy sorozat része, ezek a részek nem kapcsolódnak szervesen egymáshoz, csak a főhősük azonos. Így bárki nyugodtan kézbe veheti, akkor is, ha még soha nem olvasott semmit a szerzőtől. A sablon nagyjából azonos, adott egy hatalmas politikai/társadalmi/tudományos/vallási probléma, amit senki más nem tud megoldani, csak a kiemelkedően tehetséges portugál kriptológus (picit sarkítottam, de a lényeg tényleg ez, rám is tört egy kis nosztalgia-hullám gyerekkorom kedvenc szuperhősére, Leslie L. Lawrence-re gondolva :)). Az viszont pozitívum, hogy ezen a sablonon belül elég széles a szerző játéktere, van, ahol bibliai rejtélyek kerülnek a középpontba, máshol inkább tudományos kérdések, vagy éppen a kettő határterülete. Az biztos, hogy dos Santosnak mindig sikerül valami olyan témát választania, ami kellőképpen vitatott és izgalmas, legyen szó a teremtésről, az univerzum kialakulásáról, vagy éppen jelen regénynél a földön kívüli életről. 

A történet alapszituációja szerint Tomás éppen az esküvőjére készül, azonban mire kettőt pislogna, máris egy olyan megbeszélésen találja magát, ahol a Vatikán és a NASA is képviseli magát. Kiderül ugyanis, hogy az űrkutatóknak sikerült befognia egy jelet, mely minden kétséget kizáróan egy idegen civilizációtól érkezett, ráadásul a jel forrása egyre közeledik a Föld felé...Értelemszerűen az emberiség nem hagyhat figyelmen kívül egy ilyen lehetőséget, és elkezdik megszervezni azt a válogatott csapatot, melynek tagjai alkalmasak lehetnek arra, hogy kapcsolatba lépjenek ezzel a földönkívüli civilizációval. Tomásnak ugyan semmilyen tapasztalata nincs az űrutazással kapcsolatban, arra viszont ő lehet a legalkalmasabb tudós, hogy megtalálja azt a potenciális nyelvet, amin ez a kapcsolatfelvétel megtörténhet. Innen át is ugrunk egy sebtében összehozott űrhajós-kiképzésre, közben pedig, ahogy az írótól megszokhattuk, rengeteg párbeszédet olvashatunk a különböző asztrofizikai, matematikai vagy biológiai kérdésekről. 

Nos, nekem a matematika és fizika sosem volt igazán az erősségem, de borzasztóan szeretném érteni és ismerni azokat a felfedezéseket és érdekességeket, amik hozzájuk kapcsolódnak, különösen a modern űrkutatás szempontjából. Nagyon szerettem ebben a könyvben is, hogy még az egészen bonyolult tudományos információk is többé-kevésbé érthetően vannak megfogalmazva. A tudásom hiányának fényében én nem igazán vagyok alkalmas arra, hogy megállapítsam, mennyire korrektek a felsorakoztatott érvek és gondolatmenetek, de jó pár dologra rákerestem olvasás közben, és így egyértelművé vált, hogy a szerző nagyon alapos kutatómunkát végzett. Ezekben a regényekben az az igazán jópofa, hogy adva van egy szituáció, ami fiktív (közeledik egy földönkívüli objektum), azonban minden, ami oda vezet a történetben, akár igaz is lehet, és sokszor igaz is. Valós tényekkel és tudományos adatokkal spekulál, ami miatt az olvasó úgy érzi, éppen egy roppant izgalmas összeesküvésről rántja le a leplet. Ráadásul ilyenkor lehet szembesülni azzal, hogy annak ellenére, mennyi mindenre választ kaptunk az elmúlt évszázadokban, még mindig rengeteg a szürke folt a tudomány területén. A földön kívüli élet kapcsán felmerül számos biológiai vagy filozófiai kérdés, például, hogy egyáltalán mit tekintünk életnek, azon belül is értelmes életnek, és vajon ezek kialakulása mennyiben tekinthető véletlennek vagy kozmikus szükségszerűségnek. Bevallom, annak ellenére, hogy ezek a beszélgetések sokszor rettentő szájbarágósak és hosszadalmasak voltak (valószínűleg a valóságban a tudósok nem ilyen stílusban beszélgetnek egymással, csak azért van erre szükség, hogy a magamfajta humán-gyerekek is felfogják), én nagyon élveztem őket, és nagyon sok kérdésen elrágódtam még az olvasás után is.

A tudományos ötletelések-beszélgetések mellett megismerhetünk a könyvből egy csomó olyan dolgot, amiről valószínűleg nem sokat tudunk, jelen esetben leginkább az űrhajósok kiképzéséről illetve az űrutazás technikai részleteiről (én például eddig nem is gondoltam volna, mennyire bonyolult dolog egy űrhajóban vécézni:)). Az egy kicsit rontott az élményen, hogy borzasztó hosszúra volt elnyújtva ez az előkészítő-magyarázó szakasz, és a tényleges akcióra az utolsó pillanatokig várni kell. Érthető módon egy ilyen alapsztorinál a legnagyobb kérdés, hogy milyen objektum közeledik a bolygóhoz, kik lesznek rajta, mennyire fejlett élőlények, mi a szándékuk a Földdel és az emberiséggel stb.. Úgy gondolom, ha ez a valóságban megtörténne, ugyanúgy nagyon vegyes fogadtatásra lelne, mint a regényben, lennének olyanok, akik tisztán a tudományos lehetőséget látnák a találkozásban, és olyanok is, akik a fenyegetést, amit még csírájában el kell fojtani. Nem tudhatjuk, mennyi esély van rá, hogy ilyesmi a valóságban is megtörténjen, mindenesetre kicsit ijesztő volt belegondolni, mi lenne akkor, ha kiderülne, tényleg nem vagyunk teljesen egyedül.


Természetesen a regény végkifejletét nem árulom el, csupán annyit, hogy akadt benne bőven nem várt fordulat és izgalom. Ha egy picit sikerül jobban eltalálni az arányokat a konkrét események és a leíró/értekező részek között, akkor szinte tökéletes olvasmánynak tartanám, mindenesetre engem így is remekül elszórakoztatott, még ha nem is volt mindig könnyed- a szó fizikai értelmében sem, hiszen szép vaskos kötet. Külön plusz pont, hogy Bozóki Emese személyében egy magyar biológus is szerepelt a regényben. Az egyetlen, amit nagyon nem értettem, hogy a különböző nyelven elhangzott mondatokat miért nem fordították le (vagy lábjegyzetelték), sokszor találkozunk angol vagy más nyelven írt mondatokkal a nemzetközi párbeszédekben, amiket vagy értünk, vagy nem. Ettől az apróbb furcsaságtól eltekintve tényleg elégedett vagyok, a fejezetek kellően függővégesek voltak ahhoz, hogy azonnal folytatni akarjam az olvasást, így a terjedelem ellenére viszonylag hamar kivégeztem. Szóval, ha valaki szeretne kicsit jobban elmerülni a világmindenség titkaiban, és szereti a hosszasan boncolgatott tudományos párbeszédeket és ötleteléseket (vagy csak tudni szeretné, mi a manó az a Fermi-paradoxon), akkor ez a kötet remek választás lehet.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Bárkinek, aki szerette a szerző vagy Dan Brown korábbi könyveit, vagy akit érdekel a tudomány, illetve az azon leheletnyit túlmutató kérdések.

Nyereményjáték:

Mivel a regényben központi szerepe van az űrhajózásnak, nektek is híres űrhajósok után kell nyomoznotok. A bejegyzésekben elrejtettük egy-egy űrhajós nevét, a feladatotok, hogy a kiemelt betűket a helyes sorrendbe téve beírjátok a neveket a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:
08.26. Könyv és más
08.28. Kelly és Lupi olvas
08.30. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések