Pokolba a jópasikkal! (értékelés és nyereményjáték)

Nemrég jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb, Pokolba a jó pasikkal! című regénye, amelyben egy 18 éves, érettségi előtt álló fiúnak nem csak a jövőjét illetően kell nagy döntéseket hoznia, de ezalatt a szívét is kockára kell tennie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyvpéldány egyikét!


Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634577492


A könyvet ITT tudod megrendelni




Fülszöveg:

A világ végére is követnéd azt, akit szeretsz?

Hunor igazi álmodozó. Egyetemre készülés helyett inkább szakácsnak tanulna, és a saját útját járná, ha túlféltő anyja és bátyja végre elengednék. Viszont másra is vágyik: bátyja legjobb barátjára, a pokolian jóképű Gergőre, akibe már évek óta szerelmes.
Gergő kedves, vicces és figyelmes is, az a típusú srác, akivel minden tökéletes lehetne, ha nem vágyódna el annyira Magyarországról…
Ahogy beköszönt a forró nyár és az érzelmek is túlhevülnek, Hunor döntéshelyzetbe kerül:
Menjen, vagy maradjon? Budapesten tartaná a családja és a főnöke, a morcos, de segítőkész Michelin-díjas séf, akitől sokat tanulhat. London mellett is szólnak érvek, ezek közül a legerősebb a szerelem és az új kalandok ígérete.
Bármikor újrakezdheted az életed? Hunor egyre jobban hinni akar ebben, csak azt nem tudja, hogy Budapesten vagy Londonban találhat rá a boldogságra…

„Akárcsak egy jó séf, Rácz-Stefán Tibor is gondos aprólékossággal válogatta össze legújabb regényének tökéletes hozzávalóit: Fiatalkori útkeresés, reménytelennek tűnő szerelem, a felnőtté válás nehézségei, finom ételek és egy minden szívet megdobogtató jópasi. Kell ennél több?” – Veronika’s Reader Feeder blog

Az év legszexibb és legérzelmesebb LMBT története.

Találj válaszokat a főhősökkel!

Véleményem:

Legfőképpen azért szeretem Rácz-Stefán Tibor könyveit, mert képes úgy írni a mindennapi élet dolgairól, hogy közben nem csak a felszínt kapargatja, hanem olyan lélektani folyamatokkal és dilemmákkal dolgozik, amelyeket mindannyian átéltünk már, mégis nehéz őket szavakba önteni. Témái többnyire a fiatal felnőtteket szólítják meg, nincs ez másként a Pokolba a jópasikkal! című regénnyel sem, ami alapvetően a felnőtté válás sokszor küzdelmes és rögös, mégis gyönyörű útját mutatja be, ráadásul olyan élvezhető formában, ami által azok is elgondolkodhatnak a mondanivalón, akik már túl vannak ezen az időszakon. Tudtam, hogy ebben a regényben központi szerepe lesz két fiú szerelmének, amivel kapcsolatban nem is volt semmiféle fenntartásom, de mint bármilyen romantikus történet esetében, itt is reméltem, hogy az erotikus jelenetek mellett mélyebb érzések és gondolatok is szerepet kapnak. Szerencsére nem kellett csalódnom. 

A történetünk főhőse Hunor, a 18 éves srác, aki éppen túl van az írásbeli érettségin, és több szempontból is úgy érzi, hamarosan fenekestül felfordul az élete. Édesanyja hamarosan elköltözik, ő pedig bátyjával, a sokszor túlféltő Koppánnyal csak úgy tudja kényelmesen elbírni az anyagi terheket, ha az idősebb fiú legjobb barátja, Gergő odaköltözik hozzájuk. Ezzel alapvetően nem lenne semmi probléma, ha Hunor nem lenne évek óta szerelmes a fiúba, és ha nem érezné úgy, hogy családja ezzel a döntéssel földbe döngöli az érzéseit. A saját érzelmei mellett még rengeteg más problémával is meg kell küzdenie, többek között azzal, hogy bár semmi kedve továbbtanulni, édesanyja és bátyja nagyon erőltetik számára az egyetemi jelentkezést, és nincsenek tekintettel arra, hogy Hunor egyetlen álma, hogy egy napon híres séf lehessen. Közben Gergővel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de előttük lebeg annak a réme, hogy hamarosan el kell válniuk egymástól.


Nos, ha csak a fenti összefoglalót vesszük alapul, mondhatnánk, hogy ez egy olyan cselekmény, amit sokszor, sokféleképpen olvastunk már. Az igazi értékek azonban ez esetben a részletekben rejlenek, ugyanis a szerző nem áll meg az érzelmi hullámvasútnál, hanem nagyon mélyen és alaposan elemzi és ábrázolja azt az élethelyzetet, amibe a fiatal fiú került. Nagyon fontos kérdéseket, problémákat és dilemmákat hangosít ki, amik úgy gondolom, univerzális jellegűek, és nemtől, kortól vagy szexuális orientációtól függetlenül nagyon sok mindenkit érintenek ebben az életkorban. Az első ilyen kapásból a pályaválasztás kérdése, illetve az a kérdéskör, hogy mit él meg egy olyan fiatal, aki számára a családja egészen más jövőt szán, mint amit ő elképzel magának. Nagyon tetszett, hogy az ezzel kapcsolatos párbeszédek (például amikor Hunor anyukája megpróbálja rábeszélni őt az egyetemre) hitelesek és árnyaltak voltak, így valóban jól megvilágították a témával kapcsolatos összes érvet és ellenérvet. Külön kiemelendő részlet, hogy Hunor roma származású, ami abból a szempontból releváns, hogy a családja extrán úgy érzi, hogy csak a tanulással érhető el, hogy a társadalom egyenértékű tagként fogadja el őt- és sajnos a mindennapi valóságban látjuk is, hogy az előítéletek miatt ez egy reális aggodalom a részükről. Ugyanilyen részletesen kivesézésre került az is, hogy mennyire érdemes ma egy fiatalnak Magyarországon maradnia, vagy más országban szerencsét próbálnia, milyen nehéz lehet egy ilyen döntéshelyzet érzelmi szempontból, és hogyan viszonyulhatnak ehhez az ismerősök és a családtagok. Úgy gondolom, hogy a mai középiskolások számára ezek mind égető kérdések, és hiszem, hogy egy ilyen regény elolvasása után kaphatnak új szempontokat ahhoz, hogy dönteni tudjanak, vagy egyáltalán tudják, mi mentén érdemes mérlegelni. 

A regénynek elég erőteljes eleme a szerelmi szál, ami pont olyan mindent elsöprő és viharos volt, mint az ember érzései általában ebben az életkorban. Hunor személyében egy olyan fiút ismerhetünk meg, aki rendkívül érzékeny és szerethető, és aki őszintén vágyik arra, hogy valakiben feltétel nélkül megbízhasson. Ezen a ponton újabb nagyon fontos résztémához érkezünk, nevezetesen ahhoz, hogy egy meleg fiú (természetesen lány esetében ugyanígy lenne) számára mennyivel másabb vagy nehezebb a párválasztás folyamata, azokról a terhekről nem is beszélve, amiket a társadalom előítéletei rónak az emberekre. Fontos dolgokra hívja fel a szerző ezzel kapcsolatban a figyelmet, akár a testi kapcsolat jellegzetességeire is, arra a rengeteg bizonytalanságra és félelemre, amit ezek a fiatal srácok megélnek a cselekmény alatt. És erre bizony nagyon nagy szükség van, mert sajnos még mindig ott tartunk, hogy ilyen dolgokról nem lehet tényszerűen, hitelesen beszélni olyan platformokon, amik a gyerekeket, fiatalokat szólítanák meg, így sokszor nem biztos, hogy a megfelelő fórumokon kutakodnak az ezekkel kapcsolatos válaszok után. Hunor egyébként szerencsés abból a szempontból, hogy bátyja és édesanyja maximálisan elfogadják szexuális orientációját, ettől függetlenül ő is sokszor megéli, hogy nem lehet igazán önmaga.

Néha nagyon fel tudott bosszantani Hunor családja, az, ahogyan az irányításuk alatt akarják tartani és mindenáron jobban tudni nála, mi a jó neki, még akkor is, ha csak szeretetből és féltésből teszik. Ez is eléggé tipikus élethelyzet ebben a korban, és főhősünk szépen megvívja a maga csatáit az autonómia felé vezető úton. Apróság ugyan, de borzasztóan tetszett, hogy a regénybe bekerült a gasztronómia, egy csomó érdekességet megtudtam belőle, és nem egyszer összefutott a nyál a számban, amikor Hunor éppen valami finomságot készített. :)

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy érzékeny és fontos regény, ami nagyon sok információt, gondolatot, szempontot és érzelmet képes átadni olyan fiatalok (és akár felnőttek) számára, akik akármilyen szempontból küzdenek a saját identitásukkal, jövőképükkel, vagy azért, hogy elérhessék az álmaikat. Bár sok szempontból nem tartozik kimondottan a zsánerembe, mégis élveztem az olvasást, azt pedig nagyon értékelem, hogy ennyire sokszínűen és sokféle szempontból mutatja be a fiatal felnőttkor alapvető kríziseit és a lehetséges megküzdési stratégiákat.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Bárkinek, aki szeretne hiteles lenyomatot kapni a felnőtté válás küzdelmeiről, egy olyan regény formájában, ami egyszerre tud könnyed és tartalmas lenni.

Nyereményjáték:

A könyvben központi szerepet kap a főzés. A turné állomásain egy-egy főzési alapanyag leírását találjátok meg, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott blogon található hozzávaló nevét. A játék végén a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásának köszönhetően három példányt sorsolunk ki a könyvből.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Csonthéjas termésből mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. Homérosz „folyékony aranynak” nevezte.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01/18. - Veronika’s Reader Feeder
01/20. - Könyvvilág
01/22. - Csak olvass!
01/24. - Könyv és más
01/26. - Hagyjatok! Olvasok!
01/28. - Hagyjatok! Olvasok! (Extra)
01/30. - Spirit Bliss Sárga könyves út
02/01. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Extra)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések