Lehull a lepel (értékelés és nyereményjáték)



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg  Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel.  A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét!

Maxim Könyvkiadó 2018. október 7.
384 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
ISBN: 9789632619323


A könyvet ITT tudod megrendelni

Fülszöveg:

Ebben a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?


Véleményem:

A krimi és a thriller műfaja közel áll hozzám, igyekszem is minél több ilyen jellegű könyvet olvasni. Ugyanakkor éppen emiatt egyre ritkábban találok olyan sztorit, ami igazán megdöbbent, vagy ami valamilyen szempontból újat tud mutatni. Karen M. McManus regényére azért figyeltem fel, mert a fülszövege egy YA-történetbe bújtatott krimit ígért, ami szerintem több szempontból is izgalmas vegyítés. Egyfelől joggal remélheti az ember, hogy a brutális és véres jelenetek helyett inkább a lélektani folyamatokon lesz a hangsúly, másrészt a könnyedebb műfajok rajongói is megtalálhatják a számításaikat az intrikák vagy a romantikusabb szálak által. Szerencsére megint sikerült belenyúlnom a tutiba, ugyanis ez a történet messze felülmúlta az- egyébként pozitív- előzetes elvárásaimat.

A történet középpontjában egy rejtély, egészen pontosan egy haláleset áll: öt középiskolás fiatalnak kell büntetés gyanánt bent maradnia délután az iskolában, azonban a suli nem hivatalos pletykaoldalát üzemeltető fiú, Simon nem éli túl a napot. Nincs sem egyértelmű indíték (vagy talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy túl sok van, ugyanis Simon nem volt túl népszerű a társait lejárató vagy leleplező blogbejegyzései miatt), sem konkrét bizonyíték, a rendőrség mégis gyilkosság ügyében kezd el nyomozni. Ez pedig meglehetősen felforgatja az iskola, különösen a négy fiatal és hozzátartozóik életét.

A több szemszögből megírt történetek nagy előnye, hogy a szerzőnek lehetősége van árnyaltan és aprólékosan bemutatni a karaktereket és azok jellemfejlődését. Ettől függetlenül nem mondhatnám, hogy minden szerző maradéktalanul él is ezzel a lehetőséggel, szerencsére azonban ebben a könyvben nem maradt bennem hiányérzet ezzel kapcsolatban. A négy főhősünk tipikus középiskolai sablonokat testesít meg: Bronwyn egy igazi stréber, akinek mindennél fontosabb, hogy bejusson az egyetemre. Cooper egy menő sportoló, akiért már most sorban állnak az egyetemek és baseball-csapatok. Addy csinos és népszerű lány, bár nem igazán arról ismert, hogy lenne önálló véleménye, inkább mindenben szintén népszerű pasijára hagyatkozik. Végül pedig Nate, az ügyeletes rosszfiú, aki feltételesen van szabadlábon, miután kétes drog-ügyletekbe keveredett.

Eddig még nem is lenne túl eredeti a dolog, hiszen minden második ifjúsági regényben tucatszám találkozhatunk hasonló karakterekkel. Abban azonban különbözött ez a történet az átlagtól, hogy az írónő vette a fáradtságot, és tisztességesen kidolgozta a figuráit. A saját szemszögükből elmesélt fejezetekben sok mindent megtudunk ezekről a fiatalokról, beleláthatunk a családi életükbe és a mindennapjaikba, így érthetővé válik számunkra, miért lettek olyanok, amilyenek. Sőt, nem csak, hogy megértjük őket, de még szimpatizálni is kezdünk velük, én legalábbis kivétel nélkül nagyon megkedveltem őket az olvasás során. Igen ám, de emellett a szerző szépen adagolja azt is, hogy mind a négyüknek van valami rejtegetnivalója, ami miatt elképzelhető, hogy közük volt Simon halálához. Tehát ha úgy vesszük, kicsit kettős érzése lesz az embernek olvasás közben: egyrészt izgul, hogy minél előbb derüljön ki az igazság, másrészt azért is rágja a körmét, nehogy valamelyik kedvenc szereplője bajba kerüljön, vagy kiderüljön, hogy végig ő volt a hunyó. Ez a kettősség és izgalom, valamint a cselekmény gördülékenysége és az apránként adagolt információk járulnak hozzá ahhoz, hogy gyakorlatilag letehetetlen legyen a könyv.


Természetesen egy ilyen esemény, és önmagában a gyanú árnyéka, miszerint közük lehetett Simon halálához, jelentősen megváltoztatja hőseink iskolai hierarchiában elfoglalt pozícióját. A szerző nagyon reálisan ábrázolja, mennyire törékenyek és múlandóak a középiskolai barátságok, és hogy milyen könnyen válhat valakiből egyik pillanatról a másikra a közösségből kitaszított fekete bárány. A négy karakter nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis szembesülnek azzal, hogy egy idő után csak egymásra számíthatnak, ha meg akarják érteni, pontosan mi is történt azon a bizonyos délutánon. Más kérdés persze, hogy vajon bízhatnak-e egymásban.

Külön öröm volt számomra, hogy a főhősök mellett a mellékszereplők is jól meg voltak formálva, legyen szó szülőkről, testvérekről, barátokról vagy ellenségekről. A főbb cselekmény nem ment el indokolatlan módon ilyen-olyan mellékirányokba, ugyanakkor volt a sztoriban egy-két (főként romantikus) szál, ami kellemesen fűszerezte a központi tartalmat. Az arányok nagyon jól el lettek találva, semmivel kapcsolatban nem éreztem azt, hogy indokolatlan, sok vagy unalmas lenne, sőt, ha lehetett volna, szívesen olvastam volna még tovább is a könyvet. Az pedig egy óriási piros pont, hogy bár volt mindenféle sejtésem és tippem, végső soron fogalmam sem volt arról, mi fog kisülni az egészből, így kellemesen meglepett a végkifejlet.

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jól sikerült bemutatkozó regény, és örömmel láttam, hogy hamarosan várható másik könyv is az írónőtől. Ha könnyedén olvasható, izgalmas és agyalós történetre vágyunk, ahol fontos szerepe van a lélektani aspektusnak és a jellemfejlődésnek, akkor mindenképpen érdemes sort keríteni rá. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? A fent említett sajátosságok miatt főleg azoknak, akik egy könnyedebb krimire, vagy egy erősebb ifjúsági történetre vágynak. Vagy azoknak, akik szimplán szeretik a rejtélyeket és az olyan sztorikat, ahol mindenkinek van valami rejtegetnivalója. 

Nyereményjáték:

Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!  (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. - Megoldás: Bűnjelek)
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány:

Valaki külsejének, főként arcának részletes, pontos hatósági leírása, az illető felismerése vagy kilétének, személyazonosságának megállapítása végett.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai:

10.07 CBooks
10.09 Könyv és más

Megjegyzések