A Sasíjász legendája 2. - A ​felbontott kötelék (értékelés és nyereményjáték)


Csin Jung A Sasíjász legendája-sorozatát a “kínai Gyűrűk Urának” nevezik. Az első rész után megérkezett Magyarországra a folytatás is, melynek címe A felbontott kötelék. Négy bloggerünkkel követhetitek végig Kuo Csing és barátai kalandjait, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Szenzár, 2019
Oldalszám: 600 oldal
ISBN: 9789634791331

Fordító: Károlyi-Szalai Eszter

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:


A Sasíjász legendája második kötetében folytatódnak a két ifjú, Kuo Csing és Jang Kang kalandjai.

Kuo Csing, akit akarata ellenére jegyeztek el Dzsingisz kán lányával, útra kel, hogy bosszút álljon apja, Tomboló Menny Kuo haláláért. Utazására elkíséri szerelme, Lótusz Huang is, akinek társaságában több furcsa harcos mesterrel is megismerkedik. Nagyon sokat tanul, és sorsa egyre szorosabban összefonódik a harcos irodalom legfontosabb kötetével, a Kilenc jin könyvével.

Eközben Jang Kang lelkében óriási csata dúl. Most, hogy már tudja, kik az igazi szülei, vajon mit választ? Vér szerinti apjához méltó, hazafias, de szegény életet, vagy a vagyont és csillogást, amelyet gyermekkora óta magáénak tekintett?

Véleményem:

Mivel a Sasíjász legendája nyitókötete, a Hős születik számomra a 2019-es év egyik meghatározó olvasmánya volt, nem volt kérdéses, hogy azonnal kézbe veszem a folytatást, amint arra alkalmam nyílik. Igen magasan volt a léc. Ugyanakkor, mint minden sorozat esetében, itt is tartottam tőle kicsit, hogy amint elkopik az újdonság varázsa és hozzászokom az egzotikumához, képes lesz-e még ugyanazt a hatást kelteni, ugyanolyan magas szintű olvasmányélményt nyújtani, mint az első rész? A válaszom erre a kérdésre nem teljesen egyértelmű. Igen is, és nem is. Ugyan tetszett a regény, mégsem tudtam úgy rajongani érte, mint az első kötetért.





A felbontott kötelék ott folytatódik, ahol a Hős születik véget ért, ráadásul a szerző csak nagyon nagy vonalakban utal vissza az előzményekre. Ugyan ezzel elkerüli a felesleges és bosszantó ismétléseket, viszont meg is nehezíti az olvasó dolgát, ha nem folyamatában halad a kötetekkel. Hiába az első rész közel ötszáz oldalnyi tapasztalata, nem volt könnyű észben tartani a rengeteg szereplőt és a történet szálainak bonyolult, többszörös egybefonódását. Akár csak az első rész esetén, itt is kellett jó ötven oldal, hogy ráérezzek a stílusára, visszataláljak a regény különös világába. Nagy segítségemre volt most is a könyv elején található jegyzék, mely feleleveníti az idegenül csengő neveket, valamint röviden összefoglalja, ki kicsoda, és melyik harcművészeti irányzathoz tartozik. Mivel a kötetek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, mind a szereplők, mind a cselekmény szempontjából elengedhetetlen az előzmények ismerete, azaz a regény önállóan nem olvasható.

A cselekmény továbbra is rendkívül mozgalmas. A tempó eszeveszett, egy másodperc pihenést sem engedélyez az olvasónak. Hőseink egyik kalandból csöppennek a másikba, ami számomra már túl sok is volt. Kungfu kungfu hátán. Persze akadtak nagyon érdekes fejezetek is, kifejezetten élveztem azokat a részeket, amikben kiszakadtunk a jelenből, és visszatekintettünk egy-egy szereplő múltjába: megismerhettük Ciklon Mej ifjúságát (hogyan találkozott és lett a tanítványa a Barackvirág-sziget urának, majd hogyan vált belőle és Hurrikán Csenből a Kétszeresen Aljas Fekete Szél), vagy megtudhattuk, hogyan töltötte fogsága magányos éveit a Deres Csibész. Sajnáltam, hogy keveset tudtam meg a vulin-szerte legendás Kilenc jin könyvéről, amelyben olyan tudás halmozódik fel, melynek birtokában a harcos legyőzhetetlenné válik. Kicsit hiányoltam a leíró részeket is, hisz olyan szép a regény nyelvezete. 


Történelem rajongóként kifejezetten tetszett az első kötetben, hogy érezhetően a valós múltban játszódott. Habár a regény műfaja vuhszia, azaz harcművészeti fantasy, rengeteg információt tartalmazott a kor történelmi viszonyairól, a Szungok és a Csinek konfliktusairól és az éppen hatalmi tényezővé váló Mongol Birodalomról. Ez A felbontott kötelékből hiányzik, a szerző néhány mondattal elintézi az aktuális politikai események ismertetését. A hangsúly kérlelhetetlenül a harcművészetek felé tolódik. Őszinte leszek, kicsit untam a folytonos verekedést 600 oldalon keresztül, ugyanakkor ezzel a mondatommal kicsit igazságtalan is vagyok. Nekünk, európaiaknak talán öncélúnak tűnhet a párharcok végtelennek tűnő sora, a kínai kultúrában viszont a harcművészetek a különböző filozófiai irányzatok mentén alakultak ki, így értékeket és elveket hordoznak. Ezzel magyarázható többek között a leegyszerűsített, lesarkított karakterábrázolás is. A szereplők jellemét leginkább a kungfujukon keresztül ábrázolja a regény. Nincsenek kimutatott érzelmek, belső vívódások. Egyedüli kivétel talán Van-jen Kang, azaz Jang Kang, akinek a származása (a becsület) és a neveltetése (a hatalom) között kell választania.

Mindent egybevetve ismét egy kultúrájában tőlem távoli, de élvezetes olvasmányban volt részem. Számszerűsítve ez 8 pont a 10-es skálámon. Természetesen folytatom a sorozatot, hiszen számtalan további izgalmas kaland várható a harmadik kötetben is: nemsokára elérkezik a második Hua-hegyi verseny ideje, ahol a legnagyobbak ismét összemérik kungfu-tudásukat.

Jehuka

Nyereményjáték:

A történetben nagy szerepet játszik a harcművészet. A játék során minden állomáson találhatok egy képet, amely egy harcművészettel foglalkozó filmből van. A feladatotok annyi, hogy a rafflecopter megfelelő rubrikájába beírjátok a film címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 31. Könyv és más
02. 02. Nem félünk a könyvektől
02. 04. Ambivalentina

Megjegyzések