HiSztorik- Csikász Lajos: A két fejedelemasszony

Csikász Lajos: A két fejedelemasszony (Rákóczi 2.)
Gold Book, Debrecen, 2019.
ISBN: 9789634265368

Fülszöveg:

Ezerhatszázhetvenhat. Nem sokkal fia, a későbbi II. Rákóczi Ferenc megszületése után I. Rákóczi Ferenc megbetegszik és meghal. Nem lehet tudni, bizonyítani pedig végképp nem, hogy mérgezés történt, az azonban bizonyos, hogy a bécsi udvarnak érdekében állt a legerősebb és leggazdagabb magyar főnemesi család meggyengítése, ugyanis ha a családfő fiúörökös nélkül hal meg, leánya csak birtokai negyedét örökölheti, a többi a császári kincstárra száll.


Az újszülött Ferenc és nővére, Julianna két főúri származású, vasakaratú és igen tehetséges asszony gondoskodása közepette nő fel. Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona kapcsolata azonban nem mentes konfliktusoktól, különösen azokban az időszakokban, amelyekben az idősebb fejedelemasszony hagyja, hogy az unokái és özvegy menye iránt érzett szeretetét elnyomja két állandó kísérője, jezsuita gyóntatója és apáca nővére pusmogása.

Csikász Lajos II. Rákóczi Ferenc élettörténetét megörökítő történelmi regénysorozatának második kötete, A két fejedelemasszony nem pusztán lebilincselően érdekes családtörténet, hanem rendkívül pontos és részletes korrajz a magyar történelem azon évtizedeiről, amelyekben nem csak a török külső fenyegetése gyengítette Magyarországot, hanem a bécsi udvar és a vele szövetséges királypárti nemesség, valamint a bujdosó lázadók között dúló, sokszor még kegyetlenebb belharc is.

Előszóként:

Hét kiolvasott regény után talán nem hangzik elhamarkodott kijelentésnek: Csikász Lajos az egyik legkiválóbb kortárs magyar történelmi regényíró. A neve számomra egyet jelent a hiteles korrajzzal és az izgalmas, szórakoztató történetvezetéssel. A Rákóczi pedig a legérettebb, legkiforrottabb sorozata. Az utolsó oroszlánkölyök pillanatok alatt a kedvencemmé vált, nagy várakozással kezdtem hát bele a folytatásba. Nem csalódtam, mikor év végén visszatekintek, A két fejedelemasszony biztosan ott lesz 2019 legmeghatározóbb könyvélményei között.

Értékelésem:

Újabb Csikász-varázslatnak lehettem részese. Ez a regény beszippantott, mint gyermekkorom kedvenc rajzfilmjében a varázsalagút Jamie-t, mikor bekapcsolta a csodalámpáját. Csak én nem a mesebeli Kakukkiában, hanem a kaotikus múltban, a kalandokkal és izgalmakkal teli XVII. századi Magyarországon találtam magam. Nagyszerűsége nem csak abban áll, hogy általa felhőtlen kikapcsolódásban lehet része minden történelmet kedvelő olvasónak, hanem tökéletesen alkalmas a történelmi regények népszerűsítésére is. Magával ragadó olvasmányos stílusa és az igényes, már-már szépirodalmi nyelvezete azok számára is élvezetes időtöltést nyújthat, akik eddig még csak kacérkodtak a műfajjal.


Szeretem, amikor egy regényírónak van bátorsága ahhoz, hogy a történelem nagy rejtélyeit, „fehér foltjait” kitöltse az általa kiválasztott egyik lehetséges magyarázattal. Az, hogy éppen dramaturgiai oka van a döntésének, vagy azt a variációt tartja a legvalószínűbbnek, szinte mindegy is. Amennyiben azt a történetvezetéssel és a kor különböző érdekviszonyai közepette kellőképpen alá tudja támasztani, így azt az érzetet kelti bennem, hogy „akár így is történhetett volna”, nyert ügye van. Csikász Lajosnak játszi könnyedséggel sikerült ezt elérnie. I. Rákóczi Ferenc halálának körülményeit a mai napig homály fedi. A mindössze 31 éves, látszólag egészséges és életerős férfi váratlanul megbetegedett és elhunyt. Halálát okozhatta rejtett szervi rendellenesség vagy egy fertőzés, ugyanakkor az sem kizárt, hogy merénylet (mérgezés) áldozata lett. Ezt már sosem fogjuk megtudni, viszont a szerző jóvoltából a regény első felében kapunk egy hidegvérrel kitervelt, minden részletében kidolgozott és abszolút hihető verziót a történtekre, egy zseniális XVII. századi krimit.

Munkács vára. Forrás: Wikipedia


A regény második része a tragikus halálesettel veszi kezdetét, főhőse a „két fejedelemasszony: Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona. Anyós és menye – talán a legkényesebb, legérzékenyebb rokoni kapcsolat, számtalan konfliktus lehetőségét hordozza magában, amit a szerző remek érzékkel ki is használt. Pazar karakterábrázolással tárja elénk ezt a két határozott, erős akaratú, ugyanakkor teljesen különböző személyiségű asszonyt. Mondanom sem kell, elkerülhetetlen az összeszikrázás még akkor is, ha a cél közös: biztosítani a gyermek Rákóczi Ferke érdekeit, jövőjét, vagyonát. Rajtuk kívül kiemelkedő figura még a velejéig romlott Kiss Imre páter. Alapvetően békés, nyugodt természetem van, de úgy bemásztam volna a sorok közé, hogy jól elnáspángoljam egy jókora furkósbottal Istennek ezt a jámbornak semmiképpen sem mondható szolgáját. Kiváló karakterre sikeredett még Hedvig is, aki rossz szellemként jár Zsófia fejedelemasszony árnyékaként. Ugyan gonosznak nem mondanám, rosszindulata által egyértelműen a negatív szereplők közé sorolódik. 


Zrínyi Ilona. Forrás: Wikipedia


Ugyan a regény fő íve a személyes sorsok bemutatására helyezi a hangsúlyt, mindezt úgy sikerül elérnie, hogy közben részletes és korhű képet kapunk az ország politikai viszonyairól is. Legyen szó a királyi udvarról, a gyermek Rákóczi érdekeit anyaoroszlánként óvó Zrínyi Ilonáról, vagy a lázadó nemesekről, jól áttekinthető és szemléletes módon rajzolódnak ki az érdekek és célok. Mindenkinek a hatalmas Rákóczi- és Báthory vagyonra fáj a foga, érdekes volt azonban látni, hányféle módon próbálták az egyes érdekcsoportok megszerezni azt. Nyilván hiányos ismereteim az oka (le sem merem írni, de ezt a korszakát korábban nem szerettem a történelemnek), de furcsa volt a bujdosó lázadókat (kurucokat) és a Rákóczi családot ellenkező oldalon látni. Imádtam Thököly és Ilona történetének kifinomult romantikáját, tetszett, hogy eredeti források felhasználásával íródott. Nagyon megörültem a szerző A félhold alkonya sorozatából megismert és megkedvelt Koháry Istvánnak, és mosolyt csalt az arcomra találkozása Lehoczky papával. A Rodostón játszódó fejezeteknek most inkább dramaturgiai funkciójuk volt, sajnáltam, hogy kevesebb reflexiót tartalmaztak.

Mindezek után gondolom nem meglepő, hogy a szokásos 10-es skálán 10 pontot érdemel tőlem ez a regény. Remélem, mihamarabb kezembe kaphatom a folytatást. Felkötheti a gatyáját, Lajos, nem lesz könnyű tartani ezt a kiemelkedő színvonalat.

Köszönöm a könyvet a Gold Book Kiadónak!

Jehuka



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések