Tartsd meg a titkot (értékelés és nyereményjáték)


Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Kiadó: Maxim, 2019

Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789634991403
Eredeti cím: Two Can Keep a Secret
Fordító: Sárossy-Beck Anita

A könyvet ITT tudod megrendelni

Fülszöveg:

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!

Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.

Véleményem:

Karen M. Mcmanus neve már nem volt ismeretlen a számomra, kicsit több, mint egy éve olvastam tőle hazánkban bemutatkozó regényét, a Lehull a lepel című könyvet (értékelés ITT). Az akkori pozitív értékelésem leginkább annak szólt, hogy az írónő nagyon ügyesen ötvözte az ifjúsági regények és a thrillerek főbb műfaji sajátosságait, hogy a végeredmény egy végig feszes tempójú, izgalmas és lélektani szempontból árnyalt történet legyen. Nem volt tehát kérdés, hogy próbát teszek új regényével, főleg, hogy a Tartsd meg a titkot még több rejtélyt és izgalmat ígért a fülszöveg alapján.



A történet két szereplő váltott szemszögű elbeszéléséből tevődik össze. Az egyikük Ellery, aki ikertestvérével, Ezrával Echo Ridge-be költözik a nagymamájukhoz, amíg édesanyjuk mentális problémáit és gyógyszerfüggőségét kezelteti. A középiskolás lány nincs elragadtatva a megoldástól, hiszen egyrészt alig tud valamit nagymamájáról, másrészt a kisváros, ahol anyja gyermekkorát töltötte, inkább baljós, mint hívogató: öt évvel ezelőtt holtan találták a város fiatal bálkirálynőjét, ráadásul itt tűnt el sok évvel ezelőtt az ikrek nagynénje is. A kisváros magán viseli mindazokat a jegyeket, amiket elvárunk tőle: mindenki ismer mindenkit, ugyanakkor mindenkinek megvannak a maga titkai, amiket foggal-körömmel igyekszik megvédeni. A regény másik főhőse Malcolm, kinek karaktere nagyszerűen illusztrálja, hogyan működnek az előítéletek és a gonosz pletykák egy ilyen közösségben. Malcolm ugyanis annak a fiúnak az öccse, aki annak idején a meggyilkolt lánnyal járt együtt, és akit azóta is sokan gyanúsítanak, annak ellenére, hogy bizonyíték hiányában nem ítélték el. A két fiatal a cselekmény során hamar egymásra talál, összeköti őket saját számkivetettségük is, illetve azok a családi titkok, amelyek felszínre hozása mindkettejük számára fontos lenne, hogy továbbléphessenek.

A történet akkor kezd igazán izgalmas lenni, amikor a városban különböző fenyegető üzenetek kezdenek megjelenni. Ezek azt sejtetik, hogy a gyilkos talán még mindig a közelben ólálkodik, és azt ígéri, a közelgő iskolai bálon újra le fog csapni. Mivel Ellery gyerekkora óta mániákusan vonzódik a megoldatlan rejtélyekhez és gyilkossági ügyekhez, a maga módján igyekszik kideríteni az igazságot, főleg, mivel úgy tűnik, a helyi rendőrség teljesen tehetetlen és csak a legkézenfekvőbb megoldásokkal foglalkozik. Viszont azzal párhuzamosan, hogy a helyi titkokat kezdi felderíteni, a saját múltjáról és családjáról is egyre több mindent tud meg, mely tudásra nem biztos, hogy felkészült. Közben vészesen közeleg a bál napja, és félő, hogy a városban újabb tragédia történik, ha nem sikerül a gyilkos vagy a névtelen fenyegető nyomába eredni. Egyre több karakter lép elő a múlt árnyékából, megjelennek volt iskolatársak és barátok, akik valószínűleg többet tudnak az öt évvel ezelőtti eseményekről, mint amennyit hajlandóak elárulni.


Kép forrása: Pinterest

A regény legnagyobb erősségének azt tartom, hogy egy jó krimihez illően végig fent tudja tartani a feszültséget, ráadásul rengeteg szereplőt vonultat fel, akik kivétel nélkül mind gyanúsak lehetnek számunkra olvasás közben. Mindezek mellett pedig megmaradunk az ifjúsági címke határain belül, így az érzékenyebb lelkű olvasók számára sem lesz túl brutális vagy véres a cselekmény. A karakterábrázolást egy kicsit gyengébbnek éreztem, mint a szerző előző regényében, a főbb szereplők kicsit távol maradtak tőlem, ugyanakkor a különböző pszichológiai folyamatok- főleg, amelyek egy kisváros életével vagy egy iskolai közösséggel kapcsolatosak- szépen megmutatkoztak. Malcolmot nagyon sajnáltam amiatt, hogy kénytelen a bátyja és az öt évvel ezelőtt történtek árnyékában élni, főleg akkor, amikor a fenyegető üzenetek után mindenki őt kezdi el gyanúsítani. Ugyanakkor viszont nagyon tetszett, hogy az állandó gyanakvás rám is hatással volt, így annak ellenére, hogy ő volt a regény egyik elbeszélője, nem tudtam maximálisan megbízni benne. Az ikrek közül szerettem volna kicsit többet kapni Ezrából, de sajnos ő csak mellékszereplő maradt Ellery mellett, még úgy is, hogy érezzük, nagyon erős kötelék van kettejük között.

Összegezve az eddigieket, ez tipikusan egy olyan könyv, ami néhány óra gondtalan szórakozást ígér, tele van feszültséggel, a fejezetek pedig olyan módon épülnek fel és zárulnak le, hogy nagyon nehezen lehet csak félretenni a történetet, ha egyszer belekezdtünk. Nem akarja megváltani a világot, csupán egy izgalmas rejtély megoldására invitál minket, ami viszont egész korrektül össze van rakva és ki van dolgozva, így az utolsó oldal befejezése után nem kell különösebben ráncolnunk a szemöldökünket a végkifejlet miatt. Én nagyon élveztem az olvasását, kikapcsolt és magába szippantott, és a legvégéig izgultam, mi fog kisülni belőle. Remélem, a jövőben olvashatunk még az írónőtől, például a Lehull a lepel második részét. :)

Hivatalos könyv-trailer:




Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Elsősorban azoknak az olvasóknak, akik könnyedebb krimit vagy thrillert olvasnának, illetve az ifjúsági regények közül az izgalmasabb és rejtélyesebb darabokat kedvelik.

Nyereményjáték:

A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:
J. L. Armentrout: Obszidián

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.06. Könyv és más
01.08. Olvasónapló
01.10. Sorok között
01.12. Könyvvilág
01.14. Csak olvass!
01.16. Readinspo
01.18. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések